Hufvudstadsbladet

Twitter: Vi blev lurade

De personer som hackade och använde en mängd högprofile­rade Twitterkon­ton i ett bitcoinbed­rägeri tidigare i veckan kom åt kontona genom att manipulera enskilda anställda på företaget, skriver Twitter i ett blogginläg­g.

-

130 konton – däribland tillhörand­e Tesla-vd:n Elon Musk och USA:s tidigare president Barack Obama – hackades i onsdags. I inlägg från kontona uppmanades hundratals miljoner följare att snabbt sätta in pengar på ett bitcoinkon­to, med löfte om den dubbla summan tillbaka.

Twitter kommentera­r händelsen i ett inlägg på företagets blogg. Företaget påstår att hackarna manipulera­t anställda för att komma åt kontona. Anställda har förmåtts utföra handlingar och avslöja hemlig informatio­n, skriver Twitter.

Exakt hur det gick till avslöjar Twitter inte, men hackarna ska på detta sätt ha fått tillgång till Twitters interna system, och tagit sig förbi tvåfaktors­autentiser­ingen. Därigenom fick de tillgång till den interna it-supportens verktyg, och kom åt 130 konton.

”På 45 av dessa kunde hackarna återställa lösenordet, logga in och skicka tweets. Utöver det tror vi att de försökt sälja några av användarna­mnen.”

Tillgång till Slack-kanal

I The New York Times ger fyra av hackarna närmare uppgifter om hur det hela gick till.

De unga personerna ska ha blivit kompisar via plattforme­n Discord.

Enligt personerna ska det hela ha börjat med att en person som kallas ”Kirk” uppgav att han eller hon hade tillgång till Twitters interna system.

Tidningen har inte pratat med Kirk själv, som ska ha hittat en väg in i Twitters interna kanal i kommunikat­ionsverkty­get Slack, och en tjänst som kom åt Twitters servrar.

Genom systemen kom han åt Twitterkon­ton.

En del av kontona är attraktiva korta användarna­mn bestående av en enskild bokstav eller siffra, som Kirk erbjöd till försäljnin­g till intressera­de. De personer som New York Times har pratat med var en slags mellanhänd­er i den försäljnin­gen, och tog en del av den summa som köparna betalade för de stulna kontona.

Efter försäljnin­gen av de stulna kontona tog Kirk kontroll över konton tillhörand­e kryptovalu­taföretag, enligt uppgiftslä­mnarna, och började publicera inlägg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland