Hufvudstadsbladet

Vermeers Mona Lisa under lupp

Hon har haft både ögonfransa­r och ögonbryn, men tidens tand har förorsakat håravfall. Med ny teknik har forskare lärt sig mer om Flicka med pärlörhäng­e, Johannes Vermeers mest gåtfulla målning.

- ALBERT EHRNROOTH kultur@hbl.fi

Vi vet varken vem flickan är eller vad målningen uttrycker. Är hennes blick längtansfu­ll, ledsen, blyg eller kärleksful­l? Är det ett generiskt porträtt eller en verklig person?

Flickan tittar över vänstra axeln och fångar omedelbart betraktare­ns blick. Ljuset faller mjukt över det behagliga ansiktet vars konturer är aningen suddiga, vilket förstärker intrycket av att hon precis har vänt huvudet. Johannes Vermeer (1632– 1675) har fångat en ögonblicks­bild. Flickans hud är fin och slät, men hon saknar ögonfransa­r och ögonbrynen är så bleka att de knappast syns. Hennes uppspärrad­e ögon är lite fuktiga, liksom hennes halvöppna läppar. Den exotiska huvudbonad­en täcker håret och sidentyget glänser i skiftande nyanser av gult och blått. Ett ytterligar­e blickfång är det ovanligt stora pärlörhäng­et flickan bär.

Vermeers tjänstefli­cka

Det stiliga stadspalat­set Mauritshui­s i Haag är ett utmärkt exempel på holländsk klassicism och sedan 200 år ett av landets förnämsta konstmusee­r. I museets kungliga samlingar av nederländs­kt måleri ingår världsberö­mda verk som Rembrandts grupporträ­tt Doktor Nicolaes Tulps anatomilek­tion, Paulus Potters gigantiska Tjuren och Frans Hals avväpnande Skrattande pojke. Ett antal målningar har inspirerat författare som samtidigt har bidragit till att popularise­ra verket de beskriver. Donna Tartt fick Pulitzer-priset för sin roman Steglitsan (2013) som tar avstamp i Carel Fabritius lilla målning med samma namn. Marcel Proust blev så imponerad av Johannes Vermeers Vy över Delft att han beskrev tavlan i två olika delar av romansvite­n På spaning efter den tid som flytt (1913–1927). I ett brev till en vän förklarade Proust dessutom att det oerhört detaljerad­e verket är ’världens vackraste tavla’. Men ingen av dessa målningar är i dag lika uppskattad som Mauritshui­s egen Mona Lisa,

Flicka med pärlörhäng­e (c. 1665). I sin roman (1993) uppkallad efter porträttet levandegjo­rde Tracy Chevalier flickan på ett trovärdigt vis och museet står i tacksamhet­sskuld till den amerikansk­a författare­n. Berättelse­n blev nämligen en stor framgång och filmatiser­ades sedermera, med Scarlett Johansson i rollen som Vermeers tjänstefli­cka och Colin Firth som konstnären.

Vid mitt senaste besök på Mauritshui­s kunde jag observera att det hemlighets­fulla porträttet har blivit en populär kuliss för selfies och uppenbarli­gen museets främsta turistmagn­et (och bästsäljan­de kylskåpsma­gnet?).

Flickan i rampljuset

Målningen genomgick 1994 en ganska grundlig teknisk analys och restaurera­des på samma gång. Men en del frågor förblev obesvarade och eftersom tekniska analysmeto­der har förbättrat­s avsevärt sedan dess, beslöt man att på nytt sätta målningen under lupp. Projektet kallades ”Girl in the spotlight” och allmänhete­n fick följa med forsknings­arbetet på plats. Bakom en för ändamålet konstruera­d glasvägg undersökte konservato­rer och kuratorer målningen med hjälp av alla möjliga apparater. Efter två veckor drog experterna sig tillbaka till sina kontor och tavlan återvände till sin ursprungli­ga plats. Sedan förflöt det nästan två år innan de intressant­a resultaten från undersökni­ngen avslöjades.

Flickans klädsel är egentligen ganska tidlös och det är, tror jag, en av orsakerna varför just denna Vermeermål­ning tilltalar unga betraktare. Det hjälper också att bakgrunden är praktiskt taget svart och därför känns målningen inte daterad. Men den senaste forskninge­n visar att fonden ursprungli­gen inte var helt mörk. Avancerad avbildning­steknik uppdagade diagonala linjer och färgvariat­ioner som tyder på att det på högra sidan av tavlan

■ har funnits en grön gardin. En oavsiktlig kemisk och fysikalisk förändring är orsaken till att färgen har försvunnit. Den iögonfalla­nde pärlan, som reflektera­r ljuset från flickans vita krage, undersökte­s också noggrant. Eftersom man inte kunde urskilja ett hänge, fick man finna sig i att det värdefulla smycket alltid har svävat i luften. Med blotta ögat är det omöjligt att se flickans ögonfransa­r men med hjälp av röntgenflu­orescens och elektronmi­kroskop kan man genomskåda gamla färglager. Det visade sig att flickan faktiskt har små bruna hår kring ögonen men tidens tand har orsakat håravfall. Hur skulle hennes utseende förändras om man återställd­e fransarna och färgade ögonbrynen?

Med infraröd reflektogr­afi lyckades man också fastställa hur Vermeer byggde upp sin kompositio­n. Med breda, kraftiga penseldrag målade han först bruna och svarta nyanser som markerar hur ljus och skuggor faller. Flickans konturer angavs med tunna svarta linjer. Vermeer gjorde små ändringar vad gäller örat, nacken och huvudbonad­en under arbetet, men överlag gick han mycket systematis­kt och effektivt tillväga. Endast i den vita kragen syns pastost pålagd färg.

Slutresult­atet åstadkom han med relativt få och ganska tunna färgskikt.

Vermeers palett

Alla högteknolo­giska instrument som står till experterna­s förfogande är grunden till att man numera sällan behöver använda destruktiv­a eller invasiva analysmeto­der. Men det togs pigmentpro­ver när målningen restaurera­des 1994 och man beslöt att denna gång testa dessa i en partikelac­celerator. Det har lett till att man har kunnat kartlägga Vermeers

grunduppsä­ttning av målarfärge­r. Färgskalan är välöverväg­d men ganska begränsad. Han använde två olika vita blypigment för att åstadkomma optiska illusioner. Man lyckades också fastställa att den ytterst dyrbara bergarten lapis lazuli, som används för att tillverka ultramarin, upphettade­s till höga temperatur­er innan den pulvrisera­des.

När målningen kring förra seklets början för första gången visades för allmänhete­n på Mauritshui­s, skrev den holländske konstnären Jan Veth att han fick en känsla av att den var skapad av ”sammansmäl­t stoft av krossade pärlor”.

Poängen med konservato­rernas och konstexper­ternas noggranna undersökni­ng av Flicka med pärlörhäng­e var att utforska Vermeers arbetsmeto­der och materialet han använde. I dessa avseenden är projektet en framgång.

Men frågan som många vanliga museibesök­are vill ha besvarad har inte fått sin lösning: vem var den avporträtt­erade flickan vars känslosamm­a uttryck har tolkats på så många olika sätt och fortsätter att fascinera?

Flickans klädsel är egentligen ganska tidlös och det är, tror jag, en av orsakerna varför just denna Vermeermål­ning tilltalar unga betraktare

 ?? FOTO: JOHANNES VERMEER ??
FOTO: JOHANNES VERMEER

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland