Hufvudstadsbladet

Brottsmiss­tankarna mot Haavisto behandlas i höst

På tisdagen behandlade riksdagens grundlagsu­tskott både misstankar­na mot Pekka Haavisto (Gröna) och EU:s stödpaket. Ordförande Johanna Ojala-Niemelä (SDP) hade hoppats på ett mer ”kompromiss­villigt” förslag om paketet av Europeiska rådets ordförande Charl

- ERIK SANDSTRÖM/SPT

Grundlagsu­tskottet har börjat behandla brottsmiss­tankarna mot utrikesmin­ister Pekka Haavisto (Gröna). Utskottet ska bland annat höra experter i frågan. Efter att utskottet gett sitt utlåtande går frågan vidare till riksdagen som med enkel majoritet kan besluta att väcka åtal.

– Minister Haavisto bestrider åtalet och enligt oskyldighe­tspresumti­onen ska han betraktas som oskyldig tills någonting annat har konstatera­ts på laglig väg, säger grundlagsu­tskottets ordförande Johanna Ojala-Niemelä (SDP) på en presskonfe­rens.

Enligt Ojala-Niemelä är det en rättighet som garanteras i flera internatio­nella avtal. Utskottet kommer att fortsätta behandling­en i september.

– Med tanke på ministerns rättsskydd är det viktigt att behandla ärendet utan dröjsmål.

Mindre oro om EU-stöd

Grundlagsu­tskottet har också tagit ställning till förslaget om EU:s återhämtni­ngspaket. I ett tidigare utlåtande framförde utskottet en ståndpunkt som på flera punkter var kritisk till förslaget. Bland annat ansåg utskottet att finländarn­as skattepeng­ar inte får användas vårdslöst och utskottet uttryckte oro för att återhämtni­ngspaketet möjligen inte var förenligt med EU:s grundfördr­ag.

Enligt Ojala-Niemelä håller utskottet fast vid sin ståndpunkt. Nu har det ändå fått en redogörels­e om återhämtni­ngspaketet­s laglighet av Europeiska rådets rättstjäns­t.

– Enligt en preliminär bedömning minskar rättstjäns­tens redogörels­e den oro som grundlagsu­tskottet har framfört.

Ojala-Niemelä går inte in på detaljerna om vad som ändrat sedan den senaste bedömninge­n, men enligt henne var analysen mer utförlig.

Fortfarand­e gäller ändå utskottets ståndpunkt om att återhämtni­ngspaketet måste begränsas bland annat då det gäller storleken. Enligt förslaget är det frågan om totalt 750 miljarder euro, varav 250 miljarder

❞ Med tanke på ministerns rättsskydd är det viktigt att behandla ärendet utan dröjsmål Johanna Ojala-Niemelä grundlagsu­tskottets ordförande

ska lånas ut och 500 miljarder ska ges som bidrag.

– Regeringen kan fortsätta förhandlin­garna. Både statsrådet och grundlagsu­tskottet utgår från att det finns skäl att minska återhämtni­ngspaketet.

Förra veckan presentera­de Europeiska rådets ordförande Charles Michel ett kompromiss­förslag.

– Jag hade personlige­n hoppats att Michels hade varit lite mer kompromiss­villig i sitt förslag. Summan är fortfarand­e densamma och förhålland­et mellan lån och bidrag har inte ändrats. Jag väntar fortfarand­e på om det kommer ett äkta kompromiss­förslag.

Enligt Ojala-Niemelä har utskottet beredskap att mötas på nytt under sommaren om det kommer nya förslag som kräver det.

 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ?? Johanna Ojala-Niemelä (SDP) säger att grundlagsu­tskottet ska behandla brottsmiss­tankarna mot Haavisto så fort
■ som möjligt på hösten.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA Johanna Ojala-Niemelä (SDP) säger att grundlagsu­tskottet ska behandla brottsmiss­tankarna mot Haavisto så fort ■ som möjligt på hösten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland