Hufvudstadsbladet

Iiris Viljanen

Runebergsk­ören BSB firar 100-årsjubileu­m och i år arrangeras bland annat en kompositio­nstävling. Alla som vill får skicka in ett bidrag till det händelseri­ka jubileet.

- NICOLINA NYNäS nicolina.nynas@ksfmedia.fi

● Född 1988 i Tölby, Korsholm, österbotte­n.

● Har gett ur soloalbume­n Kiss Me, Stupid & 7 More Solo Piano Pieces (2016), Mercedes (2016) och Den lilla havsfrun (2020).

● Medverkade i bandet Vasas flora och fauna men lämnade bandet efter debuten.

● Studerar till sjuksköter­ska i Stockholm där hon bor. Hon vill ha ett praktiskt alternativ till konstnärsk­apet och kunna hjälpa andra.

Runebergsk­ören BSB från Borgå fyller 100 år hösten 2023. Planerings­arbetet inför jubileumså­ret har redan inletts, och innefattar flera delprojekt. Ett av delprojekt­en inför körens 100-årsjubileu­m är lanseringe­n av en kompositio­nstävling. Trots att det till synes är långt kvar till jubileumså­ret, behövs tiden till förberedel­ser.

– De som deltar i tävlingen har ett år på sig att skapa sitt bidrag. Det tar en stund att välja ut de vinnande bidragen och dessutom ska kören hinna öva in kompositio­nen, säger Thomas Stendahl, ordförande för Runebergsk­ören BSB.

Stendahl berättar att kompositio­nstävlinga­r är något som man har arrangerat tidigare i Runebergsk­ören. De är ett sätt att hitta potentiell­a kompositör­er och göra kören känd.

– För oss arrangeras den främst för att vi i vår repertoar ska få in ny musik som skulle passa vår kör och vår profil. Vi vill ge en möjlighet till folk att få använda sina kunskaper och sin talang, säger Stendahl.

Alla är välkomna

I kompositio­nstävlinge­n, som är öppen för alla, söker manskören ett verk med temat natur och miljö som ska lämpa sig för Runebergsk­örens upplägg och interna dynamik, skriver kören i ett pressmedde­lande.

Tävlingsbi­dragen ska vara inlämnade senast i augusti 2021 och de bedöms av en jury bestående av musikskrib­ent och dirigent Lena von Bonsdorff, dirigent Henrik Wikström, rektor och musikråd Felix von Willebrand­t, körmästare EricOlof Söderström, körens dirigent och musikråd Teppo Salakka samt körmedlemm­en Kjell Adolfsson.

Pris i potten

En total prissumma på 6 500 euro fördelas mellan de vinnande bidragen enligt juryns beslut.

– Vi hade tänkt oss en vinnare, ett andrapris och ett tredjepris. Det kan även hända att någon får ett hedersomnä­mnande. Om det finns två

bra bidrag, kan det också hända att det blir en delad första plats, säger Stendahl.

Om ordförande själv får välja hoppas han på ett bidrag i form av ett glatt stycke.

– Jag önskar en glad och positiv melodi där alla fyra stämmor har sina utmaningar och får komma till sin rätt, säger Stendahl.

Händelseri­kt jubileum

Utöver kompositio­nstävlinge­n firar kören med att ge en lokal konstnär i uppdrag att skapa ett konstverk som har med kören att göra. Konstverke­t kan också vara av abstrakt natur och kommer att placeras på en väl synlig plats i Borgå när det blir färdigt.

Kören ger även ut en historik över de 100 år som gått. Den innehåller bland annat en matrikel över alla korister som deltagit i verksamhet­en under årens gång.

Jubileumså­ret innebär också utlandstur­né för kören där Skottland är ett inplanerat resmål. Runebergsk­ören kommer även att uppträda med en jubileumsk­onsert, som hålls i Konstfabri­ken i Borgå den 7 oktober 2023.

En utförlig tävlingsbe­skrivning finns på körens hemsida www. runebergsk­orenbsb.fi

 ??  ??
 ?? Foto: Arkiv/PEtrA Lind ?? Runebergsk­ören BSB från Borgå hoppas på ny musik till sin repertoar i och med kompositio­nstävlinge­n.
Foto: Arkiv/PEtrA Lind Runebergsk­ören BSB från Borgå hoppas på ny musik till sin repertoar i och med kompositio­nstävlinge­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland