Hufvudstadsbladet

Trasiga telefoner kan få nytt liv

- ANNA KORKMAN anna.korkman@ksfmedia.fi

I de allra flesta hem finns en samling utdaterade eller trasiga mobiltelef­oner, pekplattor och bärbara datorer. En orsak till skral återvinnin­g av små elektriska apparater är oron för informatio­nssäkerhet­en.

Eftersom det finns ett flertal servicepro­ducenter som har hand om återvinnin­gen och inte samarbetar kring insamling av data är det svårt att hitta statistik på hur bra finländare återvinner elavfall.

– Finländare är i regel bättre på att återvinna större elapparate­r som hittas i hushållet än telefoner, pekplattor och bärbara datorer, säger Juha-Pekka Lappi, som är operativ chef på Elker, en servicepro­ducent under SER som sköter återvinnin­g av elektriska och elektronis­ka produkter i Finland.

Enligt Lappi beror den tröga återvinnin­gen av småelektro­nik delvis på att finländare oroar sig för informatio­nssäkerhet­en och därför ogärna lämnar ifrån sig elektronik där ens personliga informatio­n har lagrats i något skede.

Viktigt att elavfall avlämnas på rätt plats

Elektronik som är trasig eller inte används kan föras till närmaste mottagning­splats för el och elektronik. De elektronik­affärer som tar emot gamla elapparate­r blir också allt fler. Vill man göra sig av med mobiltelef­oner och annan elektronik som lagrat ens personliga informatio­n erbjuder till exempel tjänsten Seiffi.fi en säker form av återvinnin­g. Via den raderas informatio­nen innan apparaten går vidare i återvinnin­gsprocesse­n.

– Användning­en av Seiffi ökar hela tiden och speciellt under covid-19-pandemin har tjänsten fått ett uppsving, säger Sakari Hietala, verkställa­nde direktör på Elker.

Det är viktigt att minnas är att elektronis­kt avfall från hemmen inte får läggas bland blandavfal­let, eller på öppna flak för avfallsins­amling som husbolag allt oftare ställer ut på gårdar. Risken finns att elapparate­rna då hamnar i fel händer.

Återanvänd­ning av mobiltelef­oner ökar

Tjänster som tar emot småelektro­nik och säljer reparerad sådan är på uppgång. Att förlänga livslängde­n på elektronik är ett miljömässi­gt bättre alternativ än återvinnin­g eftersom mängden elavfall då minskar och behovet av att tillverka nya telefoner likaså. Tillverkni­ngsprocess­en av smarttelef­oner står för den största delen av koldioxidu­tsläppen.

– För tio år sedan skulle det här ha varit otänkbart, säger Lappi och syftar på det växande intresset att köpa begagnat och återanvänd­a bland annat mobiltelef­oner. Enligt honom är den unga generation­en miljömedve­tnare på ett helt annat vis än tidigare generation­er.

Swappie är en webbhandel där man kan köpa och sälja begagnade Iphones. Sedan webbhandel­n grundades av Sami Marttinen och Jiri Heinonen år 2016 har verksamhet­en expanderat och omsättning­en ökat rejält. Företaget är en föregångar­e när det gäller att införa cirkulärt tänkande i smarttelef­onindustri­n. Utöver Finland har Swappie i dag verksamhet

❞ Finländare är i regel bättre på att återvinna större elapparate­r som hittas i hushållet än telefoner, pekplattor och bärbara datorer. Juha-Pekka Lappi operativ chef, Elker

i Sverige, Danmark och Italien och har en bred kundkrets i olika åldrar. Kunder uppskattar transparen­sen som präglar företagets processer, säger Sami Marttinen.

Sami Marttinen påpekar att det kanske kan kännas främmande att köpa återanvänd elektronik om man aldrig gjort det förut, men att responsen Swappie får är mycket positiv eftersom servicen fungerar så bra och de renoverade smarttelef­onerna är av hög kvalitet.

 ?? Foto: Arkiv/LinA EnLund ?? Mindre än en procent av världens telefoner återvinns på rätt sätt.
Foto: Arkiv/LinA EnLund Mindre än en procent av världens telefoner återvinns på rätt sätt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland