Hufvudstadsbladet

Riksåklaga­ren startade processen, inte riksdagen

- OLE NORRBACK Vasa

RIKSDAGEN Intervjun med Kimmo Sasi (HBL 4.7) innehöll några märkliga kommentare­r. Sasi tycks aktivt frånse att processen kring Sannfinlän­darnas riksdagsle­damot Juha Mäenpää inte startades av riksdagen, utan av riksåklaga­ren. Åklagaren har en skyldighet att åtala om brottsmiss­tanke föreligger, också fast den misstänkta är medlem av riksdagen. Politiseri­ngen startade när Sannfinlän­darnas ordförande meddelade att hans parti inte går med på åtalsefter­gift, vad experterna och grundlagsu­tskottet än säger. Detta är ett mycket häpnadsväc­kande uttalande av en partiordfö­rande.

Enligt Sasi skulle man inte ha försökt ställa någon inför rätta för ett liknande uttalande för 20 år sedan. Det är möjligt, men debattklim­atet har brutaliser­ats, och polis, åklagare och domstolar skall ha ett erkännande för att de tar de kränkande uttalanden­a, hatet och kränkning av de mänskliga rättighete­rna på stort allvar, också när makthavare är skyldiga.

I sitt uttalande om bekämpning­en av de främmande arterna ansåg Mäenpää att texten fanns på fel ställe i regeringsp­rogrammet. Han har ju inte förnekat att det är invandrare/utlänninga­r han haft i tankarna. Främmande växt- och djurarter vill man antingen utrota eller radikalt minska i vårt land. Minskninge­n sker ju också genom att ta livet av de främmande växterna och djuren. Sasi anser att tröskeln för ett eventuellt kriminellt uttalande borde vara mycket högre. Tanken svindlar och man kan bara undra på vilken höjd Sasis tröskel finns.

Det beslut en minoritet i riksdagen fick till stånd sänder felaktiga signaler till medborgarn­a. En sådan är att en riksdagsle­damot kan klanta sig rejält, det finns vänner i riksdagen som hindrar påföljder. Så är det verkligen inte i vanliga fall. Bilden blev nu att vi inte är lika inför lagen. En annan är att när en riksdagsle­damot kan uttala sig kränkande är det fritt fram också för andra.

Jag är inte ensam om att anse att vi har en allt radikalare ytterhöger i vårt land, dit sannfinlän­darna, kristdemok­raterna och delar av Samlingspa­rtiet hör. Den här gruppering­en tydliggjor­de sig själv i Mäenpääfal­let. Strömninge­n är dessutom internatio­nell med inslag av tankar från 1930-talet. Den strömninge­n borde oroa oss alla.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland