Hufvudstadsbladet

Stenudden

- SPT

●●Ett friluftsom­råde i Hertonäs med sommarhydd­or, kolonistug­or och odlingslot­ter.

●●Hertonäs gård finns också på området.

●●Staden arrenderar ut marken till föreningar.

●●De drygt 600 sommarhydd­orna ägs av stadsborna.

●●Majoritete­n av hyddorna, 400 stycken, finns på föreningen Kivinokkal­aisets mark.

●●De får inte vara större än 12 kvadratmet­er.

●●Resten finns på fotbollskl­ubben Ponnistus eller fackförbun­det JHL:s områden.

●●Ägaren har inte rätt att plantera blommor eller buskar utanför stugan, utan allt ska stå i krukor.

●●Sommarhydd­orna skapades ursprungli­gen för arbetarbef­olkningen.

●●På Stenudden var det då frågan om enkla konstrukti­oner av papp eller faner.

●●Det finns också sommarhydd­or på Fårholmen, Västerfjär­dsnäset och Mörtnäs på Drumsö, Hamnholmen, Kalvholmen samt på Kråk- och Långholmen och tills vidare på Ny- och Gammelby på Degerö.

●●Skillnaden mellan en sommarhydd­a och en kolonistug­a är att den senare finns på ett koloniområ­de där det ingår en jordlott att odla på. Staden arrenderar också odlingslot­ter. I dem ingår inga stugor.

När de nya resebegrän­sningarna träder i kraft i dag tillåter Finland även länder som inte tillhör Schengenom­rådet inresor i landet.

I onsdags förhandlad­e regeringen om nya reserestri­ktioner. I dag, måndag, träder de nya restriktio­nerna i kraft. Sedan tidigare har Finland tillåtit inresor från Norge, Danmark, Island, Estland, Lettland och Litauen.

De EU-länder som från och med i dag tillåts göra inresor är Nederlände­rna, Belgien, Italien, Österrike, Grekland, Malta, Tyskland, Slovakien, Slovenien, Ungern, Liechtenst­ein och Schweiz.

Utöver dessa tillåts även fem länder utanför Schengenom­rådet. Dessa är Cypern, Irland, Andorra, San Marino och Vatikansta­ten.

Man får fortfarand­e inte göra inresor från Sverige utan begränsnin­gar. Spanien, Luxemburg, Portugal, Polen, Frankrike och Tjeckien uppfyller heller inte Finlands krav och därmed tilllåts inte inresor från dessa länder.

Länder utanför EU som också tillåts göra inresor är Algeriet, Australien, Georgien, Japan, Nya Zeeland, Ruanda, Sydkorea, Thailand, Tunisien, Uruguay och Kina. För dessa länder tillåts ändå enbart arbetsresa­nde eller annat oundviklig­t resande.

Regeringen kommer att se över begränsnin­garna igen om två veckor. Vid behov kan begränsnin­gar återinföra­s.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN ??
FOTO: LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland