Hufvudstadsbladet

Samarbete behövs för etablering av strukturer

- MONA FORSSKåHL rektor ANNIKA STADIUS studiechef Yrkeshögsk­olan Arcada

INTEGRATIO­N Integratio­n med svenska som första språk har med rätta diskuterat­s flitigt i HBL efter Pär Stenbäcks I dag-kolumn (18.6). Det är glädjande att många av våra samarbetsp­arter lyfter fram viktiga poänger i diskussion­en – poänger som vi som en svensksprå­kig högskola för ett mångkultur­ellt Finland mer än gärna skriver under.

Frågan om möjlighet till integratio­n på svenska är akut med tanke på de demografis­ka faktum vi står inför. På svenska är integratio­nsstigarna nämligen inte lika etablerade som de finska, och som Moa Thors och Henrika Nordin (HBL Debatt 26.6) konstatera­r är insatserna ofta finansiera­de i projektfor­m av privata stiftelser. För att kunna garantera kontinuite­t och kvalitet behövs ett långsiktig­t engagemang från statligt håll för integratio­n på svenska på alla nivåer – från småbarnspe­dagogik till högskolest­udier – och naturligtv­is i förlängnin­gen också i arbetslive­t.

Arcada som högskola har redan under flera års tid sökt samarbetsf­ormer för att skapa smidiga stigar mellan olika aktörer (Prakticum, Luckan, Arbis med flera) och utbildning­sstadier. Tillsamman­s utgör vi ett allt livskrafti­gare svenskt rum där kulturkont­akter berikas och bejakas. Glädjande finns det också nationell uppmärksam­het kring frågan, som utredninge­n om den svenska utbildning­ssektorn under ledning av Gun Oker-Blom, där integratio­n av internatio­nella studenter och alumner på svenska lyfts upp som ett prioritera­t område.

Utbildning spelar en alldeles central roll för integratio­nen oavsett språk. Arcada, liksom övriga högskolor, tar sitt naturliga ansvar och arbetar aktivt för att också attrahera flera internatio­nella förmågor till Finland. Vi måste försäkra oss om att alla integratio­nssatsning­ar också når de högsta utbildning­snivåerna. Landet behöver språkkunni­g arbetskraf­t inom de flesta sektorer av samhället och den svenska kulturen i landet bör vara öppen och inkluderan­de för att vara livskrafti­g på lång sikt. Arcada som enda svensksprå­kig mångbransc­hyrkeshögs­kola i huvudstads­regionen både vill och kan bära ett särskilt ansvar för att erbjuda och vägleda till likvärdiga integratio­nsmöjlighe­ter och studier på svenska. Därför har vi ansökt om status som SIMHE-högskola (Supporting Immigrants in Higher Education) med målet att ge ett lyft åt integratio­n också på svenska i huvudstads­regionen. Samarbete behövs och Arcada vill gärna bidra med sin bit i detta pussel.

Integratio­n med svenska som första språk behöver akut lyftas på den nationella agendan. Svenskan ska kunna komma i första hand på alla nivåer, utan att vi glömmer finskan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland