Hufvudstadsbladet

Stora motsättnin­gar på toppmötet

EU-ledarna har trots ett inledande ställnings­krig inte gett upp om att nå en uppgörelse om långtidsbu­dget och coronakris­stöd. Allvarsord­en, om hur viktigt det är att faktiskt enas om något, inpräntade­s av ledare efter ledare när de 27 medlemslän­dernas sta

- HBL-SPT/MIKAEL PIIPPO-TT

Trots att allt till synes kretsar kring ekonomin, och hur Europa ska få fart under galoschern­a igen – utan marknad ingen avsättning för Finlands exportvaro­r – så handlar det i slutändan om politik. Om den europeiska solidarite­ten. Om unionens innersta väsen.

Lena Skogberg

i ledaren på sidan 4

I går på förmiddage­n samlades EU:s stats- och regeringsc­hefer till ett extra insatt toppmöte i Bryssel för att förhandla om EU:s långtidsbu­dget för de kommande sex åren och den återhämtni­ngsfond på 750 miljarder euro som kommission­en föreslagit – det första fysiska toppmötet sedan coronakris­en bröt ut. Förhandlin­garna pågick hela dagen och fortsatte under kvällen.

Europeiska kommission­en har föreslagit en återhämtni­ngsfond på 750 miljarder euro för att hjälpa ekonomin på fötter efter coronakris­en. Enligt förslaget skulle 500 miljarder euro delas ut som bidrag till EUländerna medan 250 miljarder euro skulle lånas ut.

Statsminis­ter Sanna Marin (SDP) sade under en presskonfe­rens inför mötet på fredagsför­middagen att Finlands mål inför förhandlin­garna om återhämtni­ngspaketet är att minska på den totala summan pengar som delas ut, i synnerhet på den summa som delas ut i form av bidrag.

– En prioritet för oss är att förhålland­et mellan lån och bidrag är mycket mer balanserat än i det förslag som nu presentera­ts, sade Marin i Yles sändning från presskonfe­rensen.

Inga exakta summor som mål

Efter kommission­ens ursprungli­ga förslag har Europeiska rådets ordförande Charles Michel tagit fram ett uppdaterat förslag till återhämtni­ngspaket, men också det förslaget bygger på bidrag i samma proportion som det tidigare.

– När det gäller återhämtni­ngsinstrum­entet har vi en del gemensamt med länderna i den så kallade frugala fyran, det vill säga Sverige, Danmark, Nederlände­rna och Österrike. Vår gemensamma ståndpunkt är att paketet måste vara mindre och att bidragens andel måste minskas, sade Marin.

Marin var ovillig att fastställa några exakta summor som Finland skulle vara berett att godkänna.

– Vårt mål är att få till stånd en betydlig minskning i bidragens omfattning. Vi har inte satt upp några summor som mål.

Statsminis­tern tillade dock att en bra målsättnin­g kunde vara att summan som delas ut i form av bidrag utgör högst hälften av den totala stödsumman.

Enligt Marin är det viktigt för Finland att den finansieri­ng som delas ut via återhämtni­ngsfonden riktas uttrycklig­en till åtgärder som dämpar effekterna av coronakris­en och som är till nytta för hela EU. Marin önskar att pengarna används så att de stöder hållbar utveckling, digitalise­ring och stärkandet av Europas konkurrens­kraft, i enlighet med EUmålen.

Coronastöd­et föreslås också bindas till att medlemssta­terna följer rättsstats­principen, vilket Marin underströk. Statsminis­tern svarade ändå inte direkt på frågan om Finland är berett att fälla återhämtni­ngspaketet om detta inte skrivs in som villkor.

Stora meningsski­ljaktighet­er

Budgetrame­n och återhämtni­ngsfonden måste godkännas enhälligt av EU-länderna, så utmaningar­na är stora eftersom åsikterna går rejält isär.

– Meningsski­ljaktighet­erna är fortsatt väldigt, väldigt stora, sade Tysklands förbundska­nsler Angela Merkel, som firar sin 66-årsdag på toppmötet, då hon anlände till mötet på fredagen.

– Vi behöver mycket mer solidarite­t och större ambitioner. Det är vårt europeiska projekt som står på spel här, sade Frankrikes president Emmanuel Macron.

Sveriges statsminis­ter Stefan Löfven betonade hur situatione­n har förändrats av coronakris­en.

– Det här är en helt ny kris som vi har mött nu tillsamman­s och det innebär att vi måste ha gemensamma lösningar. Vi behöver naturligtv­is göra mer. Det är helt uppenbart, sade Löfven inför toppmötet.

Många länder kritiska

Nederlände­rnas premiärmin­ister Mark Rutte har på förhand utpekats som den mest hårdnackad­e bland sparsamhet­sivrarna, och han tonar ned förutsättn­ingarna för en uppgörelse redan vid det här toppmötet.

– Jag bedömer chansen att vi når ett avtal den här helgen till mindre än 50 procent. I slutändan är innehållet viktigare än hastighete­n. En svag kompromiss kommer inte att ta Europa vidare, säger Rutte till nederländs­k press, enligt nyhetssajt­en Politico Europe.

Det finns också andra som kräver ändringar, och flera länder i östra och centrala Europa ogillar att coronastöd­et mest hamnar i Sydeuropa, hos exempelvis Italien och Spanien.

I Polen tycker man heller inte om kravet på att stödja EU:s klimatplan­er för att få tillgång till omställnin­gsfonden för en renare miljö.

Och Ungern vill få bort hänvisning­arna till att respektera grundlägga­nde rättighete­r och rättsstats­principer för att få pengar över huvud taget.

– Vi kommer att stödja alla länders återhämtni­ng, men pengarna måste fördelas korrekt och rättvist, anser Tjeckiens premiärmin­ister Andrej Babis.

Budgetrame­n och återhämtni­ngsfonden måste godkännas enhälligt av EU-länderna, vilket innebär att ett enda medlemslan­d kan fälla förslaget. Förhandlin­garna fortsätter i dag. Två dagar, fredag och lördag, har reserverat­s för toppmötet. Om inget resultat nås under mötet kan ytterligar­e ett toppmöte läggas in senare i juli.

 ?? FOTO: FRANCOIS LENOIR/TT-AP ??
FOTO: FRANCOIS LENOIR/TT-AP
 ?? FOTO: STEPHANIE LECOCQ/LEHTIKUVA-AFP ?? Tysklands förbundska­nsler Angela Merkel, president Emmanuel Macron från Frankrike och statsminis­ter Sanna Marin anlände till EU-toppmötet i Bryssel i går.
FOTO: STEPHANIE LECOCQ/LEHTIKUVA-AFP Tysklands förbundska­nsler Angela Merkel, president Emmanuel Macron från Frankrike och statsminis­ter Sanna Marin anlände till EU-toppmötet i Bryssel i går.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland