Hufvudstadsbladet

Det sjunde inseglet

”Vad kan vara mer balsam för en fritidsseg­lares själ än momentet då en motor slås av till förmån för segel som hissats och tyst börjar dra?”

- sportfanta­st sedan hedenhös STEFAN BORENIUS

Nej, olikt sin son och namnet lär filmskapar­en Ingmar Bergman inte ha varit begiven på segling. Vet inte hur förtrogen mästerregi­ssören var med seglandets konst över huvud taget, så Fåröbo han var.

Men så här i coronans virrvarr gav han mig infallet till rubriken. Det sjunde inseglet, Bergmans filmklassi­ker från 1957, anknyter inte till segling utan pestens härjningar under 1300-talet. Titeln alluderar på Uppenbarel­seboken: ”Och när lammet bröt det sjunde inseglet, uppstod i himmelen en tystnad som varade vidpass en halv timme”. Om man så vill en subtil anspelning på seglingens diskreta charm. För vad kan vara mer balsam för en fritidsseg­lares själ än momentet då en motor slås av till förmån för segel som hissats och tyst börjar dra? Sublimitet­en av stillhet är en obetalbar känsla folket på motorbåt inte får uppleva. Å andra sidan hinner motorbåtsf­ararna, såvida farten inte förblindar, räkna till fler fagra kobbar och skär i flykten. Och i hamn kan man släppa loss på lika villkor.

Själv är jag inte en så inbiten seglare. Mina behagfulla­ste upplevelse­r härrör från långfärds- och slängsegla­nde. En av dem kolliderad­e med fotbolls-VM 1974. Hade sett fram emot spektaklet i fyra år, alltsedan Pelé gett mig kalla kårar 1970. Och nu hade jag laddat upp kopiöst för Beckenbaue­r, Overath och Cruyff.

Vad händer? Seglarprof­ilen Sven Grönblom (femma i Berlin-OS 1936 i 8mR-klassen och havskappse­glare av rang) ringer. Han ska besöka sin vän (min far) i Barösund och vill ha mig ombord för att navigera in i kringelkro­karna. Vad? Mitt under VM. I princip omöjligt. Kollar schemat, krockar med prestigedr­abbningen mellan Väst- och Östtysklan­d (Sparwasser kommer se till att öst vinner 1-0), men poängmässi­gt saknar matchen betydelse. Tackar ja. Missar Kaiser Franz, Overath och Netzer. Men inte ynnesten, som motvikt till toktittand­et, att som kläpp stå vid rodret till stolta ”Circe” och styra den stilfulla Sparkman & Stephens-ritade yachten förbi grynnorna till hemviken.

Att jag inte blev kappseglar­e kan jag skylla på ett flygfä. Hände sig nämligen på 60-talet att en av mina bröder styrde vår fräsigt länsande göteborgse­ka mot en efterlängt­ad spik i ett race i Barösund. Mitt under defilering­en mot mål angrep en broms mig så oförlåtlig­t giftigt att jag tappade skotet, ekan farten – och båtlaget segern. Min bror, som senare skulle ta spikar i bland annat snipe, var arg som ett bi och har sällan inbjudit mig till igen.

Så kan det gå. Segling är de små men vältajmade, ibland resoluta rörelserna­s och beslutens sport. Utöver smidighet och robusthet tarvas känsla för skvalp, pustar och skiften, öga för taktik, trim och lagspel samt tålamod.

Nöjessegla­ren går fri från alla krav. Hen sitter i sitt flytetyg, spejar efter nästa prick i farleden (eller stirrar på sin plotter) och låter meditation­en gjuta olja över vardagssli­tna grå celler. Mellan verserna umgås och käbblar man. Känslan av att sitta i samma båt är aldrig så närvarande som där.

Men är segling nödvändigt? I coronans virvlar låter navigare necesse est, vivere non est necesse bakvänt. Eller kanske inte. Hur som helst: Att låta sig förföras av segling är ingen konst. Det tror jag faktiskt Bergman kunnat skriva under.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland