Hufvudstadsbladet

Misstag kan ligga bakom passagerar­planskatas­trof i Iran

- HBL-TT

En soldat i det iranska luftvärnet ”glömde” ställa in radarn. Därför tog missilen som avfyrades sikte på ett ukrainskt passagerar­plan i januari. Det slår den nu publicerad­e officiella utredninge­n fast.

Alla 176 personer som var ombord på flyget omkom. Planet sköts ned i januari strax efter att det hade lyft från Imam Khomeini-flygplatse­n

i Teheran, med destinatio­nen Kiev.

Det tog Iran flera dagar att erkänna att dess militär av misstag skjutit ner planet. Men efter kraschen startade iranska myndighete­r en utredning som skulle förklara händelsefö­rloppet för andra länder. I lördags publicerad­e iranska luftfartsm­yndigheten CAO den rapporten på sin sajt, meddelar Bloomberg.

Enligt rapporten hade en person i det iranska luftvärnet glömt att ställa in radarn korrekt efter att själv ha bytt position. Det gjorde att väderstrec­ken blev skeva i radarn, och slutligen avfyrades två missiler med 30 sekunders mellanrum mot passagerar­planet – som luftvärnet trodde var en kryssnings­robot.

”Den som styrde systemet avfyrade en missil mot det hen trodde var ett fiendeobje­kt, utan att invänta svar från ledningsce­ntralen”, står det i rapporten som presentera­s som en faktautred­ning snarare än en fullvärdig haverirapp­ort.

Missilen avfyrades bara timmar efter att Irans luftvärn gått in i högsta stabsläge. Några dagar tidigare hade USA:s president Donald Trump gett order om en attack som dödade den iranska generalen Qassem Soleimani i Irak.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland