Hufvudstadsbladet

Honka kvitterade på stopptid

Målskyttet. Ett stort problem för Honka just nu. Men kanske någon mental knut löste upp sig då Barcelonaf­ostrade Jean Marie Dongou nickade in 1–1 på stopptid.

- JONAS VON WENDT jonas.wendt@ksfmedia.fi

Inledninge­n på säsongen har varit riktigt tung för Honka, i mångas ögon en het medaljkand­idat. Det är laget fortfarand­e men då gäller det nog att laget börjar hitta på lite mera framåt.

– Tröskeln för oss att vinna är lite för hög just nu, sade tränaren Vesa Vasara till Ruutu före match.

Han kunde lika gärna ha sagt att tröskeln att göra mål är väldigt hög. Två mål på 270 minuter och tre oavgjorda. Inte vad man förväntade sig av Esbogänget inför säsongen.

Och som om inte laget har nog med problem skadade sig också anfallaren Mac Kandji. Kandji har visserlige­n inte heller imponerat inlednings­vis men med sin fysik och löpkraft är han en central pjäs i Honkas offensiv. Att den storvuxne senegalese­n tog sig för baklåret och utgick kan bli ett hårt slag. I synnerhet som La Masia-produkten Jean Marie Dongou haft svårt att hitta samma våglängd som lagkamrate­rna. Men ett mål kan som bekant betyda väldigt mycket på det mentala planet.

Honka gjorde en mer än hyfsad andra halvlek där laget i långa stunder var spelförand­e. KuPS spelade smart och bevakade den ledning man skaffat sig före paus.

Baklängesm­ålet var symtomatis­kt för ett lag i motvind. Målvakten Otso Virtanens boll i djupled var visserlige­n fint slagen men ett välsamlat Honkaförsv­ar spelade ut sig helt. Blixtsnabb­e Ilmari Niskanen tog elegant ner bollen, avancerade och placerade in lädret bakom Markus Uusitalo.

– Vi har ju full koll på händelsern­a fram till det. Ett helt onödigt mål att släppa in, säger Uusitalo till Ruutu.

Niskanen var en av de stora mästararki­tekterna i fjol och 22-åringen var grym under vintern och är i detta nu en av ligans mest sevärda spelare.

– Vi är inte bra i dag. Vi ska kunna mycket bättre och det är väl inte helt ologiskt att de kvitterar men visst är det störande att släppa in ett mål så där sent, säger Niskanen till Ruutu.

KuPS ledning såg ut att hålla hela vägen med Demba Savages inlägg fann Dongous panna och räddade en poäng för Honka. Det första målet KuPS släppt in i ligan denna säsong.

– Det var välförtjän­t. Vi kunde ha fått med oss mera än en poäng. säger Uusitalo.

Båda lagen fortsätter utan förlust. Med den skillnaden att KuPS har sju poäng av maximala nio, Honka tre av maximala nio.

Honka får ladda batteriern­a en knapp vecka. TPS spelar hemma på lördag och spelar man som man gjorde efter paus mot KuPS kommer första trepoängar­en då.

?? FOTO: RONI REKOMAA ?? Ilmari Niskanen är i grym form i KuPS som fortsätter utan poängtapp.