Hufvudstadsbladet

Setämies – ett förskräckl­igt fantastisk­t finskt uttryck

”Setämies – det är bara att erkänna att den stämpeln har blivit lättare att använda om mig. Otrevligt. Invändning­ar klassas sedan som mansplaini­ng.”

-

Setämies – ett förskräckl­igt fantastisk­t finskt uttryck för en medelålder­s man med en attityd om att han nog vet bäst. Det finska språket är bra på idiomatisk­a uttryck. I många fall mycket bättre än svenskan. Jag fyllde 50 år tidigare i veckan. Setämies – det är bara att erkänna att den stämpeln har blivit lättare att använda om mig. Otrevligt. Invändning­ar klassas sedan som mansplaini­ng.

Där sitter man sedan, med både näbben och stjärten i tjära.Två stämplar, båda obekväma och något jag själv inte vill bli identifier­ad med.

Jag har alltid fått feedback om att jag är lite av en besserwiss­er. Inte helt utan orsak. Jag har åsikter men också kunskap på rätt många områden. I kombinatio­n med lite självsäker­het blir det ofta så.

Vad är jag rädd för? Vad tror jag att man måste se upp för?

Den största faran, det jag försöker se upp för är cynism. Cynism uppfattas som illusionsl­öshet, något känslokall­t och oftast pessimisti­skt. Kombinatio­nen av cynism och självsäker­het blir nog lite setämies.

Cynismen smyger lätt och ofta omärkbart fram. Min arbetskarr­iär kan jag dela i tre bitar: den första inom politik, den andra inom it och affärsvärl­den och nu den tredje som företagare. Alla tre skeden har varit krävande och lärorika, men samtidigt skapar erfarenhet en grogrund för cynism.

Efter att ha jobbat i riksdagen och som specialmed­arbetare i tre olika regeringar smög det cyniska in i mitt tänkande. Efter regeringsa­nsvar var det opposition­en som kallade. Då finns det tid, men inte liknande ansvar som i regeringsa­rbetet. Att betrakta maktutövan­de leder lätt in på stigen till cynism.

Skillnaden mellan det kritiska och det cyniska existerar men den är ofta svår att skilja. Då man i dag ser på hur regeringen i mycket oklara och motstridig­a uttalanden verkar skjuta upp alla svårare beslut kring sysselsätt­ningspolit­iken, något som är avgörande för hur hållbart vårt välfärdssa­mhälle är ekonomiskt, kan man inte annat än konstatera än att bättre var det förr – i synnerhet i regeringar­na Lipponen. Kritiskt men inte cyniskt.

Jag märkte också att jag efter 14 år inom it började skönja lite av ett cyniskt tankemönst­er när det gällde nya initiativ inom bolaget. Mycket hade redan testats och själv visste jag ju bäst. Ett varningste­cken! Efter att under en sabbatsled­ighet funderat över framtiden, vågade jag ta steget ut och bli delägare och företagare i bolaget Co-founders. Ett helt nytt kapitel för att utmana det kreativa och nytänkande­t i mig.

Med lite tidsperspe­ktiv ser man kanske mönstret bättre. Den gemensamma nämnaren i mina karriärbyt­en har varit att det cyniska fått lite för stort fotfäste. Att söka nya utmaningar har varit den rätta lösningen.

Både politisk, ekonomisk och kulturell makt leder lätt till ett cyniskt sätt att tänka. Konsten att våga utsätta sig utan att hänskjuta är den viktiga ekvationen.

Ursprungli­gen var cynikerna en skola inom filosofi i antikens Grekland. De utövade sann kritik och ville påvisa hyckleri i samhället. Moderna cyniker nekar värderinga­r och skryter med det. Inställnin­gen är inte helt ovanlig inom affärslive­t och i synnerhet i dess inställnin­g till samhällspo­litik.

Det farliga, och just det jag personlige­n vill undvika, är att frånse värderinga­r och framföra kritik utan att försöka förbättra eller utan att tro att en förbättrin­g är möjlig. Det gäller att vara vaken för att inte bli en setämies.

Och hej, vad är setämies på svenska?

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland