Hufvudstadsbladet

En sanning är inte alltid sann

- MIKAEL SANNER

”Du är ett tekniskt geni!”, det är sällan jag får den typen av beröm, men häromdagen kom det från en kollega. Tyvärr så stämmer det inte alls, men jag tar hellre emot en ensam felaktig bedömning än det som många hävdar är en sanning.

Anledninge­n till det är att jag tror att sanningar kan orsaka större problem än lögner när det gäller att sätta en stämpel på folk. För sanningarn­a är egentligen inte heller sanna, men när tillräckli­gt många vänner börjar prata om mig och mina egenskaper utifrån samma referenser då blir det snart en allmän sanning och den är omöjlig att skaka av sig.

Några så kallade sanningar som jag haft svårt att skaka av mig är de här: ”Han har ett otroligt tålamod!” ”Han blir nästan aldrig arg!” ”Han har lätt för andra språk!” Det där sista tror jag beror på att jag periodvis bott i Finland och studerat finska på universite­tsnivå. De som framhärdar i min lätthet för främmande språk skulle bara ha vetat hur jag fick slita mig igenom de två terminerna i finska.

En av mina lärare var en man från ett annat land än Finland och Sverige, men han var grym på finsk grammatik, att prata finska var däremot inte hans bästa gren. Han skrev bok efter bok om finsk grammatik och jag var otroligt stolt att jag efter mycken möda slutligen klarade B-kursens avslutande grammatikp­rov. Men att tala finska var precis som med min lärare inte heller min bästa gren.

De där sanningarn­a som slås fast är oftare ett sänke än ett flöte, tycker jag. Det blir så mycket att leva upp till – eller att motbevisa.

Jag vet att det är kul att få sitta och bedöma människor, att det kanske är en del av en socialiser­ing som finns inneboende hos oss människor. Men jag vill ändå be om största möjliga försiktigh­et: exempelvis så gillar jag språk, men kan fortfarand­e inte läsa en bok på engelska. Det har jag berättat om och om igen, men det är ingen som riktigt lyssnar därför att de redan bestämt sig hur jag är.

Så om jag, som skriver det här, påstår att du som läser det här, är en människa som gillar att läsa så hoppas jag förstås att jag har rätt, men jag skulle aldrig stämpla dig som det. Det är du som vet vad du är bra på och vad du vill förbättra hos dig själv – jag vet inte ens vem du är.

mindre uppsättnin­gar på olika beställda tillställn­ingar.

● kören turnerar flitigt, både i hemlandet och utomlands. de senaste åren har bland annat Polen, Lettland och uSA besökts.

● till repertoare­n hör bland annat de välkända finländska kompositör­erna Sibelius, Madetoja, och Palmgren.

● kören sjunger i huvudsak på svenska, men också bland annat finska, engelska, tyska, baskiska, latinska, estniska och lettiska sånger uppförs.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland