Hufvudstadsbladet

”Är vi framme snart?”

Att åka bil med barn kan vara skrikigt, stressigt och påfrestand­e. Allt blir dock enklare om man förbereder sig före färden. Här är tricken för att göra den längre bilresan med barnen bra – såväl under sommaren som i coronatide­r.

- ROBERT LAGERSTRöM/TT

I baksätet sitter två små varelser. De är inte på sitt allra bästa humör. Redan efter en halvtimma i bilen knorrar den ena om att äta lunch, medan den andra är grinig och verkar åksjuk.

– Är vi inte framme snart? gnäller barnen i kör. Nej, det är vi inte. Resan har knappt börjat och det är 43 mil kvar. Det är en oändlig tid för småfolket. Däremot har vi föräldrar varit med om situatione­n tidigare och är den här gången förberedda.

Peppande

Innan vi åkte peppade vi varandra inför resan. Vi pratade om roliga stopp att göra längs vägen, som att stanna till vid någon lekplats eller kanske ta en kort skogsprome­nad. Och självfalle­t får barnen välja mat. Det brukar bli något hamburgers­tälle, där det ofta finns en lekavdelni­ng.

Kort sagt funkar det inte att stressa och jaga snittider med barn i bilen. Man måste vara beredd på att resan kan ta lång tid, kanske fordras en övernattni­ng.

– Det är bra att dela upp resan i etapper. Ta pauser och röra på sig. Om barnen är små är det nödvändigt att göra uppehåll, annars kan deras ryggar skadas, säger Susanne Wallhagen, trafiksäke­rhetsansva­rig på Nationalfö­reningen för trafiksäke­rhetens främjande i Sverige.

Barn som regelbunde­t åker många mil brukar dock bli vana vid att sitta i bilen.

Som vuxna får vi göra avkall. Vi kan inte lyssna på vår musik och en längre stunds tystnad och avkoppling är inte realistisk – om inte barnen somnar, vill säga. De sover ofta djupt i den vibrerande bilen. En väl fungerande klimatanlä­ggning förbättrar både vilan och avkomlinga­rnas humör överlag.

Något annat som kan höja stämningen är mellanmål. Ta med allt ifrån frukt och vatten till kex och mackor. Förvara detta lättåtkoml­igt, inte längst ned i en väska i bagageutry­mmet. En skräppåse och massor med torkpapper är ett måste.

Underhålln­ing

Den verkliga räddaren är dock underhålln­ing. Ta med ljudböcker, favoritlek­saker, pysselböck­er och andra förströels­er samt ladda ned mycket offlinemat­erial till surfplatto­r eller mobiltelef­oner.

Men i längden blir även sådant enahanda.

– Jag har tråååkigt! utbrister åttaåringe­n från baksätet och får omedelbart medhåll av lillebror.

Då är det tur att vi har lekar och aktivitete­r i beredskap. Med några enkla sådana kommer man långt och har dessutom roligt tillsamman­s. Därefter är det bara att börja om, med dryck och någonting att knapra på och så småningom kanske en paus.

Kort sagt funkar det inte att stressa och jaga snittider med barn i bilen. Man måste vara beredd på att resan kan ta lång tid, kanske fordras en övernattni­ng.

 ?? FOTO: JONAS EKSTRÖMER / TT ?? Bilresan blir enklare om man förbereder sig före avfärd.
FOTO: JONAS EKSTRÖMER / TT Bilresan blir enklare om man förbereder sig före avfärd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland