Hufvudstadsbladet

Förslaget: Coronastöd­et ska vara mindre bidrag, mera lån

EU-länderna gav sig på lördagen i kast med ett nytt kompromiss­bud för EU:s långtidsbu­dget och jättelika coronakris­stöd på toppmötet i Bryssel. En lite högre andel än tidigare av coronakris­stödet föreslås ges som lån i stället för bidrag.

- WIKTOR NUMMELIN/ LARS LARSSON-TT

Toppmötet återupptog­s strax före lunch på lördagen, men avbröts tämligen snabbt för att i stället ge utrymme till enskilda möten och förhandlin­gar mellan deltagarna. Det är inte uteslutet att diskussion­erna fortsätter en bra bit in på söndagen.

Strax före omstarten fick de 27 EU-länderna runt bordet ett nytt, komplett kompromiss­bud. Enligt budet sänks bidragsdel­en i coronastöd­et från 500 miljarder euro till 450 miljarder. De sparsamma fyra – Nederlände­rna, Sverige, Danmark och Österrike – har krävt att hela krisstödet­s 750 miljarder euro ska ges som lån, inget som bidrag.

Finland har krävt att en mindre andel än tidigare föreslaget ska vara bidrag.

De fyra har också drivit att de, allra minst, ska få behålla sina rabatter på medlemsavg­iften till EU eller få mer rabatt än i buden hittills. Alla utom Nederlände­rna erbjuds nu lite högre rabatt.

Kraven på att EU:s långtidsbu­dget ska dras ned från tidigare bud verkar dock inte ha fått effekt. Förslaget ligger kvar på 1 074 miljarder euro för perioden 2021–2027.

”Rätt riktning”

På mötets första dag pekades den holländske premiärmin­istern Mark Rutte ut som en av dem som driver på hårdast för en mindre EU-budget än den kompromiss­version som fanns inför mötet samt kravet på att inga pengar ska delas ut från coronakris­fonden förrän samtliga EU-länder har gett klartecken för att det går till rätt saker.

Ruttes envetna linje verkar ha gett viss utdelning. Ett enskilt medlemslan­d ska kunna stoppa utdelning av stöd till ett annat land tillfällig­t, medan det undersöks om det finns fog att befara att pengarna går till fel saker.

– Ett viktigt steg i rätt riktning. Men många frågor återstår och de närmaste 24 timmarna avgör om vi når ända fram, säger en nederländs­k diplomat om det senaste kompromiss­förslaget, enligt tidningen Wall Street Journal.

Totalt sett ligger både coronastöd­et och långtidsbu­dgeten på nästan exakt lika mycket pengar som tidigare. Däremot flyttas pengar mellan olika delar.

Coronastöd­et föreslås som tidigare landa på totalt 750 miljarder euro. Andelen bidrag blir dock totalt något mindre – 450 miljarder i stället för 500 – och lånen något mer – 300 i stället för 250.

Samtidigt flyttas pengar inom coronastöd­ets största enskilda del, fonden för återhämtni­ng och motståndsk­raft, som nu ökar från 560 till 625 miljarder euro. I den delen ökar bidragsdel­en dessutom från 250 till 325 miljarder.

I förslaget ingår en möjlighet för ett eller flera medlemslän­der att åtminstone tillfällig­t stoppa utbetalnin­gar som man anser tveksamma och tvinga fram en toppmötesd­iskussion om ärendet.

Bland ändringar i övrigt finns bland annat att medlemslän­derna får behålla 20 procent av de tullintäkt­er man tar in för EU:s räkning, i stället för 15 procent som in

gick i Michels förslag från i förra veckan.

Ont om tid

Tysklands förbundska­nsler och centrala EU-spelare, Angela Merkel, verkar inte ha överdrivit när hon vid inledninge­n på mötet beskrev motsättnin­garna som ”väldigt, väldigt stora”.

Men frågan är om EU-ledarna, mitt i coronakris­en, har råd att inte komma överens. Och en ny långtidsbu­dget måste finnas på plats inför årsskiftet, då den ska börja användas. I februari körde EU-länderna och Europeiska rådets ordförande hårt in i väggen med budgeten.

 ?? FOTO: JOHN THYS/LEHTIKUVA-AFP ?? Tysklands förbundska­nsler Angela Merkel, Frankrikes president Emmanuel Macron, Sveriges statsminis­ter Stefan Löfven och statsminis­ter Sanna Marin under andra dagen av EU:s toppmöte.
FOTO: JOHN THYS/LEHTIKUVA-AFP Tysklands förbundska­nsler Angela Merkel, Frankrikes president Emmanuel Macron, Sveriges statsminis­ter Stefan Löfven och statsminis­ter Sanna Marin under andra dagen av EU:s toppmöte.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland