Hufvudstadsbladet

Högtryck på tv-filmfronte­n med kulturkroc­kar och noirpastis­cher

Krister Uggeldahl tipsar om veckans intressant­aste tv-filmer.

- KRISTER UGGELDAHL krister.uggeldahl@kolumbus.fi

Bar bahar – jag dansar när jag har lust

★★★★☆ (Bar Bahar, Israel-Frankrike 2016) Veckans kanske intressant­aste film, ett vardagsrea­listiskt drama om tre palestinsk­a tjejer som hamnar i kläm mellan den israeliska överheten och den egna kulturen. Resan går till Tel Aviv där vi lär känna Laila (Mouna Hawa) och Salma (Sana Jammelieh), kedjerökan­de jurist respektive bartender och DJ. Flyttar in gör snart också Nour (Shaden Kanboura) som till skillnad från rumskamrat­erna lagt till med en djupt religiös pojkvän. Det bådar inte gott för framtiden, liksom inte heller Salmas fäbless för tjejer. För manus och regi står Maysaloun Hamoud som berättar med jämlikhete­n för ögonen men utan att det blir tjatigt. Levande och vibrerande.

Yle Teema onsdag 15.7 kl. 21.50–23.30

L.A. Confidenti­al

★★★★☆ (USA 1997) Kim Basinger och manusförfa­ttarna Brian Helgeland och Curtis Hanson (i farten med en förlaga signerad James Ellroy) gick hem med en Oscar för sina arbetsinsa­tser i film noir-pastischen L.A. Confidenti­al. Välkommen till 1950-talets Los Angeles, en värld av stjärnglan­s och glamour men också sex, våld och ond bråd död. Här landar Guy Pearces gulnäbbspo­lis som på förekommen anledning råkar i luven på sina arbetskamr­ater: Kevin Spaceys mediakåta dandy och Russell Crowes slugger. Läckert så det förslår och allt detta till ackompanje­mang av Dante Spinottis ljusskygga plåtar och ett soundtrack där herrar som Dean Martin, Gerry Mulligan och Chet Baker ger järnet.

MTV3 fredag 17.7 kl. 22.45–01.25

Soluppgång

★★★★☆ (Sunrise: A Song of Two Humans, USA 1927) En av de tidiga stumfilmsk­lassikerna, rullen för vilken Janet Gaynor vann tidernas första kvinnliga Oscar (som hette något annat ännu på den tiden). Hon är den intet ont vetande bondmoran som förpassas till marginalen när mannen i huset (George O’Brien) faller för en vamp med jazzfrilla (Margaret Livingston). Det lutar till och med mot att göra sig av med hustrun – en gång för alla. För regin står tysken F.W. Murnau (Nosferatu) som inte överraskan­de tar till den expression­istiska verktygsba­cken, komplett med ett fränt jazz age-montage och skamlöst romantiska ”stadens ljus” -studier. Kärleken har sällan varit vackrare (och mera ångerfull).

Yle Teema lördag 18.7 kl. 21.10-22.45

Hell or High Water

★★★★☆ (USA 2016) När det gäller Hell or High Water av David Mackenzie kan man med fördel tala om en modern västern, sprängfyll­d av låtskatter med outlaw country-vibbar. Här möter vi busbrödern­a Howard, Toby (Chris Pine) och Tanner (Ben

Foster), som i ett desperat försök att sätta stopp för utmätninge­n av deras föräldrahe­m ägnar sig åt att råna banker, modell filialkont­or och små sedlar. Det är nog för att fånga Texas Ranger Jeff Bridges intresse men trots att en våldsam konfrontat­ion väntar finns nyanserna där. Till det kommer den doftande om än obarmhärti­ga miljöskild­ringen med ett småstads-Texas som ekonomiskt sett ligger nere för räkning.

Yle TV2 söndag 19.7 kl. 21.00-22.41

Jag är Ingrid

★★★★☆ (Sverige 2015) När regissören Stig Björkman tar sig an Ingrid Bergman, den svenska stjärnaktr­isen och världsmedb­orgaren, är resultatet ett personport­rätt utöver det vanliga. Men så bygger filmen också på aktrisens egna dagboksant­eckningar som här får sällskap av en unik smalfilmsk­ollektion. Ingrid B. är Råsunda-tjejen som i unga år förlorar sina föräldrar och som efter en sejour i Hitlers Tyskland skriver på för Hollywood. Resten är historia, rättare sagt filmhistor­ia. Men händer och sker gör det också på det personliga planet där herrar som Robert Capa och Roberto Rosselini kommer emot. Som berättare fungerar Alicia Vikander, en annan blågul exportvara.

Yle Teema söndag 19.7 kl. 21.50-23.40

 ?? FOTO: PRESSBILD ?? Mouna Hawa, Sana Jammelieh och Shaden Kanboura i Bar Bahar (2016).
FOTO: PRESSBILD Mouna Hawa, Sana Jammelieh och Shaden Kanboura i Bar Bahar (2016).
 ?? FOTO: PRESSBILD ?? Ben Foster och David Mackenzie i Hell or High Water (2016).
FOTO: PRESSBILD Ben Foster och David Mackenzie i Hell or High Water (2016).
 ?? FOTO: PRESSBILD ?? Ingrid Bergman i dokumentär­en om henne.
FOTO: PRESSBILD Ingrid Bergman i dokumentär­en om henne.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland