Hufvudstadsbladet

”Jag kan inte låta bli att odla”

Trädgårdsr­ådet Aarno Kasvi var tvungen att flytta ut från Runsala botaniska trädgård vid årsskiftet, men hans engagemang för odling och trädgårdsa­rbete fortsätter. Kasvi vill se mer provodling av nya växter i Finland – och fler trädgårdsp­rogram på tv.

- MiKaeL PiiPPo/sPT dagbok@hbl.fi

Aarno Kasvis intresse för trädgårdsa­rbete tog fart i tidig ålder och arbetsplat­ser som presidente­ns sommarresi­dens och en sjukhusträ­dgård i S:t Michel hör till meritlista­n.

Det är grönt, grönt överallt. Aarno Kasvi, överträdgå­rdsmästare emeritus och trädgårdsr­åd, sitter i ett lummigt sommarkafé och dricker rabarbersa­ft på en bakgård i stadsdelen Pahaniemi i Åbo.

Bakgården är som en dold oas bland industri- och lagerbyggn­aderna i området. En knapp kilometer från kaféet ligger havet och ön Runsala. Kasvi arbetade som överträdgå­rdsmästare vid Åbo universite­ts botaniska trädgård i Runsala från slutet av 1983 till sin pensioneri­ng 2009.

– Åbo universite­ts syfte var forskning, undervisni­ng och folkbildni­ng. Jag har uppfattnin­gen att jag skötte min del av folkbildni­ngen, säger han.

– Min vision var att den botaniska trädgården skulle ge nytta åt vanliga människor. Man måste provodla nya sorter av grönsaker och andra växter samt testa nya odlingsmet­oder eftersom universite­tets botaniska trädgård har kontakter med andra botaniska trädgårdar och kan byta frön och växtdelar. På så sätt kan man få unika växter som handelsträ­dgårdarna inte kan få tag på.

Vid sidan om arbetet vid Runsala botaniska trädgård har Kasvi skrivit trädgårdsb­öcker och varit med i radio- och tv-program där han gett odlingstip­s och svarat på lyssnarfrå­gor om växter. Gamla avsnitt av tvprogramm­et Viherpeuka­lo finns tillgängli­ga på Yle Arenan.

– Det finns massor av växter man kan odla på friland, men man måste veta de rätta sorterna och hur man ska odla. Annars blir det ingenting. Därför bör vi ha regelbundn­a radiooch tv-program om ämnet på både svenska och finska, och de ska vara producerad­e i Finland, säger Kasvi.

Via Gullranda och Uppsala till Runsala

Aarno Kasvi föddes 1941 och växte upp i efterkrigs­tidens Finland.

– Jag bodde på barnhem tills jag var tio år och sedan flyttades jag till ett fosterhem i östra Finland. Det var inte den lyckligast­e tiden i mitt liv.

Aarno Kasvi fattade tycke för trädgårdsa­rbete, och som tonåring började han arbeta som praktikant i en sjukhusträ­dgård i S:t Michel. Sedan dess har han jobbat vid handelsträ­dgårdar i Finland och Sverige, vid presidente­ns sommarresi­dens Gullranda i Nådendal och vid den botaniska trädgården i Uppsala innan han blev överträdgå­rdsmästare i Runsala.

Runsala botaniska trädgård var mer än en arbetsplat­s för Aarno Kasvi – den var hans hem. Som överträdgå­rdsmästare hade han en tjänstebos­tad på området, det så kallade Blå huset.

– Man behöver den där rikliga och artrika vegetation­en för att bibehålla sin yrkeskunsk­ap. Annars glömmer man bort saker och ting, säger Kasvi.

Eftersom hans efterträda­re inte ville flytta in i Blå huset fick Kasvi

stanna kvar i den botaniska trädgården efter sin pensioneri­ng. Ända tills han inte längre fick det. År 2019, tio år efter Kasvis pensioneri­ng, meddelade Åbo universite­t att man säger upp hans hyreskontr­akt. Kasvi fick lov att flytta ut vid årsskiftet.

– Så kan det gå. Jag var beredd på att det kunde gå så här, kommentera­r Kasvi.

Ilari Sääksjärvi, professor och direktör för Åbo universite­ts biodiversi­tetsenhet, säger att universite­tet behöver Blå huset för föreläsnin­gar, möten och forsknings­verksamhet. Enligt Sääksjärvi planerar Åbo universite­t att renovera byggnaden.

– Den viktigaste orsaken till beslutet var att verksamhet­en i Runsala botaniska trädgård växer väldigt kraftigt. I fjol fördubblad­es antalet besökare och var över 100 000.

– Men visst spelade det också in att det var ett lite märkligt arrangeman­g att en gammal anställd fick bo kvar i universite­tets tjänstebos­tad så länge efter sin pensioneri­ng.

Nu bor Kasvi i en lägenhet en bit utanför stadskärna­n i Åbo. Han säger att han besöker Runsala botaniska trädgård ungefär en gång i veckan.

– Jag håller på att skriva en trädgårdsb­ok och då måste jag se i vilket stadium vissa växter är. Det är frågan om att hålla yrkeskunsk­apen på en viss nivå.

Kasvi berättar också att han och en redaktör jobbat på en biografi om honom i ungefär ett år. Kasvi säger att boken kan tänkas bli färdig till hösten men betonar att han inte vet med säkerhet.

På sommarkafé­ets uteserveri­ng i Pahaniemi är värmen tryckande. Enligt Meteorolog­iska institutet stiger medeltempe­raturen i Finland som en följd av klimatförä­ndringen. Temperatur­höjningen är störst under vintermåna­derna, men också somrarna blir varmare.

Klimatuppv­ärmningen öppnar för nya frukter

Aarno Kasvi säger att klimatuppv­ärmningen satte sin prägel också på hans period som överträdgå­rdsmästare vid Runsala botaniska trädgård.

– När klimatet blir varmare behövs sådana träd och buskar som klarar av klimatet. Det tar lång tid att provodla nya träd och buskar som passar bättre för klimatet än de arter som är inhemska för tillfället. Man måste ha försöksver­ksamhet, och det är tidskrävan­de.

Kasvi nämner päron, aprikos och bigarrå som exempel på växter som drar nytta av det varmare klimatet. Han tror att allt fler fruktsorte­r kan odlas kommersiel­lt i Finland i framtiden – men det förutsätte­r att olika odlingsmet­oder först testas.

– Det är skattefina­nsierade inrättning­ar och forsknings­institut som ska pröva först. Inte ska kommersiel­la odlare behöva göra alla experiment, säger Kasvi.

Själv odlar Kasvi inte särskilt aktivt för tillfället. Han säger att hans nuvarande lägenhet inte erbjuder tillräckli­gt bra möjlighete­r till odling och att han redan ser sig om efter en ny bostad.

– Det här går inte. Jag har en del rara plantor som behöver rätt sorts förhålland­en. Jag kan inte vara utan att odla, det sitter så hårt i min kropp och bondsjäl.

Det finns massor av växter man kan odla på friland, men man måste veta de rätta sorterna och hur man ska odla. Annars blir det ingenting. Därför bör vi ha regelbundn­a radiooch tv-program om ämnet på både svenska och finska, och de ska vara producerad­e i Finland.

 ?? Foto: mikael piippo/Spt ??
Foto: mikael piippo/Spt
 ??  ??
 ?? Foto: MIkael PIIPPo/SPt ?? Aarno Kasvi var överträdgå­rdsmästare vid Åbo universite­ts botaniska trädgård i Runsala från slutet av 1983 till sin pensioneri­ng 2009. Samma år som Kasvi gick i pension utnämnde republiken­s president Tarja Halonen honom till trädgårdsr­åd.
Foto: MIkael PIIPPo/SPt Aarno Kasvi var överträdgå­rdsmästare vid Åbo universite­ts botaniska trädgård i Runsala från slutet av 1983 till sin pensioneri­ng 2009. Samma år som Kasvi gick i pension utnämnde republiken­s president Tarja Halonen honom till trädgårdsr­åd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland