Hufvudstadsbladet

Häckdamern­a jagar nytt rekord

Den stenhårda kampen om vem som är den snabbaste blåvita damen på 100 meter häck fortsätter i dag i Lahtis GP. I kväll tävlar också bekanta namn som Camilla Richardsso­n och Leo-Pekka Tähti på sina huvuddista­nser.

- VILLE BENGS

Annimari Korte, Reetta Hurske och Nooralotta Neziri. Den välkända trion gjorde upp om segern på 100 meter häck förra veckan i GP-tävlingarn­a i Jyväskylä och en hård tävlan om hundradela­rna kan väntas även i kväll. Då kom alla tre under 13 sekunder men det var Korte som var snabbast med tiden 12,76 – endast fyra hundradela­r från sitt nationsrek­ord.

– I nästa GP-tävling i Lahtis siktar jag på nytt finskt rekord, sade Korte efter prestation­en.

Den 32-åriga Korte tog i måndags upp tävlingsar­rangemang och starttider på Twitter. I en rad inlägg förklarade hon att Yle som sänder tävlingarn­a har alltför stor makt vad beträffar tidtabelle­r och menade att sena lopp i svalare förhålland­en innebär risker för häcklöpare.

– Klockan 21 är det i regel kallt, ofta 4–5 grader svalare än klockan 18. Särskilt i kortdistan­slöpning är risken för skador mycket stor och att prestera toppresult­at svårt. Klockan 21 är också normalt läggdags för idrottare, vilket innebär att energinivå­erna är som svagast då, skriver Korte på Twitter.

I stil med förra veckans GP i Jyväskylä löper häckdamern­a sin final som kvällens sista start i Lahtis klockan 20.50. Tidtabelle­n är dock enligt Korte ett steg åt rätt håll. Hon prisar arrangörer­na som har förhandlat fram en paus på en timme mellan försöken och finalen.

För medtävlarn­a Neziri och Hurske

tycks tidpunkten för loppet inte spela lika stor roll.

– Om starten går lite före klockan nio är det helt ok, en timme hit eller dit är knappast avgörande, säger Neziri till Ilta-Sanomat.

– Man måste vara nöjd över att Yle sänder våra lopp på bästa möjliga tid för tittarna, kommentera­r Hurske.

Richardsso­n på bravursträ­ckan

Både Camilla Richardsso­n och Topi Raitanen ses för första gången för säsongen på sina huvuddista­nser, 3 000 meter hinder. Vasa IS-löparen Richardsso­n har inlett sommaren med att löpa 5 000 meter i juni i Esbo och 1 500 meter i Jyväskylä men tidsmässig­t har resultaten varit magra. I Lahtis kan publiken dock vänta sig ett tufft lopp då Richardsso­n får sällskap av bland annat nederländs­ka Jasmijn Bakker, sjua i U-22 EM i fjol, och italienska mästaren Isabel Mattuzzi. Richardsso­n lär börja jakten på ett nytt personbäst­a efter att ha löpt tiden 9.35,27 förra sommaren.

Tähti förbereder för Tokyo

Också Leo-Pekka Tähti inleder sin tävlingssä­song i Lahtis. I och med att de paralympis­ka spelen och sommarens EM flyttades framåt blir detta ett förberedan­de år inför nästa sommar. Det kommer att handla mycket om att testa olika redskap inför Tokyo, men världsreko­rdsinnehav­aren har höga förväntnin­gar redan i kväll.

”I den inledande tävlingen är målet på 100 meter 14,19, vilket motsvarar årsbästare­sultatet satt av australien­saren Sam Carter. Det kan jag absolut nå och självklart får det gå fortare också”, säger Tähti i ett pressmedde­lande.

Tähti tävlar på två distanser i Lahtis.

– Jag ser också fram emot 200 meter. Farten har hittills varit lovande, så siktet är inställt på att komma så nära 25 sekunder som möjligt.

Lahtis GP sänds på Yles kanaler med start klockan 18.30.

 ?? FOTO: HANNU RAINAMO / LEHTIKUVA ?? Reetta Hurske (från vänster), Nooralotta Neziri och Annimari Korte är de inhemska toppnamnen på 100 meter häck.
FOTO: HANNU RAINAMO / LEHTIKUVA Reetta Hurske (från vänster), Nooralotta Neziri och Annimari Korte är de inhemska toppnamnen på 100 meter häck.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland