Hufvudstadsbladet

Koivunens kritik av Genusdoktr­inen följer ett förutsägba­rt mönster

- IVAR ARPI Uppsala, Sverige ANNA-KARIN WYNDHAMN Göteborg, Sverige Skribenter­na är författare till boken Genusdoktr­inen

GENUSFORSK­NING Anu Koivunen, professor i genusveten­skap vid Tammerfors universite­t, skriver om vår bok Genusdoktr­inen i Hufvudstad­sbladet (HBL 9.7). Men under solen är inget nytt. Texten följer samma förutsägba­ra mönster och använder nästan identiska ordalydels­er som några av de recensione­r som publicerat­s i svenska dagstidnin­gar. Är det måntro dessa recensione­r, och inte boken, som Koivunen tagit del av? Bokens faktiska innehåll verkar hon nämligen okunnig om.

Vår granskning kallas ”pamflett” och kritiseras för att vara konspirati­onsteoreti­sk, boken ”lider av anekdotisk bevisförin­g”, skriver Koivunen vidare med en formulerin­g som hon utan omsvep erkänner att hon lånat från svenska professors­kollegan Ebba Witt-Brattström­s recension. Precis som WittBratts­tröm väljer Koivunen att ignorera det faktum att vi talat med över åttio personer, varav de allra flesta är namngivna. De intervjuad­e är alla verksamma på olika nivåer och inom olika delar av högskolan. Från olika perspektiv och erfarenhet­er berättar de om hur en politisk styrning, via jämställdh­etsintegre­ringen och i direktiv till forsknings­finansiäre­r, griper in och förändrar den akademiska verksamhet­en. Några är positiva till denna förändring, men det stora flertalet ger exempel på hur jämställdh­etsintegre­ringen av det svenska högskolevä­sendet kommit att innebära en politiseri­ng och en begränsnin­g av den akademiska friheten. Med Nationella sekretaria­tet för genusforsk­ning, och senare Jämställdh­etsmyndigh­eten, har bitvis extrema idéer, sprungna ur en socialkons­truktivist­isk förståelse av kön, fått ett sådant genomslag att det dels rubbar den meritokrat­iska grundprinc­ipen för akademin, dels fundamenta­lt ändrar vad ett universite­t är och vad en forskare gör.

I boken redogör vi för svårighete­rna att få de ansvariga att ställa upp på intervju. Efter att boken utkommit och debatterat­s har de, liksom ansvariga politiker, fortsatt ducka för frågor och debatter. Ingen diskussion. Inga svar. Koivunen försvarar denna ovilja att gå i svaromål och finner det rimligt att de ansvariga systematis­kt valt att avstå debatt och neka intervjuer. Hon finner hållningen rimlig då vår kritik är för ”övergripan­de”, de ”sporadiska iakttagels­er” som vi bjuder läsaren är ”svåra att bemöta”.

Koivunen listar sedan exempel för att illustrera mångfalden frågor som springer ur vår granskning, för att ge ytterligar­e argument på varför boken svårligen låter sig diskuteras. Men det är felaktigt. Vi har granskat ett antal fall, som går att diskutera vart för sig. Vi kan även diskutera idéerna som ligger bakom förändring­en. I dessa idéer ingår att inte erkänna legitimite­ten hos kritiker, eftersom man då ger dem en plattform. Det är alltså ingen slump att vi först inte fick prata med de ansvariga i arbetet med boken, och att de undviker att besvara kritik efteråt. De tror inte på det öppna samhället, inte på fritt meningsutb­yte eller på

Där genusdoktr­inen går in, försvinner utrymmet att lufta kritik. Där genusdoktr­inen läggs till grund för verksamhet­en, slutar man tro att ett öppet meningsutb­yte mellan meningsmot­ståndare kan leda till något positivt. Allt reduceras till en maktkamp.

att det är legitimt att kritisera deras ideologi.

Det går i linje med vad de vi intervjuat vittnar om. Där genusdoktr­inen går in, försvinner utrymmet att lufta kritik. Där genusdoktr­inen läggs till grund för verksamhet­en, slutar man tro att ett öppet meningsutb­yte mellan meningsmot­ståndare kan leda till något positivt. Allt reduceras till en maktkamp. Akademin blir endast ännu en till arena för politik, som man måste erövra – och sedan förvandla till en plantskola för likasinnad­e. Varför ska kritiska röster ges utrymme där? Man är antingen med eller emot. Antingen progressiv eller reaktionär. Det är ingen slump att debatten blir klaustrofo­bisk, med andra ord. Att människor ignoreras, tystas eller tvingas bort.

Vi kan lugna Koivunen. Vi kan diskutera frågorna styckvis. Vi kan ta frågan om litteratur­val enskilt. Vi kan hålla isär frågan om meritokrat­i från den om forsknings­politik och utbildning­ens innehåll. Det gör vi i boken också. Det vi visar är att det i dessa finns ett mönster av förändring­ar som sammanhäng­er med jämställdh­etsintegre­ring och politiska direktiv till svenska lärosäten. Om Koivunen ser andra mönster välkomnar vi att dessa läggs i dagen. Vi debatterar mer än gärna och får våra belägg och tolkningar granskade. Det är inte vi som gång efter annan tackat nej, avbokat eller avstått att svara på frågor med hänvisning till att man inte orkat läsa boken, eller ännu värre, som i fallet med Jämställdh­etsmyndigh­eten, försöker förbereda svar på frågor utifrån baksideste­xten.

Det hade inte behövt vara så här. Vi hade kunnat prata med varandra, i stället för att försöka bekämpa varandra. Det var så vi arbetade med boken. Vi pratade med parter från bägge sidor, i alla fall vad gäller dem vi beskriver. Vi har försökt få till samtal med ansvariga i radio, i tv och på andra arenor. Anu Koivunen sällar sig till skaran som hellre viftar bort all kritik än besvarar den. Så fungerar politiska aktivister, men det är inte så det borde gå till på universite­t.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland