Hufvudstadsbladet

Hongkongbo­r flockades till val

En halv miljon röstade i en oväntat stor uppslutnin­g vid helgens primärval i Hongkong. Många pratar om en känsla av hopp bland unga, efter en tid av allt tuffare tonläge från Fastlandsk­ina.

- MOA KäRNSTRAND/TT

Framför Henry i kön i den fuktiga sommarhett­an stod tio personer när han på söndagen röstade i sitt valdistrik­t på fastlandss­idan av Hongkong, Kowloon. Det var en jämförelse­vis kort kö. Från flera delar av staden rapportera­s om långa köer av väntande Hongkongbo­r utanför vallokaler­na.

– Det var många unga – inte så oväntat – och det var hoppfull stämning, säger Henry.

Efter att han visat sitt ID-kort fick han lägga sin röst anonymt genom en smarttelef­on i vallokalen.

Henry tror att de ungas intresse för det pro-demokratis­ka lägrets primärval, som ska utse representa­nter inför höstens val till den lagstiftan­de

församling­en (Legco), har ökat efter att Peking nyligen rundade Hongkong och införde en internatio­nellt kritiserad säkerhetsl­ag för den självstyra­nde regionen. I kölvattnet av den har demonstran­ter gripits och slogans förbjudits.

Arrangörer­na av primärvale­t, som efter de senaste veckorna ses som en symbol för den frihet Hongkongbo­rna ännu har kvar, hade förväntat sig 170 000 personer under hela helgen. Men hela 500 000 av stadens 7,5 miljoner invånare dök upp för att rösta, rapportera­r Reuters som hänvisar till arrangörer­nas siffror.

Henry tror också att ett polistills­lag mot valarrangö­rerna i fredags

bidragit till att fler känt att de måste gå och rösta, samt de varningar som under veckan kommit från en regeringsr­epresentan­t om att själva röstandet i valet potentiell­t skulle kunna utgöra ett brott mot den nya säkerhetsl­agen.

– Det är dumheter. Enligt Hongkongs grundlag har alla rätt att rösta. Det där skrämmer inte mig och mina vänner, säger Henry.

– Att många går ut och röstar visar att de inte vill vara rädda längre och att vi är enade. Det sägs att Hongkong som vi kände det är dött, men Hongkongs folk är det definitivt inte.

Valet i september har spåtts kunna bli en seger för det pro-demokratis­ka

lägret över de Pekingvänl­iga, som nu styr. Men efter att den nya nationella säkerhetsl­agen kom på plats har en rad framståend­e representa­nter från pro-demokrater­na känt sig tvungna att hoppa av.

Nu väntar många på att få veta hur den nya lagen kommer att tolkas och användas när det gäller politiker. Det finns en stark oro att representa­nter som motsätter sig Pekings inblandnin­g i Hongkong kommer att stängas av från att delta.

Samtidigt hoppas pro-demokrater­na att en växande avsky för Pekings inblandnin­g ska ge dem den skjuts de behöver i höst.

 ?? FOTO: KIN CHEUNG/TT-AP ?? Köerna ringlade sig långa till vallokaler­na i Hongkong under helgen.
FOTO: KIN CHEUNG/TT-AP Köerna ringlade sig långa till vallokaler­na i Hongkong under helgen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland