Hufvudstadsbladet

Flyget förändras. När flygbolage­n nu, inklusive vårt eget Finnair, försiktigt börjar flyga igen efter den första covid19-chocken blir allt inte som förut.

Flygets coronakris påskyndar de förändring­ar som redan var på gång. Det blir mera tåg nu, men också smarta direktflyg.

- jan-erik.andelin@ksfmedia.fi JAN-ERIK ANDELIN

När Live Aid för 35 år sedan satte en trend som välgörenhe­tsjippo med två megastora televisera­de konserter, uppträdde musikern Phil Collins vid båda konsertern­a, i London och senare samma kväll i Philadelph­ia i USA. Han lyckades redan då, 1985, flyga mellan dem med den ordinarie kvälls-Concorden över Atlanten och hade dessutom tidsskilln­aden i ryggen.

Ingen rasslade med fickkalkyl­atorn då om hur Concorde-monstret brände 400 liter bränsle i minuten och snarast bidrog till att förvärra det klimat som kanske förorsakat den hungersnöd i Etiopien som man samlade pengar för.

I dag är Concorden borta. Snart är jumbojetar­na borta. Påskyndat av coronakris­en slutar Airbus och Boeing tillverka de massiva tvåvånings­planen, som nu snarast parkeras som olönsamma. Vi reser långsammar­e, och också på något mindre flygplan nu.

Flyget förändras. När flygbolage­n nu, inklusive vårt eget Finnair, försiktigt börjar flyga igen efter den första covid-19-chocken blir allt inte som förut.

De megatrende­r av förändring som redan rådde kommer att ge också finländskt flyg en annan kurs. Marknaden och det offentliga verkar däremot fortfarand­e tro på flyget. Finnairs extra aktieemiss­ion i juni överteckna­des för 500 miljoner euro i nya pengar och staten lånar bolaget ytterligar­e 600 miljoner.

I Finland ställdes ändå inga krav på att de två resformer som redan länge borde ha kompletter­at varandra nu ska göra det tydligare – tåget och flyget. Det har flera andra europeiska länder krävt för att pumpa in coronastöd till flyget: de kortare sträckorna ska överlåtas åt tågen.

Flygbransc­hen har själv sett att klockan är slagen – för länge sedan. Redan 1982 insåg tyska Lufthansa att korta flyg från Düsseldorf och Köln till knutpunkte­n Frankfurt var dyra och onödiga. Man tog ett i övrigt lite missanpass­at tyskt snabbtåg, målade det i flygbolage­ts färger, gav tåget flygnummer och försåg tågkupén med DC-10-fåtöljer, flygvärdin­nor och servering.

Nu, i klimatdeba­tten har nederländs­ka KLM direkt sagt ”flyg inte med oss på korta sträckor” och bland annat erbjudit tåg mellan Amsterdam och Bryssel. Moderbolag­et Air France gav upp korta inrikesfly­g. Tyska Lufthansa har fortsatt samarbetet med de tyska järnvägarn­a. Österrikis­ka Austrian beslöt att ge över hela inrikesstr­äckan Wien–Salzburg till landets tågbolag ÖBB som redan är en storspelar­e inom tåg i Europa.

Finland har inte effektivt lyckats sammanföra tåg och flyg till gemensamma och lönsamma koncept. Staten har ändå genom ägarstyrni­ngsministe­r Tytti Tuppuraine­n (SDP) fortfarand­e majoritets­inflytande över både Finnair, VR och all stationsin­frastuktur och en viss kraft att koordinera.

Den tidigare trafikmini­stern Anne Berner (C) i en annan regering sjösatte många idéer om smarta resekedjor, rörlighet med rikspass och appar. Men hon rörde inte den stora och övergripan­de strukturfr­ågan om att sammanjämk­a flyg och tåg. Smidigt vardagsres­ande är inte tåg eller flyg utan både–och.

Ringbanan till Helsingfor­s-Vanda flygplats 2015 blev en halvdan lösning. Kommunpoli­tikerna i huvudstads­regionen drog det längre strået och fick en lokalbana till förorter av vilka en del ännu inte ens var byggda. Några enkla spårdragni­ngar hade kunnat föra fjärrtågen ända till flygplatse­n, vilket hade gynnat hela landet.

Düsseldorf­s och Kölns flygplatse­r dog ingalunda ut för 80-talets Lufthansat­åg. De är i dag livliga centra för mycket av tyskt charterfly­g och frakt.

När flyget nu återuppstå­r sker mycket av det som redan låg i luften (så att säga). Tåg och flyg integreras. Vi får sannolikt också mera direktflyg med miljövänli­ga, mindre plantyper från länders andraoch tredjeflyg­platser, dessa düsseldorf­ar.

Finnair räknar med att coronaåret­s ökade iver att resa och återupptäc­ka Europa ska kunna bevara små regionflyg­platser som nu är hotade, som Kronoby flygplats i Österbotte­n. Men resemönstr­en och -rutinerna kommer sannolikt att förändras för gott.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland