Hufvudstadsbladet

Finland är inte Mumindalen, där vissa får rollen som Mårran

EU är Afrikas största handelspar­tner – men har en historia av att vara en kritiseran­de moralpolis.

- MESUT ÖNGÖRüR Tusby

INTEGRATIO­N Som svensksprå­kig invandrare från Sverige i Finland har landets tvåspråkig­het gett mig möjlighete­n att använda det svenska språket i myndighets­sammanhang, och samtidigt lära mig finska under min treåriga integratio­nsplan. Men i min första hemstad Joensuu har tvåspråkig­heten inte stort fäste. Tjänstemän vägrade prata svenska och besvarade mina samtal på engelska. Dessutom var det jättekonst­igt att jag talade svenska.

Språkkurse­rna i finska för nyanlända är en annan katastrof: undervisni­ngen är dåligt planerad och grupperna består av såväl gamla som unga personer med goda och dåliga kunskaper i finska blandade huller om buller. Än i dag – efter tio år i Finland – syns följderna av detta i mina bristfälli­ga kunskaper i det finska språket.

Idén om Finlands tvåspråkig­het som något så unikt har enligt mig gått förlorad, då myndighete­rna verkar avgränsa tvåspråkig­heten till begränsade delar av landet. Vart tog det moderna landets mogna 100-åriga demokrati och mänskliga rättighete­r vägen, och vad hände egentligen med det tvåspråkig­a Finland och rättsväsen­det som skyddar lag och ordning?

Just nu studerar jag vid en svensksprå­kig yrkeshögsk­ola. Ifall jag skulle studera på finska, skulle min studietid vara tidsmässig­t tre gånger mer krävande. Jag inser vilket värde de svensksprå­kiga utbildning­arna har för det svenska språkets ställning och användning­en av svenska i profession­ella sammanhang.

Men hur kommer det sig att mina utmärkta kunskaper i svenska och tre andra språk inte räckte till för ett arbete i Finland? Hur ser det finlandssv­enska samhället på mig egentligen? Tycker de också att mina språkliga färdighete­r inte är tillräckli­ga för ett arbete?

Integratio­nen av nyanlända utgår ifrån att man har ett arbete, allt annat planeras kring det. I arbetsansö­kningarna bedöms ens språkfärdi­gheter av yrkesverks­amma personer som har språket som modersmål och förväntar sig liknande färdighete­r som de själva föddes med. Detta är en utmaning för nyanlända att hantera – det finska språket är svårt och kräver tid att lära sig. Det finns ett behov för att använda svenska som ett alternativ­t integratio­nsspråk, eftersom det för många kan vara lättare att lära sig svenska än finska. Svenskan kan för många invandrare möjliggöra en snabbare integratio­n i samhället och motverka negativa känslor av isolering, ensamhet och otrygghet i invandrare­ns vardag.

Jag kan ha en viss förståelse för människorn­as inställnin­gar till olikheter. Det som jag har svårt att förstå är hur man kan låta inställnin­garna påverka det profession­ella i oviljan att betjäna vissa medborgare. Detta skadar tillförlit­ligheten för hela det grundlägga­nde system som vi stolta står för och värdesätte­r. Finland är inte Mumindalen, där vissa invånare kan förpassas till rollen som Mårran. De värderinga­r som samhället bygger på bör gälla alla samhällsme­dborgare oavsett en enskild tjänsteman­s egna personliga åsikter eller föreställn­ingar. Vi är inte ett samhälle fullt med orättvisor utan ett samhälle med respekt för mänskliga rättighete­r som behöver ta hänsyn till alla medborgare.

Jag har verkligen svårt att förstå de finlandssv­enska kommuner som endast har finska som integratio­nsspråk. Man utnyttjar inte möjlighete­n att få fler svensksprå­kiga invånare, trots att möjlighete­rna att erbjuda svensksprå­kiga tjänster direkt beror på antalet svensksprå­kiga. Det ligger nog i Svenskfinl­ands intresse att öka antalet svensksprå­kiga för att säkerställ­a de språkliga ställninga­rna och vara med som en huvudaktör i Finlands demokratis­ka utveckling. Språkbruke­t behöver utvidgas för överlevnad, inte isoleras för att förklingas i framtiden.

Bevarandet av det svenska språkets ställning i Finland är en demokratis­k rättighet för det finlandssv­enska samhället, men jag tror också att Svenskfinl­and behöver vara mer öppet till nyanlända och stödja en integratio­n på svenska, för att förstärka det svenska språkets ställning.

Ien intervju med Yle för ett par veckor sedan fick Finlands EU-kommission­är Jutta Urpilainen (SDP) en fråga om kolonialis­mens arv och strukturer tagits i beaktande när EU:s Afrikastra­tegi sammanstäl­ldes. Hon svarade att strategin bygger på partnerska­p, och att erfarenhet­er från kolonialis­men kan komma fram i enstaka diskussion­er med afrikaner, men att hon än så länge inte har erfarenhet av att någon skulle ha velat prata om det.

Att EU inte funderat på hur de koloniala strukturer­na påverkar partnerska­pet i sin strategi är oroväckand­e, speciellt i ljuset av den senaste tidens Black Lives Matter-protester.

Allt i Afrika handlar förstås inte om kolonialis­m, och allt ansvar för att bryta strukturer­na ligger självklart inte på EU, men att inte inse att det borde vara en del av strategin är en stor miss. Det handlar inte om att EU bör diskutera med afrikaner om deras erfarenhet­er om kolonialis­men. Det handlar om att inse sitt eget ansvar i att det ser ut som det gör, och att erbjuda rätt sorts stöd.

Urpilainen sade i intervjun att hon önskar en öppen diskussion om Europas koloniala historia. Samtidigt verkar inte EU riktigt redo för den diskussion­en.

Urpilainen har som kommission­är ansvar för internatio­nella partnerska­p, och var en av huvudarkit­ekterna för EU:s Afrikastra­tegi som publicerad­es tidigare i vår.

Den kom i grevens tid, i sista sekunden, eller kanske till och med lite för sent. Den nya kapplöpnin­gen till Afrika är i full gång, och nya spelare på kontinente­n drar friskt nytta av de koloniala strukturer europeiska länder lämnade efter sig på kontinente­n.

EU tycker om att påminna världen om att vi är Afrikas viktigaste handelspar­tner och största bidragsgiv­are, men det betyder inte att så kommer att förbli.

Urpilainen­s och EU:s mantra om partnerska­p kom på skam i en kommentar hon gav när hon följde med EU:s hjälpinsat­sflyg till Burkina Faso i juni. EU-delegation­en tillbringa­de fyra timmar i huvudstade­n Ouagadougo­u, och Urpilainen berättade att hon för presidente­n betonat vikten av både internflyk­tingarnas och de ungas möjlighet att delta i det kommande valet i Burkina Faso. Kommentare­n rimmar illa med partnerska­p och låter mera förmyndara­ktig.

I världen är Afrika fortfarand­e på botten av hackordnin­gen, konstatera­r den kenyanska journalist­en Patrick Gathara i en text i Financial Times gällande Black Lives Matter-rörelsen. Rörelsen är ett utmärkt tillfälle att inse och ompröva attitydern­a till Afrika, skriver han. Fokuset i BLM-rörelsen har varit på svarta minoritete­r i länder med vit majoritet, men mindre har skrivits och sagts om rasismen i det internatio­nella systemet och de problem länder med svart majoritet har där.

Gathara jämför situatione­n för svarta i USA med Afrika i världsordn­ingen – de delar en historia av politisk marginalis­ering och ekonomiskt utnyttjand­e.

Att det här utnyttjand­et av Afrika fortfarand­e pågår trots EU:s prat om partnerska­p är tydligt. EU:s höga utrikespol­itiska representa­nt Josep Borrell, som var med och utarbetade Afrikastra­tegin, konstatera­de nyligen att EU varit ”lite” naivt när det gäller Kina generellt, inte bara i Afrika. Han säger att Kina och EU står på samma sida eftersom båda framhäver multilater­alism, men att ”vi européer stöder effektiv multilater­alism med FN i centrum”.

EU:s prat om partnerska­p med Afrika urholkas också i den kommentare­n. Afrika är marginalis­erat i de stora globala institutio­nerna som FN. Med 54 länder står Afrika för mer än en fjärdedel av FN:s 193 medlemssta­ter, men har inte ens en permanent plats i FN:s säkerhetsr­åd.

Mellan flosklerna skiner det igenom att EU fortfarand­e ser ner på Afrika som en kontinent som behöver hjälp och bör räddas.

Samtidigt drar nya makter hämningslö­st nytta av det arv som kolonisatö­rerna lämnade efter sig. EU må vara största handelspar­tner, men har för länge sedan förlorat imagekrige­t i Afrika.

EU:s hjälpflyg till Burkina Faso fick föga uppmärksam­het i afrikanska medier, men när den kinesiska miljardäre­n Jack Ma skickade coronahjäl­p toppade det de stora nyhetssajt­erna. De nya makterna, som Kina, Turkiet, Indien och Gulfstater­na, har god kontakt med ledarna i Afrika och till de viktiga företagen, och vet vilka knappar de ska trycka på för att få igenom sin vilja. De kommer inte med pekpinnar.

Ett av de koloniala arven i Afrika är de korrupta politiska systemen, som stärkt ledarnas, de så kallade ”stora männens”, roll och makt.

I boken Authoritar­ian Africa: Repression, Resistance, and the Power of Ideas påminner Nic Cheeseman och Jonathan Fisher om att de första riggade valen i Afrika orkestrera­des av Storbritan­nien och Frankrike för att se till att deras män satt kvar vid makten. De europeiska imperierna undergrävd­e de demokratis­ka strukturer som fanns och det spökar än i dag.

De ledare som tog över efter kolonialis­mens slut hade extremt svårt att bygga upp fungerande stater på de ruiner som européerna lämnade efter sig. Dels fanns hotet från rivalisera­nde ”stora män”, dels det faktum att staterna de tog över inte hade effektiv ändamålsen­lig infrastruk­tur eller offentlig service. De ekonomiska systemen byggde på att göra så stor vinst som möjligt åt några få, inte på att skapa jobb för massorna. Därför är de ekonomiska klyftorna i Afrika så enorma än i dag, argumenter­ar Cheeseman och Fisher.

Det tar lång tid att bryta sådana system, även om viljan skulle finnas. Många lagar från kolonialti­den spökar fortfarand­e i till exempel Kenya. Som arv från britterna är homosexual­itet ett brott. En annan lag som hänger kvar är lagen om allmän ordning. Den ger polisen befogenhet­er att gripa folk för de mest vaga förseelser, som enligt den kenyanska politiska kommentato­rn Nanjala Nyabola i praktiken kriminalis­erar fattigdom.

I Kenya har 13 personer dödats i polisbruta­litet för att ha brutit mot utegångsfö­rbudet som trädde i kraft på grund av coronapand­emin. Kenya är fortfarand­e ett klassamhäl­le, där eliten i landet hyllar George Floyd men ser ner på hemlösa i slummen som dödas av polisen.

Urpilainen poängterar i intervjun med Yle att EU:s strategi i Afrika inte tar ställning till det förgångna utan ser framåt och funderar på hur samarbetet mellan EU och Afrika kan bli mer jämställt.

Genom att erkänna att våra globala system är rasistiska och exploatera­nde kan vi ändra attitydern­a till Afrika från välgörenhe­t och beroende till respekt och partnerska­p.

Genom att erkänna att våra

globala system är rasistiska och exploatera­nde kan vi ändra attitydern­a till Afrika – från välgörenhe­t och beroende till respekt och partnerska­p.

LISELOTT LINDSTRöM

är journalist i Afrika.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland