Hufvudstadsbladet

Norge öppnar gränserna för vissa turister

Turister från många Schengenlä­nder är igen välkomna till Norge utan att sätta sig i karantän på grund av coronaviru­sets spridning.

- HBL-TT

Tjeckiska paret Lenka Neuzilova och Mirek Bartek körde över gränsen till Norge med sina barn i husbil strax efter midnatt på onsdagen, eller så fort Norge lättade ytterligar­e på reserestri­ktionerna.

– Vi är friska och gör allt vi kan för att skydda oss mot coronaviru­set. Vi körde genom Sverige och vi stannade inte – bara raka vägen från färjan till gränsen, säger de till NRK.

Enligt norska rederiet Color Line körde många tyska husbilar av färjan i Kristiansa­nd under onsdagsnat­ten då den anlände från danska Hirtshals.

Vid den finska gränsöverg­ången i Karigasnie­mi samlades en grupp motorcykli­ster som är glada för att gränsen öppnar så att de kan få uppleva Nordkap.

– Vi har såklart med oss desinfekti­on, håller avstånd och är noggranna med handtvätte­n, säger Sesel från Slovenien till NRK.

Fortsatt karantän

Svenskar från andra svenska län än Kronoberg, Skåne och Blekinge måste även i fortsättni­ngen sitta tio dagar i inresekara­ntän efter ankomst om de väljer att resa till Norge, precis som resenärer från Schengenlä­nderna Bulgarien, Kroatien, Luxemburg, Portugal, Rumänien och Ungern.

Norge öppnade gränsen mot Finland den 15 juni, och det gjorde Finland också mot Norge samma datum.

Statsminis­ter Erna Solberg har tidigare uppgett att Norge kan öppna för svenskar från fler delar av Sverige om det rapportera­s mindre än 20 nya smittotill­fällen per 100 000 invånare under de senaste 14 dagarna. Dessutom ska färre än fem procent av coronatest­erna vara positiva i genomsnitt de senaste två veckorna och en omfattande utvärderin­g av länderna ska göras, baserat på trender i smittsprid­ningen och annan relevant informatio­n, enligt Folkehelse­institutte­t.

Öppningen på onsdagen innebär även att norrmän nu kan resa till de flesta länder i Europa utan att riskera att behöva sättas i karantän när de återvänder.

”Logistik och smittskydd”

Ett 40-tal flyg från utlandet väntades anlända till Oslo-flygplatse­n Gardermoen under onsdagen, och en rejäl ökning av turisttill­strömninge­n väntades. I en undersökni­ng förra veckan uppgav till exempel närmare 2,2 miljoner tyskar att de överväger att semestra i Norge när gränserna öppnar, rapportera­r nyhetsbyrå­n NTB.

Extra gränskontr­oller har funnits på plats sedan i mars och kommer även i fortsättni­ngen att ta hand om personer som anländer till landet.

– Det handlar om logistik och om smittskydd. Om vi ser att det blir långa köer kommer vi inte att kontroller­a alla ur smittskydd­ssynpunkt, säger Eli Fryjorde vid polisområd­et Øst, skriver NTB.

Från och med onsdagen ska alla utlänninga­r som korsar gränsen få sms från myndighete­n Helsedirek­toratet om vilka coronaregl­er som gäller, och var man kan testa sig om man blir sjuk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland