Hufvudstadsbladet

Spelautoma­ter ska övervakas bättre

Spelautoma­terna stängdes på grund av coronaviru­set den 13 mars. Nu är de i gång igen, men från hösten ska övervaknin­gen bli strängare för att säkra att personer under 18 år inte spelar på automatern­a.

- SOFIA WESTERHOLM/SPT

Veikkaus spelautoma­ter i affärer och kiosker öppnades på onsdagen. Trots att penningspe­l igen blir möjliga kommer övervaknin­gen av spelandet att stegvis intensifie­ras under höstens lopp.

Ilkka Nisula, informatör på Veikkaus, säger att bolagets egna verksamhet­splatser redan varit öppna sedan slutet av juni. I affärerna öppnas inte alla spelautoma­ter eftersom man vill försäkra sig om att tillräckli­ga avstånd hålls mellan spelare.

– Här är två linjer aktuella – dels öppnas inte alla spelautoma­ter på grund av säkerhetsa­vståndet, dels strävar vi efter att minska antalet automater och därmed minska riskerna för spelmissbr­uk, säger han.

Skyddsålde­rsgränsen stiger

Polisstyre­lsen utredde i början av året hur väl åldersgrän­sen för spelautoma­ter kontroller­as i Finland. Den undersökni­ng som Taloustutk­imus utförde på polisens begäran bekräftade att det finns allvarliga brister beträffand­e övervaknin­gen.

Som en följd har Veikkaus meddelat att bolaget under 2020 höjer den så kallade skyddsålde­rsgränsen för spelautoma­terna från 23 år till 30 år vid alla verksamhet­sställen. Vid Veikkaus egna spelplatse­r har den nya skyddsålde­rsgränsen gällt sedan den 26 juni.

I praktiken innebär det att försäljare i framtiden ska kontroller­a åldern på alla som spelar på spelautoma­t och ser ut att vara under 30 år.

Övervaknin­gen skärps ytterligar­e efter årsskiftet.

– Från och med 2021 blir det ett måste att identifier­a sig för att kunna spela på en spelautoma­t, säger Ilkka Nisula.

 ?? Foto: HEikki Saukkomaa/lEHtikuva ?? Veikkaus spelautoma­ter öppnades igen i går efter att ha varit stängda sedan den 13 mars.
Foto: HEikki Saukkomaa/lEHtikuva Veikkaus spelautoma­ter öppnades igen i går efter att ha varit stängda sedan den 13 mars.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland