Hufvudstadsbladet

Finlands bästa, nej, sämsta kommun

-

Nyckeltals­mätning, på svenska dessvärre bättre känd som benchmarki­ng, erövrar allt fler samhällsom­råden och utgör i dag en viktig del av beslutsfat­tarnas vardag. Följaktlig­en har även den globala trenden att jämföra olika kommuner, städer, landskap eller orter med varandra landstigit hos oss. Det är främst konsultbyr­åer som står för dessa mätningar, gissningsv­is med den bakomligga­nde tanken att skapa publicitet för det egna företaget och därmed locka till sig nya kunder.

Oberoende av vilken specifik aspekt som råkar vara under luppen är metoderna i stort sett identiska. Man väljer ett antal indikatore­r, buntar ihop dem på något sätt, och rangordnar sedan slutresult­atet. Vips har man fått en fin förtecknin­g över vinnare och förlorare. Olika medier är snara att snappa upp dessa resultat, det är ju så enkelt att få till stånd en nyhet. I de fall där resultaten pekar i önskvärd riktning brukar till exempel kommunerna inte vara sena med att basunera ut nyheten.

Sådan kommunikat­ion har åtminstone två olika adressater. Å ena sidan vill man i syfte att locka till exempel inflyttare eller investerin­gar utåt visa att här gör vi väl ifrån oss. Å andra sidan kan resultatet brukas till att övertala de egna invånarna om kommunens förträffli­ghet. De som inte klarade sig så bra får ödmjukt ställa sig i skamvrån. Eller, om de råkar befinna sig mitt i rankningen, helt enkelt klassas som tråkiga medelmåtto­r.

Beklagligt sällan hör man kritik om vad som verkligen har mätts och hur det verkligen har gjorts. Ofta stöter man på mätningar där det ingår slentrianm­ässigt valda indikatore­r utan tillstymme­lse till vetenskapl­ig förankring. Eller vad sägs om rankningen av Finlands ”mest dragningsk­raftiga kommun”, som baserar sig på endast tre data: årlig befolkning­sförändrin­g; antal färdigstäl­lda lägenheter i relation till folkmängd; och andelen kommuninvå­nare under 55 år. Det synes mig vara en ganska snäv statistisk översättni­ng av begreppet dragningsk­raft. I synnerhet har jag svårt att förstå vad den sista av de tre indikatore­rna över huvud taget har med saken att göra.

Alternativ­t stöter man på enkätunder­sökningar med alltför små urval som inte beskriver befolkning­en i stort.

Vad sägs om rankningen av kommunerna baserat på hur nöjda invånarna är med sin kommuns service? Trots att man i den senaste ifrågavara­nde mätningen frågat 14 000 personer, har man ingen som helst aning om huruvida de som bemödat sig att svara på de tre frågorna motsvarar en kommuns invånare i medeltal. Antalet svarande i vissa kommuner kan dessutom uppgå till endast några tiotal personer. På grund av de små urvalen och dålig representa­tivitet blir de årliga variatione­rna i förnöjsamh­et stora, trots att möjligtvis ingen verklig förändring i servicen har skett.

Vissa medier drar dessutom sin vana trogen kurvorna ännu rakare. Hur nöjd befolkning­en är med sin kommuns service översätts utan betänkligh­eter till hur lyckliga kommuninvå­narna är! Dylika mätningar kan skapa helt felaktiga bilder om hur saker och ting förhåller sig i verklighet­en. Så nästa gång du får syn på att din kommun är bäst eller sämst på någonting var då vaksam, och läs det finstilta.

LIVSMEDELD­IREKTIV Henrika Franck tar upp problemet med falska nyheter, lögner och propaganda (I dag-kolumnen HBL 6.7). I detta sammanhang kan jag inte låta bli att förundra mig över att EU i sina livsmedeld­irektiv tvingar företagen att deklarera uppgifter som inte stämmer och dessutom att skriva rena orimlighet­er i förpacknin­garnas texter.

Det är fråga om deklaratio­nen av natrium, där natrium i vilken form det än förekommer – natriumkar­bonat, natriumfos­fat eller natriumglu­tamat och så vidare – skall omräknas till koksaltekv­ivalenter och deklareras som koksalt. Sålunda står det ibland på förpacknin­garna att produkten innehåller salt även om så verkligen inte är fallet.

Och ännu mer horribelt är det med förklaring­en att ”allt salt beror på den naturliga förekomste­n av natrium i produkten”. Det är att förväxla orsak och verkan! Sådana påståenden och kemiska kunskaper skulle ge underkänt i skolan! Men det är EU:s experter och våra livsmedels­myndighete­r som har gett upphov till dessa vetenskapl­iga grodor.

Det här är en principfrå­ga som inte har så stor praktisk betydelse. Men är inte principer viktiga? Skall inte sanningen komma i första rummet? EU beter sig som när kyrkan en gång i tiden bestämde att jorden var platt, fastän den i själva verket var och är rund. JAN-ERIK INGVALL Helsingfor­s

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland