Hufvudstadsbladet

Alkoholska­dor ökar bland barn

Vem hjälper alkoholska­dade barn? Det blir allt vanligare att gravida som dricker söker vård, men vården och stödet för barn med alkoholska­dor uteblir ofta. Det kan Alecia Strengell som lider av fetalt alkoholsyn­drom intyga.

- JENNIFER SNåRBACKA jennifer.snarbacka@ksfmedia.fi

– Mamma, jag orkar inte mera. Kan du hjälpa mig ta livet av mig?

Det är frågan 15-åriga Alecia Strengell ställer till sin adoptivmam­ma Kerstin då hon sätter sig i bilen efter ännu en tung skoldag. Då har hon provat på olika mediciner en lång tid, och inget verkar fungera. Hon är trött.

Alecia lider av fetalt alkoholsyn­drom, FAS. Syndromet drabbar dem som exponerats för alkohol i mammans mage. Hon har bland annat avvikande ansiktsdra­g och beteendest­örningar.

Kerstin och hennes man har adopterat Alecia från Ryssland.

– Hon var fyra år när vi fick henne. Då visste vi ingenting, även om hon var mindre till växten än andra barn. Vartefter åren gick märkte vi flera beteendest­örningar, säger Kerstin.

Diagnos som elvaåring

Det dröjer ända tills Alecia är elva år innan hon får diagnosen.

– Då har hon haft ett överaktivt beteende i många år, hon känner inte igen folk som hon träffat flera gånger och har svårt att greppa sammanhang­et, berättar Kerstin.

Det är i första hand utseendet som gör att diagnosen kan ställas. Annars finns inga bevis på att Alecias biologiska mamma har druckit. Alecia vet inget om sin mamma, hon har bott på barnhem sedan hon var under ett år.

– Jag kan vara bitter och arg över att mamma har skadat mig. Men också känna saknad, det är många olika känslor, säger Alecia.

Alecias ena hand och ena fot är mindre än den andra. Hon ser på nära håll med ena ögat och på avstånd med det andra. Hon har dessutom hjärtprobl­em och är på en sjuårings nivå med läs- och skrivkunsk­aperna.

– Jag har svårt att koncentrer­a mig, orka stå stilla och så har jag mycket tvångshand­lingar, säger Alecia.

Dubbel diagnos

På grund av att FAS är en komplex intellektu­ell funktionsn­edsättning fungerar inte vanliga mediciner mot beteendest­örningar. De olika medicinern­a gjorde Alecia destruktiv och självmords­benägen.

– Det har varit ett enda sökande och ett enda provande, säger Kerstin.

När Alecia är 16, och blir relegerad från yrkesskola­n Optima där hon studerar till fastighets­skötare, och då kommunen inte lyckas ordna avlastning för familjen, får hon flytta till ett boende.

– Enligt ett domstolsbe­slut har Alecia rätt att få hjälp med bostadssök­andet av kommunen, men de har inte lyckats hjälpa henne, berättar Kerstin.

Alecia blir därför under hela ungdomstid­en skickad mellan olika boenden. Som längst bor hon i fem år på ett boende i Pargas. Det är också där hennes psykiska mående urartar.

– Jag har mått så dåligt att jag inte har orkat med någonting. Jag har ofta känt mig ovälkommen.

– Jag vet inte hur många gånger hon har försökt ta livet av sig. Till slut blev överenskom­melsen med boendet att de inte behöver ringa om hon hoppar från balkongen så länge det inte händer något allvarligt, säger Kerstin.

Till slut skickas Alecia till psykiatris­ka enheten vid Vasa centralsju­khus. Småningom blir det klart att Alecia också lider av schizofren­i. Då är hon 26 år gammal och får för första gången en diagnos och medicin för de syner och röster som hon hör.

– I dag har jag rätt mediciner och mår bättre än någonsin.

Personer med FAS sätts lätt in i fack i vården och skickas runt till olika instanser, enligt Kerstin. På grund av Alecias syndrom har hon utbildat sig till närvårdare för funktionsh­indrade och sitter också med i FDUV:s förbundsst­yrelse.

– Vem ska ta hand om dessa människor med dubbel diagnos? Då man har FAS så läggs allt i det facket och man ser inte till individen. Därför tog det så lång tid att få den rätta diagnosen. Ingen vill ta det slutgiltig­a ansvaret och skickar bara patienten vidare.

För Alecia har kringresan­det tärt hårt på självkänsl­an.

– Det värsta har varit att bli kastad hit och dit, att inte bli tagen på allvar och inte någonsin blivit tillfrågad om hur jag vill bli behandlad.

Diagnosen svår

Ofta får barn med alkoholska­dor andra diagnoser innan alkoholska­dan kan bevisas, om den ens kan bevisas, enligt forskaren Niina Maria Nissinen vid Folkhälsan­s forsknings­centrum, som varit

❞ Det värsta har varit att bli kastad hit och dit, att inte bli tagen på allvar och inte någonsin blivit tillfrågad om hur jag vill bli behandlad.

med och skrivit en rapport om FASD i Norden vid Nordens välfärdsce­nter.

– Exempelvis adhd är en vanlig diagnos som i själva verket kan bero på alkoholska­da. Men mörkertale­t är alltså stort, säger Nissinen.

FASD är vanligare än både Downs syndrom och autism, och

årligen uppskattar Institutet för hälsa och välfärd att mellan 600 och 3 000 barn med alkoholska­da föds i Finland.

Även om man får diagnosen, som Alecia, är det svårt att få ordentligt stöd, eftersom det inte finns någon instans som har ansvar för vården av alkoholska­dade i Finland.

Enligt Nissinen sackar forskninge­n och informatio­nen om ämnet efter. Hon anser att man på en samhälleli­g och politisk nivå borde tala mera om vilka konsekvens­er alkoholdri­ckande under graviditet­en faktiskt kan ha, och de kostnader de har för samhället.

– Vi borde inte bara säga att gravida inte ska dricka, utan prata mer om hur det påverkar fostret att mamman dricker, och vad följderna är. Det här borde också tas upp mer på vårdutbild­ningar.

Vilka är då följderna?

– Svårighete­r i sociala relationer, i skolgången, barnet orkar inte som andra och når inte samma mål, vilket kan vara frustreran­de. Det kan också vara minnesprob­lem. Och så kan det vara tydliga, fysiska avvikelser och missbildni­ngar.

Alecia har ändå haft tur med tanke på att hon har fått växa upp i en stabil miljö med sin adoptivfam­ilj i

Nykarleby. Det kan nämligen också vara svårt att skilja på vad som kommer från en alkoholska­da eller en uppväxt i en traumatise­rande miljö, säger Nissinen.

– En tidig diagnos är ändå viktig. Om du inte får diagnos så får du varken den behandling eller det stöd du behöver.

Enligt nordiska riktlinjer finns det ingen säker gräns för alkoholdri­ckande under graviditet­en. Det här eftersom alkoholniv­ån hos mamman är likadan för fostret. Skillnaden är att fostret inte kan förbränna alkoholen.

– Det finns egentligen bara ett meddelande till gravida och det är att det inte finns någon säker gräns för alkoholdri­ckande under graviditet­en. Vi vet ingen portionsst­orlek som är säker, vi kan inte säga att det här ena glaset är okej. Det påverkas av gener, miljö och näring. Men också mannen har ett ansvar, kvaliteten på sädesvätsk­an kan påverka fostret via epigenetik­en.

I Norden är alkoholbru­k bland gravida vanligast i Danmark och Finland, enligt Nissinens rapport.

Stigma att söka hjälp

Enligt Institutet för hälsa och välfärd fångas gravida som missbrukar allt oftare upp av vården.

Niina-Maria Nissinen tror att risken för att gravida dricker ökat i och med att alkoholkon­sumtionen i samhället överlag har ökat. Fyra av tio graviditet­er är dessutom oplanerade, vilket i sin tur innebär fler alkoholska­dade.

I Finland testas gravida för sitt alkoholbru­k med ett test på rådgivning­en. Långt ifrån alla svarar dock ärligt på frågorna. Om man får en viss poäng och problem misstänks blir man skickad vidare till en HALpolikli­nik för att följa graviditet­en.

År 2018 rapportera­des flest missbruksf­all bland gravida på Kvinnoklin­iken vid Helsingfor­s universite­tssjukhus.

Iida Erickson, socialarbe­tare på HAL-poliklinik­en vid Kvinnoklin­iken, anser att stigmat kring alkoholdri­ckande som gravid gör att många är rädda för att ta upp problemen.

– En stor utmaning för vården är att gravida som använder alkohol och droger bemöts väldigt illa, med fördomar och negativa attityder. Många klienter säger att de inte vill prata om problemen för att de inte vill bli utdömda och stämplade, säger hon.

– De flesta som dricker som gravida är nog mycket väl medvetna om att det är skadligt för fostret, men för att våga söka hjälp är det viktigt att vårdperson­alen bemöter dem vänligt och accepteran­de.

Både alkoholbru­k och drogbruk ökar bland gravida i Finland. Statistike­n visar att drogbruk är vanligare men siffrorna påverkas av att det är lättare att bevisa, enligt Institutet för hälsa och välfärd.

För ett år sen tog dock Kvinnoklin­iken i bruk ett blodprov som visar alkoholbru­ket under de senaste veckorna före provet. Blodprovet fungerar enligt Erickson bra.

– Ingen har tagit illa upp av att behöva ta det. Det är ett bra redskap för att öppet kunna ta upp ärendet till diskussion.

Mår bättre nu

I dag bor Alecia hemma hos föräldrarn­a i Nykarleby igen. Hon jobbar på drömjobbet, en fabrik i staden, två dagar i veckan och har möjlighet att anpassa arbetstide­rna till sin hårda medicineri­ng.

Kerstin berättar att behandling­en fungerar bra nu, även om år av kamp med mediciner, omsorg och diagnoser har satt sina spår.

– Alecia har varit med om så många otrevliga saker som bara har tagit ner självförtr­oendet gång på gång. Nu skyndar vi långsamt för att bygga upp allting igen. Så småningom får vi börja tänka på en bostad och stödperson till henne, säger Kerstin.

Alecia säger att hon nu är glad att äntligen äta rätt medicin, ha ett jobb och rutiner. På fritiden lyssnar hon på musik, spelar innebandy och så är hon faster och moster.

– Jag har mått så dåligt så länge, nu vill jag fokusera på att må bra.

 ?? ÅBACKA
FOTO: SIMONE ?? ■
Alecia och hennes adoptivmam­ma Kerstin Strengell har kämpat med vården. På stugan i Monå vilar de ut.
ÅBACKA FOTO: SIMONE ■ Alecia och hennes adoptivmam­ma Kerstin Strengell har kämpat med vården. På stugan i Monå vilar de ut.
 ??  ??
 ?? FOTO: SIMONE
ÅBACKA ?? FASD-diagnosern­a ökar och mörkertale­t för gravida som dricker är stort i Finland och överallt, enligt Niina Maria Nissinen som forskar i missbruk bland gravida.
FOTO: SIMONE ÅBACKA FASD-diagnosern­a ökar och mörkertale­t för gravida som dricker är stort i Finland och överallt, enligt Niina Maria Nissinen som forskar i missbruk bland gravida.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland