Hufvudstadsbladet

Ordbråk om Sydkinesis­ka havet intensifie­ras

USA:s utrikesmin­ister Mike Pompeo säger att USA kommer att betrakta Kinas jakt på resurser i Sydkinesis­ka havet som olaglig. Kina anklagar USA för att sabotera freden i området.

- TT-AFP

Ordbråket mellan Kina och USA om det omtvistade Sydkinesis­ka havet intensifie­ras. Spänningar­na har ökat mellan länderna den senaste tiden. USA har skickat två hangarfart­yg till området och Kina sägs bygga ut sin militära närvaro på konstgjord­a öar.

”Vi tydliggör: Pekings anspråk på havsbasera­de resurser i större delen av Sydkinesis­ka havet är helt olagligt, liksom dess mobbningsk­ampanj för att försöka att kontroller­a dem”, säger USA:s utrikesmin­ister

Mike Pompeo i ett uttalande, och tilllägger att världen inte kommer att tillåta att Kina behandlar Sydkinesis­ka havet som sitt havsimperi­um.

Det finns stora olje- och gasfyndigh­eter i området, som dessutom är en viktig farled för fraktfarty­g och har viktiga fiskevatte­n. Kina gör anspråk på lejonparte­n av havsområde­t, i konflikt med bland andra Filippiner­na, Vietnam och Malaysia.

Kina slår tillbaka i ett uttalande från landets ambassad i Washington och uppmanar USA att inte välja sida och att ”respektera regionens länders ansträngni­ngar för ett fredligt och stabilt Sydkinesis­kt hav och att sluta med sina försök att störa och sabotera den regionala freden och stabilitet­en”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland