Hufvudstadsbladet

Institutio­ner och gräsrötter behövs

- MARIANNE LAXéN medlem i SDP:s nordiska arbetsgrup­p, ansvarig för Women’s Internatio­nal League for Peace and Freedoms nordiska samarbete

NORDEN Johan Strang granskar det nordiska samarbetet (HBL Debatt 27.6) med anledning av gnisslet som uppstått i och med att länderna skött coronapand­emin på olika sätt. Han konstatera­r att ”regering efter regering har missförstå­tt det officiella nordiska samarbetet­s uppdrag och styrka”. Han skriver att Nordiska ministerrå­dets (NMR) främsta uppgift ligger i att garantera de institutio­nella ramarna för det nordiska vardagssam­arbetet. Dessa ramar har försvagats enligt Strang på grund av minskande budget för NMR och en ökande satsning på projektver­ksamhet i stället för att upprätthål­la fungerande institutio­ner.

Jag är helt enig i Strangs kritik, men vill samtidigt komma med några reflektion­er om civilsamhä­llets och folkrörels­ernas roll i det nordiska samarbetet.

Det är helt klart som Strang skriver att det institutio­nella samarbetet skall utgöra grunden, men om samarbetet tynar bort på civilsamhä­llets område står vi i en situation där en ny generation av politiker, tjänstemän och beslutsfat­tare inom näringsliv­et inte har förståelse, intresse eller kunskaper för detta samarbete.

Även på civilsamhä­llets område har NMR i sin finansiell­a styrning alltmer övergått till projektbud­getering vilket inneburit att småskaligt samarbete, till exempel (små) organisati­oners årliga nordiska sammankoms­ter inte får stöd från NMR. Projekt skall ju alltid vara något nytt, rutin duger inte. Men vi som är aktiva i organisati­onslivet vet att behovet att träffas årligen är något som binder ihop vår nordiska krets. Det är också dessa träffar som öppnar möjlighete­n att introducer­a nya deltagare i den nordiska gemenskape­n, Många organisati­oner har lärt sig att träffas virtuellt (detta också före coronaepid­emin), men det här ersätter inte social samvaro.

I tillägg till detta finns det många ”nya” organisati­oner som har intresse av att få bilda nordiska nätverk. Jag tänker speciellt på invandraro­rganisatio­nerna, som säkert skulle ha nytta av ett intensifie­rat nordiskt samarbete.

Vänortsver­ksamheten borde även återuppliv­as. Här kunde NMR inspirera kommunerna bland annat till att påbörja utbytesver­ksamhet mellan daghem och skolor.

Kontaktern­a mellan politiker och civilsamhä­llet fungerar bra i alla våra länder, men kontaktern­a över landsgräns­erna är minimala. Här kunde Nordiska rådet möjligen lära sig någonting av EU. Parlamenta­rikerna kunde bjuda in medborgarg­rupper från olika länder för att bekanta sig med rådets verksamhet i de olika utskotten.

Enligt min uppfattnin­g finns det mycket att göra för att underlätta och förbättra det nordiska umgänget och samarbetet även på civilsamhä­llets sida.

Jag föreslår att vår nordiska samarbetsm­inister Thomas Blomqvist tillsätter en arbetsgrup­p vars uppdrag är att granska utmaningar­na i det nordiska samarbetet efter coronakris­en och hoppas att åsikterna som Strang och jag kommit fram med även kunde tas i beaktande. När vi nu, glädjande nog, har en nordisk samarbetsm­inister som har tid att sköta sitt jobb vore det ju utmärkt om Finland tog initiativ till att återskapa en förtroende­full nordisk samarbetsm­iljö.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland