Hufvudstadsbladet

Läget i Kina får mig inte att sluta äta sichuanpep­par

Den senaste våren har varit en prövning för vänner av kinesisk mat. Inte nog med att restaurang­er varit stängda, det har också bildats en allt starkare misstro mot det kinesiska köket.

- PHILIP TEIR Journalist och författare

Jag skriver in i google: ”odla sichuanpep­par”, och sedan ”sichuanpep­par + frön”. Jag får inte många träffar, men blir glad när någon på ett odlingsfor­um lyckats hitta både frön och klarat av att driva upp dem. Visserlige­n är inlägget från 2011.

Det här kräver en förklaring: jag har under de senaste åren nördat ner mig i det kinesiska köket, och i synnerhet de rätter som härstammar från provinsen Sichuan. Ofta starka chilirätte­r, kryddade med det lite citrusdoft­ande pepparkorn som möter tungan och går som en elektrisk stöt genom smaklökarn­a. Kineserna talar om smaken ”málà” – ”má” för ”bedövande” och ”là” för ”eldig”. Det är ett speciellt smakintryc­k: en extremt eldig rätt blir njutbar för att pepparn delvis bedövar tungan. Det låter kanske kontraprod­uktivt, men när balansen är rätt är det oerhört aromrikt.

Jag minns inte längre var det började. En dag fick jag bara en otrolig lust att äta kinamat – kanske för att Kina av olika orsaker varit närvarande i vårt hem sedan jag var tonåring, kanske för att det, när det är gott, är perfekt tröstmat.

Att tala om ”kinamat” är förstås en extrem förenkling, och använder man det ordet syftar man ofta på de stärkelser­ika såser man får på olika restaurang­er med bärnstensb­åtar i fönstren. Inget fel på dem – det kan vara nog så gott – men vill man gräva lite djupare finns det mycket att upptäcka.

En av mina favoritböc­ker från de senaste åren är den brittiska matskriben­ten Fuchsia Dunlops memoarer Schark’s Fin and Sichuan Pepper (inte översatt till svenska), som handlar om hur Dunlop reser till staden Chengdu, för att studera lite på måfå, och förälskar sig i det lokala köket. Nudlar i gathörn, grillat harhuvud (typisk fyllemat i Sichuan), tårframkal­lande chilibuljo­ng.

Dunlop blir så småningom den första västerlänn­ingen som går i stadens prestigefy­llda kockskola. På nätet finns många av hennes recept, och där hittar man också massor av andra generation­ens invandrare som gör sina farmödrars ursprungli­ga sichuanrät­ter. Ingrediens­erna är nu för tiden lätta att hitta i asiatiska affärer i Helsingfor­s. Förutom pepparn även svart risvinäger, Zhenjiang, och doubanjang-sås, som görs på fermentera­de bönor (jag är osäker på den svenska transkribe­ringen, men en kinesisk krögare berättade för mig att den är helt avgörande).

Den senaste våren har varit en prövning för vänner av kinesisk mat. Inte nog med att restaurang­er varit stängda – det har också bildats en allt starkare misstro mot det kinesiska köket. Skämt om att coronaviru­set härstammar från ”en idiot som ätit en fladdermus” är inte ovanliga (trots att det är osannolikt att någon ätit fladdermös­s i Wuhan, det hör inte till de vilda djur som sålts på marknadern­a).

Att den politiska utveckling­en i Kina är oroande, för att uttrycka det milt, är en annan sak. Häromvecka­n blev läget i Hongkong mörkare än någonsin, och tystnaden från omvärlden har varit bitvis bedövande. Ironiskt nog är Donald Trump Kinas mest högljudda kritiker just nu.

Kina skickar sin muslimska minoritets­befolkning till omskolning­släger, använder ansiktsige­nkänning på sina medborgare, spärrar in politiska dissidente­r och bygger ut infrastruk­tur i Afrika mot jättelika lån.

Inget av detta är förstås en orsak att sluta äta sichuanpep­par, eller att odla dem själv. Det är alltid en bra tumregel att skilja ett folk och en kultur från dess stat. Vare sig det gäller Kina, Ryssland eller USA. Men att mat och politik skulle vara helt åtskilda är inte sant. Ordförande Mao lär ha ansett att den som inte klarar av att äta chili inte heller kan kriga.

Det är alltid en bra tumregel att skilja ett folk och en kultur från dess stat. Vare sig det gäller Kina, Ryssland eller USA. Men att mat och politik skulle vara helt åtskilda är inte sant.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland