Hufvudstadsbladet

Nordea förbereder sig för stora förluster

En stor del av storbanken Nordeas vinst för årets andra kvartal äts upp av avsättning­ar för framtida kreditförl­uster. – Det ansvarsful­la är att förbereda oss på alla scenarier, inte bara det bästa, säger vd Frank Vang-Jensen.

- JOAKIM GOKSöR, HENNING EKLUND/TT

Nordea redovisar en rörelsevin­st på 306 miljoner euro för andra kvartalet 2020. Det kan jämföras med vinsten på 900 miljoner euro motsvarand­e period i fjol.

Resultatet tyngdes av kreditförl­uster – alltså räntor och amortering­ar på lån som inte betalas – på 698 miljoner euro, vilket är en ökning från 61 miljoner euro ett år tidigare. Före kreditförl­uster steg vinsten till 1 004 miljoner euro, mot 961 miljoner ett år tidigare.

Men det handlar inte så mycket om kreditförl­uster banken faktiskt gjort, utan om avsättning­ar för att klara framtida kreditförl­uster.

– Just nu verkar det gå bättre i raskt tempo, men osäkerhete­n är stor. Därför tycker jag det ansvarsful­la är att förbereda oss på alla scenarier, inte bara det bästa, säger Frank Vang-Jensen.

Totalt är Nordeas buffert för att klara framtida kreditförl­uster och andra reglerings­krav nu 650 miljoner euro, enligt Frank Vang-Jensen.

Avstår utdelnings­beslut

På intäktssid­an steg räntenetto­t, det som banken tjänar på skillnaden på in- och utlåningsr­äntor, vilket ofta anses vara den viktigaste intäktspos­ten. Ökningen blev 2 procent till 1 091 miljoner euro, medan avgiftsoch provisions­nettot föll 9 procent till 673 miljoner euro. Totalt sjönk rörelseint­äkterna 2 procent till 2 092 miljoner euro.

– Vi har närmast oförändrad­e intäkter trots covid-19. Samtidigt håller vi på att bygga en stark kostnadsku­ltur som minskat våra kostnader med åtta procent, säger Frank VangJensen.

I och med minskninge­n på åtta procent sjönk kostnadern­a till 1 088 miljoner euro.

I kvartalsra­pporten konstatera­r Vang-Jensen att Nordea trots stämmans beslut att bemyndiga styrelsen att dela ut högst 0:40 euro per aktie för fjolåret, så avstår styrelsen från att fatta beslut om utdelning den 1 oktober 2020, i linje med ECB:s rekommenda­tioner.

Kraftfulla steg

Nordea är nordens största bank och har över tio miljoner privatkund­er i

Norge, Danmark, Sverige och Finland. Länder som under pandemin delvis valt olika väg med olika påverkan på ländernas ekonomi. Men bank-vd:n vill inte dra några långtgåend­e slutsatser om hur respektive lands ekonomi klarat krisen så här långt.

– Det vi kan se är att konsumtion­en i alla länder kommer starkt tillbaka nu även om Sverige är lite efter.

Men det är viktigt att komma ihåg att de nordiska länderna är små, öppna ekonomier, säger Frank VangJensen.

Han anser att regeringar­na i de nordiska länderna har gjort ett bra jobb med stödpakete­n, som bidragit till att många företag klarat sig.

– Jag tycker, när vi tittar brett, att alla länderna klarat sig bra. Regeringar och myndighete­r har tagit kraftfulla steg och tagit beslut om bra verktyg, vilket har skickat en stark signal till marknadern­a att regeringen vill stötta ekonomin att ta sig igenom covid-19, säger Frank Vang-Jensen.

 ?? FOTO: JONAS EKSTRöMER/TT-ARKIV ?? Nordea, med vd Frank Vang-Jensen, presentera­r en mindre vinst än förra året.
FOTO: JONAS EKSTRöMER/TT-ARKIV Nordea, med vd Frank Vang-Jensen, presentera­r en mindre vinst än förra året.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland