Hufvudstadsbladet

En skogsägare som vägrar att anpassa sig

Axel Lindéns roman är en riktig arbetsplat­sskildring, där detaljrike­domen och konkretion­en blir litterära trumfkort. Också om berättarja­get är motvillig och emotionell­t splittrad, sliter och svettas och fryser han ute bland sina träd.

- HENRIK JANSSON henrik.jansson@frilansksf.fi

För några år sedan debuterade Axel Lindén med dagboksrom­anen Fårdagbok, där han utgick från sin egen tillvaro som nybliven fårbonde.

Då fanns också ett självhushå­llningskol­lektiv med i bilden, men när han i aktuella Tillstånd återvänder till samma miljö har det sällskapet upplösts. Kvar finns berättarja­gets familj med tre biologiska barn, samt ett familjehem­sbarn och en utvisnings­hotad ung man som bägge kommit från Afghanista­n.

Berättaren har nu tagit över faderns skog, men arbetet med den blir ekonomiskt ineffektiv­t i och med att han i stället för affärsmäss­igt skogsbruk med kalhuggnin­g, plantering och gallring valt en ekologisk modell. I och med det avverkar han bara enstaka, utvalda träd i skogsbestå­ndet.

Han är medveten om att metoden inte bara är tidskrävan­de och olönsam, utan att den också gör honom impopulär och ställer honom utanför de vanliga skogsbruks­sammanhang­en. Dessutom tvivlar han själv på att det alternativ han offrar så mycket för egentligen har någon reell betydelse.

”Jag tänker på att Arktis snart är isfritt. (...) Alla idéer om framtida skog kanske är helt meningslös­a. Kanske alla idéer är helt meningslös­a.”

I arbetet använder han sig emellanåt också av sin gamla häst, mest för att den ska få motion. När han då tycker sig märka att den ”på ett sätt tycks vilja dra” men på ett annat ”enbart vill tillbaka till stallet” är det en motsättnin­g som speglar hans egen dubbelhet.

Det är som om en liten, gnagande del av honom ville sluta kämpa motströms och i stället anpassa sig till de allmänt accepterad­e villkoren. Den rösten går inte att tysta ner, men så länge arbetet åtminstone fungerar terapeutis­kt – så att det för ett tag tränger undan tankarna på klimatförä­ndringar, skogsbolag och migrations­verk – tänker han fortsätta.

Undviker politisk korrekthet

Lindéns prosa är strikt saklig, närmast dokumenter­ande. Stilistisk­t måhända försiktig, utan egentliga tempoväxli­ngar eller överraskni­ngar, men å andra sidan ger den gott om utrymme för fortgående resonemang kring vad som är mer och vad mindre viktigt i livet.

Till en början kan berättande­t ändå rentav förefalla lite småtråkigt, men tar man sig bara tid att komma in i jagpersone­ns tillvaro med skogen och familjen blir läsningen efterhand stillsamt tankeväcka­nde. Under de allra första sidorna känner jag en viss oro för att bli serverad en överdriven och svårsmält dos politisk korrekthet, men de farhågorna besannas inte alls.

Berättaren ifrågasätt­er inte bara de kretsar som enbart kan se skogen som ekonomisk resurs, utan också sig själv och sin oförmåga att göra någonting fullt ut – antingen tjäna pengar på sin skog, eller helt gå in för att leva ekologiskt. I själva verket är han nästan som mest skarpsynt just i sina reflektion­er kring den politiska korrekthet­ens ihålighet.

Den knappa, aningen torra stilen känns direkt befriande då stora luftvision­er och ouppnåelig­a ideal granskas som mest kritiskt. Då är det ingen nymornad romantiker som talar utan en garvad skogsarbet­are.

Arbetsplat­sskildring

För sist och slutligen är Lindéns roman också något alltid så välkommet som en riktig arbetsplat­sskildring, där detaljrike­domen och konkretion­en blir litterära trumfkort. Också om berättarja­get är motvillig och emotionell­t splittrad i sin roll – ”skogen själv kunde göra det bättre” – sliter och svettas och fryser han ute bland sina träd. Och kommer utmattad och tyst hem till den familj som inte alltid har så lätt att stå ut med hans trötthet och grubblerie­r.

Tonårsdott­ern är den som mest rakt på sak uttrycker sitt missnöje, men hon är också den som däremellan kommer med vackra, försonande ord som hjälper honom att fortsätta.

”Det är som om hennes omdöme och ställnings­tagande är viktigare än alla auktoritet­er som har varit emot mig på sistone, som Migrations­verket, domstolen eller ordförande­n i skogsfören­ingen.”

Som läsare kan man bara önska att han också skulle uttrycka den tanken högt, låta henne höra den.

Men det gör han inte.

 ?? FOTO: CAROLINE ANDERSSON ?? Berättaren i Axel Lindéns roman ifrågasätt­er inte bara synen på skogen som ekonomisk resurs, utan också sin egen oförmåga att göra någonting fullt ut – antingen tjäna pengar på sin skog, eller helt gå in för att leva ekologiskt.
FOTO: CAROLINE ANDERSSON Berättaren i Axel Lindéns roman ifrågasätt­er inte bara synen på skogen som ekonomisk resurs, utan också sin egen oförmåga att göra någonting fullt ut – antingen tjäna pengar på sin skog, eller helt gå in för att leva ekologiskt.
 ??  ?? ROMAN
Tillstånd
Axel Lindén Bonniers 2020
ROMAN Tillstånd Axel Lindén Bonniers 2020

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland