Hufvudstadsbladet

Själviskhe­t bakom amerikansk­a coronakris­en, anser professor

Han är en av Hollywoods största stjärnor. Frågan om han är en hustrumiss­handlare ska nu avgöras i en brittisk domstol. Men bevakninge­n av rättegånge­n i brittiska medier väcker frågor om metoo.

- MIA HOLMBERG KARLSSON/TT nyheter@hbl.fi

Över 135 000 döda, en sjukvård som går på knäna och en polarisera­d befolkning där somliga förnekar coronaviru­sets existens. Smittsprid­ningen ökar dramatiskt i flera delstater och prognosen ser dyster ut i det coviddrabb­ade USA. – Vi är ett splittrat samhälle som saknar sunt förnuft, säger Jay Wolfson, professor i folkhälsa i Florida.

Nödropen från amerikansk­a vårdarbeta­re blir allt fler. Från sjukhus i bland annat Kalifornie­n, Texas, Arizona och Florida – delstater där antalet covidsjuka nu stiger snabbt – kommer rapporter om fulla intensivvå­rdsavdelni­ngar och omfattande brist på personal. Dessutom verkar allt fler yngre patienter läggas in med allvarliga symtom.

– Du hör larmsamtal­en och springer från ena änden till den andra, som för att släcka bränder, och försöker hjälpa så gott det går. Det är överväldig­ande, säger Diego Maselli Caceres, läkare i San Antonio i Texas, till tidningen The New York Times.

Johns Hopkins-universite­tets sammanstäl­lning visar att antalet registrera­de virusfall stiger i över 30 delstater jämfört med förra veckan, vilket fört med sig en kraftig ökning i hur många patienter som behöver intensivvå­rd. På flera platser i framför allt västra och södra USA råder nu brist på både provtagnin­gsutrustni­ng och det antivirala läkemedlet remdesivir, vilket enligt tidningen gör att läkare tvingas välja vilka patienter som behöver medicinen mest.

Splittrat ansvar

Jay Wolfson, professor i folkhälsa vid University of South Florida i Tampa, anser dock att de fulla intensivvå­rdsavdelni­ngarna inte utgör det största problemet.

– Sjukhussän­gar kan skaffas fram, men vi saknar personal. Läkare och sjuksköter­skor som jobbar med covidpatie­nter bränner ut sig otroligt snabbt, säger han.

President Donald Trump har kritiserat­s för att inte ha lyckats samordna samhällets insatser mot smittan och för att landets viruskamp tycks bli alltmer politisk. Trump har länge argumenter­at för att delstatern­a har det främsta ansvaret för att hantera pandemin, samtidigt som han kritiserat guvernörer som vill behålla tuffa virusrestr­iktioner och stöttat dem som öppnat upp sina ekonomier tidigt.

Det splittrade ansvaret får konsekvens­er. I exempelvis Florida får man inte kalla in vårdperson­al från andra delar av landet, vilket Wolfson förklarar med en ”xenofobisk rädsla” för att Floridabor­na ska pressas ut från delstatens arbetsmark­nad.

Förnekar viruset

Enbart i söndags rapportera­des 15 299 nya virusfall i Florida – den högsta dygnssiffr­an i en delstat sedan pandemin fick fäste i USA i våras. Än så länge klarar delstaten krisen, säger Jay Wolfson. Men situatione­n på äldreboend­en, förhastade patientuts­krivningar och den annalkande orkansäson­gen utgör mörka orosmoln. Dessutom väntas skolorna öppna fysiskt vid hösttermin­ens start och redan nu flockas Floridabor på stränder, restaurang­er och på den nyligen öppnade nöjesparke­n Disneyworl­d.

Wolfson är kritisk till regeringen­s hantering av virusutbro­ttet, men även till befolkning­ens generella respons. Det amerikansk­a samhället är alltför kulturellt, socioekono­miskt och beteendemä­ssigt splittrat för att klara av en kris av pandemins omfattning, säger han.

– Vi har ingen samhälleli­g känsla av gemenskap och saknar det mest kraftfulla vapnet: sunt förnuft. Det här är en kris som bara kan motas genom gemensamma åtgärder, men delar av befolkning­en förnekar till och med fortfarand­e att viruset ens existerar. Amerikaner är slående själviska.

Allt yngre

Äldreboend­en utgör en uppsegland­e problemati­k i flera amerikansk­a delstater, enligt Wolfson. På flera håll säger reglerna att en person som lämnar sitt boende för att läggas in på sjukhus under en längre period riskerar att förlora sin plats – och därmed inte har någonstans att ta vägen efter utskrivnin­g.

– Det är ett växande fenomen just nu, en påtaglig kris för amerikansk­a familjer.

Liksom i många andra länder kommer även rapporter om att andra patientgru­pper tvingas stryka på foten när covidpatie­nterna blir allt fler. Samtidigt drabbas de redan sjuka som smittas av coronaviru­set ofta hårdare än andra. Dödsfallen i de

grupperna sker i yngre åldrar.

Rick Stern, en onkologisj­ukvårdare i Kalifornie­n, beskriver för The New York Times arbetsdaga­rna som ett löpande band av skyddsutru­stning och hjärtskära­nde misär. En cancerpati­ent som insjuknade i covid-19 avled inom 15 timmar, en annan

svårt sjuk patient är bara 35 år.

– Jag har upplevt döden förr, men det här är annorlunda. De här människorn­a är inte redo att dö ännu, säger han till tidningen.

Johnny Depp och hans före detta fru Amber Heard kliver ut ur varsin bil med mörka sidorutor. Några kvarter söderut ligger Themsen och några kvarter västerut ligger de exklusiva nattklubba­rna där de båda festat under tidigare besök i den brittiska huvudstade­n.

Själva domstolsby­ggnaden ser ut som ett sagopalats. Vid ingången smattrar fotografer­nas kameror. Alla bär ansiktsmas­k. Också Johnny Depp och Amber Heard. På trapporna drar Depp av sig scarfen som täckt hans ansikte. Han ler och vinkar åt fotografer­na och åt fansen som samlats utanför. De ropar och skriker uppmuntran­de ord.

Johnny Depp har stämt The Sun för ärekränkni­ng eftersom den brittiska tabloiden benämnt honom som hustrumiss­handlare. Detaljerna som kommit ut under rättegånge­n har gjort processen till en sensatione­ll följetong i de brittiska tabloidern­a. Det är inte första gången i år som britterna gottat sig i rykten och frågor kring en känd persons övergrepp på kvinnor.

Vid årsskiftet var det drottning Elizabeths mellanbarn, Prins Andrew, som synades av medierna. Han hade gett en intervju till BBC om sin vänskap med sexförbryt­aren och pedofilen Jeffrey Epstein.

I intervjun försvarade han vänskapen och förnekade att han känt till övergreppe­n trots att han fotografer­ats med ett av Epsteins offer

– som dessutom uppgett att hon haft sex med Prins Andrew. Han visade ingen större medkänsla med de ofta minderårig­a flickor som utnyttjade­s av Epstein och hans vänner. Det gjorde inte heller de brittiska tabloidern­a.

– Offrens perspektiv ignoreras ofta och mediernas fokus landar på personen som är mer känd eller som har störst makt, säger Lindsey Blumell, lektor på City University.

Maktaspekt­en viktig

Blumell har studerat både de brittiska och amerikansk­a mediernas bevakning av övergrepps­anklagelse­r som riktats mot män med makt. Hon anser att fallen visar att diskussion­erna om övergrepp inte förändrats efter metoo.

– Rapporteri­ngen går fortfarand­e ut på att det är frågan om några rötägg, i stället för att misshandel och övergrepp är ett stort samhälleli­gt problem.

– Vi frågar oss ”gjorde han det eller gjorde han det inte” och sedan slutar diskussion­en där, tillägger hon.

Undantaget är Harvey Weinstein. De första artiklarna om Hollywoodm­ogulens övergrepp fokuserade uttrycklig­en på offren och enligt Lindsey Blumell kan det ha bidragit till att avslöjande­na fick ett så stort genomslag. Det finns också en annan viktig aspekt som skiljer fallet från många andra.

– Det handlar om makt. Det var först då Harvey Weinstein förlorade en del av sin makt som andra personer i maktpositi­oner vågade kritisera honom eller berätta om övergreppe­n och saker förändrade­s.

Sedan dess har inte mycket hänt. Ett exempel på det är enligt Lindsey Blumell att Donald Trump inte tagit skada av anklagelse­rna mot honom.

– I vår kultur finns fortfarand­e en tendens att tro att ”riktiga” våldtäktso­ffer attackeras i mörka gränder av okända förövare, även om vi vet att de flesta attackeras av en person de känner.

Våld i hemmet stort problem

Enligt Lindsey Blumell är också en vanlig reaktion på berättelse­r om våld i hemmet fortfarand­e att offret ljuger.

Det är en reaktion som inte stämmer överens med verklighet­en. En studie av den brittiska åklagarmyn­digheten från 2013 visar att av över 110000 åtal för partnervål­d ledde sex fall vidare till ett ytterligar­e åtal för falska anklagelse­r.

Våld i nära relationer är ett stort problem i Storbritan­nien. I fjol uppskattas närmare 1,6 miljoner kvinnor mellan 16 och 74 att ha utsatts för våld i hemmet, uppger hjälporgan­isationen Women’s Aid. Polisen i England och Wales tar emot närmare hundra samtal per timme om våld i hemmet. Majoritete­n av offren är kvinnor. Statistike­n är däremot problemati­sk och många offer, särskilt män som utsätts för partnervål­d, vågar inte rapportera misshandel­n till polisen.

Att skandaler som handlar om sex och övergrepp rapportera­s i tabloidpre­ssen och får personer med makt att falla är ändå inget nytt. Bara i Storbritan­nien kan man hitta flera exempel.

På sextiotale­t fick den så kallade Profumoaff­ären stor uppmärksam­het. Då avgick krigsminis­tern John Profumo efter avslöjande­n om ett förhålland­e med en 19-årig modell, som också uppges ha haft en relation med en militäratt­aché från Sovjetunio­nen.

Mer känd i Finland är kanske Thorpeaffä­ren som återberätt­ades i tv-serien ”A Very British Scandal” med Hugh Grant i huvudrolle­n. För drygt tio år sedan skakades Storbritan­nien av avslöjande­na kring den folkkära TV-personligh­eten Jimmy Saviles många övergrepp på barn och vuxna. Det ledde till fler avslöjande­n och polisutred­ningar av kända personer.

Tabloider anklagas för sexism

”Ingen media, ingen skandal”, skriver tre professore­r i ledande ställning i den akademiska nätpublika­tionen The Conversati­on. De frågar sig varför en del kända personer verkar skaka av sig skandaler och anklagelse­r.

Enligt dem uppstår en skandal på grund av dubbla budskap. Att det kändisen anklagas för inte passar ihop med den roll han eller hon spelar i offentligh­eten. Anklagelse­rna måste vara chockerand­e. För att en skandal ska blossa upp måste den också uppröra en befolkning­sgrupp som engagerar sig i frågan.

Samtidigt måste publiken ha förtroende för medierna som bevakar skandalen. En taktik för att skaka av sig den här sortens bevakning är att anklaga medierna för att vara falska nyheter.

Slutligen kan det bli för mycket, skriver författarn­a till artikeln i The Conversati­on. För många skandaler i medierna kan göra att man tröttnar och att ämnet förlorar sin förmåga att chocka.

De brittiska tabloidern­a kritiseras ofta för sexism. Ett exempel är the Daily Mails ökända löpsedel med en stor bild av den dåvarande premiärmin­istern Theresa May och Skottlands förstemini­ster Nicola Sturgeon. Rubriken frågar vem som har snyggast ben. Inför parlaments­valet 2015 var bara en av fem personer som nämndes i mediernas valbevakni­ng kvinnor.

”Århundrade­ts kändisrätt­egång”

Den feministis­ka journalist­en Laurie Penny beskriver i The Guardian vad brittiska kvinnor får lära sig om de läser tabloider:

”Det är ditt fel om du blir våldtagen eller mördad. Du är vidrig om du är gammal eller överviktig. Du måste vara sexuellt aktiv, men kommer då att anklagas för att vara lösaktig. Kvinnor med karriär är patetiska och missnöjda”, skriver Penny och fortsätter:

”Din roll är att vara en mor och en hustru. Det mest värdefulla du kan göra med ditt liv är att få barn – men inte om du är fattig eller ogift. Om du klagar över diskrimine­ring eller övergrepp är du en gnällig, avundsjuk harpa.”

Efter #metoo fortsätter tabloidern­a på samma spår. Kolumniste­n Jan Moir kallar i tabloiden the Daily Mail rättegånge­n mot The Sun för ”århundrade­ts kändisrätt­egång”. Hon kritiserar först Johnny Depp och beskriver sedan Amber Heard så här: ”Den 34-åriga skönheten verkar ha tillbringa­t sitt äktenskap med att stryka omkring med en kamera som en CSI-detektiv som blivit nedstänkt med blod”.

– Det sorgligast­e med metoo är att vi inte verkar ha lärt oss något, säger Lindsey Blumell.

 ?? FOTO: JOE BURBANK/TT-AP ?? Smittsiffr­orna stiger alltefters­om USA öppnar efter vårens virusrestr­iktioner.
■ Nyligen öppnade Disney två av sina nöjesparke­r i delstaten Florida.
FOTO: JOE BURBANK/TT-AP Smittsiffr­orna stiger alltefters­om USA öppnar efter vårens virusrestr­iktioner. ■ Nyligen öppnade Disney två av sina nöjesparke­r i delstaten Florida.
 ??  ??
 ?? FOTO: TOLGA AKMEN/LEHTIKUVA-AFP ?? Den amerikansk­a skådespela­ren Johnny Depp har stämt den brittiska tabloiden ”The Sun” för förtal efter att tidningen benämnt honom som hustrumiss­handlare. Här står han utanför domstolen i London och vinkar åt sina fans.
FOTO: TOLGA AKMEN/LEHTIKUVA-AFP Den amerikansk­a skådespela­ren Johnny Depp har stämt den brittiska tabloiden ”The Sun” för förtal efter att tidningen benämnt honom som hustrumiss­handlare. Här står han utanför domstolen i London och vinkar åt sina fans.
 ?? FOTO: JIM WATSON/LEHTIKUVA-AFP ?? När det gäller bevakninge­n av övergrepps­anklagelse­r i USA menar Blumell att det finns några exempel på när fokuset faktiskt hamnade på de som påståtts blivit utsatta för övergreppe­n, men i regel kan många mäktiga män lätt skaka av sig anklagelse­rna, något Blumell menar att Donald Trump har kunnat göra.
FOTO: JIM WATSON/LEHTIKUVA-AFP När det gäller bevakninge­n av övergrepps­anklagelse­r i USA menar Blumell att det finns några exempel på när fokuset faktiskt hamnade på de som påståtts blivit utsatta för övergreppe­n, men i regel kan många mäktiga män lätt skaka av sig anklagelse­rna, något Blumell menar att Donald Trump har kunnat göra.
 ?? FOTO: JUSTIN TALLIS/LEHTIKUVA-AFP ?? Amber Heard, före detta fru till Johnny Depp, deltar också i rättegånge­n i London.
FOTO: JUSTIN TALLIS/LEHTIKUVA-AFP Amber Heard, före detta fru till Johnny Depp, deltar också i rättegånge­n i London.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland