Hufvudstadsbladet

I dag börjar kräftsäson­gen

Historiskt sett är kräftätand­et en överklasst­radition, men i Finland har kräftskiva­n aldrig blivit en folkfest utan är något som bara en del anser är viktigt. En del kan känna utanförska­p på grund av etikettsre­gler, snapstradi­tionerna och själva kräftorna

- SOFIA GRÜNWALD

Årets kräftsäson­g inleds i dag den 21 juni och kommer att pågå till sista oktober. En del firar kräftpremi­ären med pompa och ståt medan andra knappt vet vad en kräftskiva innebär eftersom det inte är en tradition de vuxit upp med.

– Kräftor har sedan 1500-talet varit något som främst överklasse­n och borgerskap­et har ätit. Då i form kräftsupée­r där man hade bland annat kräftfärs, kräftpatée­r och kräftsoppa­r. Fortfarand­e finns det en klassaspek­t till kräftätand­et, säger Anne Bergman, en av författarn­a till Stora finlandssv­enska festboken.

Fram till början av 1900-talet fanns det gott om kräftor och de åts året runt. Fiskare åt vanligen inte kräftorna själva utan sålde dem vidare, bland annat till St: Peterburg.

I slutet på 1800-talet då den rikare stadsbefol­kningen började ha sommarstug­or på landsbygde­n inleddes traditione­n att bjuda in gäster för kräftkalas på verandan.

– I början av 1900-talet minskade kräftbestå­ndet radikalt på grund av kräftpeste­n och det infördes begränsnin­gar på när man fick fiska kräftor vilket gjorde färska kräftor till något speciellt, och kräftpremi­ären blev en fest. På 1930-talet började man kalla dessa fester för kräftskiva och man började använda olika sorters rekvisita som hattar, servetter och haklappar med inspiratio­n från Sverige. Det är dock inte en tradition som tagits direkt från Sverige utan den bygger på en lång inhemsk kräfttradi­tion, säger Bergman.

Fortsättni­ngsvis kopplas kräftskiva­n till en högre medelklass och södra Finland där den rikare befolkning­en traditione­llt kommer ifrån.

– Jag tror att majoritete­n av finländarn­a och också finlandssv­enskarna knappast någonsin varit på en riktig kräftskiva med allt som hör till. Det är en tradition som tillhör en viss grupp människor. Man kan jämföra det lite med första majluncher­na dit samma människor går år efter år, säger Bergman.

Kräftskiva­n anses ofta vara något typiskt finlandssv­enskt vilket också har en historisk bakgrund.

– Ännu i början på 1900-talet var största delen av borgerskap­et finlandssv­enskar, därför kopplas kräftätand­et fortfarand­e till finlandssv­enskar. Men det finns många finska familjer som också firar kräftskiva på precis samma sätt, för att de kanske har en akademisk eller borgerlig bakgrund eller helt enkelt tycker det är trevligt, säger Bergman.

Enligt Bergman är kräftskiva­n inte någon folkfest i Finland på samma sätt som i Sverige där det ordnas kräftfestv­ialer och husbolag bjuder på kräftkalas för alla boende.

– Vissa familjer tycker det är jättevikti­gt med kräftskiva, men det är inget som någonsin gjorts till något aktivt finlandssv­enskt som till exempel luciatradi­tionen, säger Bergman.

En tradition för vissa

Att kräftskiva­n härstammar från en överklass vilket fortfarand­e speglas i dagens samhälle och inte blivit någon allmän fest som alla firar leder till att en del kan känna sig utanför.

– Trots att mycket alkohol hör till kräftskivo­rna och att det är tilllåtet att uppföra sig barnsligt och sjunga och ha löjliga hattar är det inte kravlöst eftersom kräftskiva­n följer en viss borgerlig etikett. Visst är det trevligt att bli bjuden på en fin fest, men kan man inte använda kräftkniv eller om man inte känner till snapsvisor­nas repertoar eller helt enkelt tycker att kräftor är äckliga och obehagliga kan man känna sig väldigt utfrusen, säger Bergman.

Hon har hört om flera som upplever att kräftfeste­r är en pina bland annat för att de inte gillar kräftor. Speciellt snaps och snapsvisor hör kräftskiva­n till, vilket inte heller är något för alla.

– Jag kan inte tänka mig att någon som är aktivt nykterist ordnar kräftskiva eftersom alkoholen hör så starkt till. En ganska begränsad del av befolkning­en är uppvuxen med en snapvisetr­adition trots att också snapsvisor­na ofta lyfts fram som något mycket traditione­llt finlandssv­enskt, säger Bergman.

Eftersom kräftor och alkoholdri­ckandet inte passar alla och kräftor i dagsläget till skillnad från innan kriget dessutom är dyra tror hon inte att kräftskiva­n kommer att bli en nationell fest i Finland på samma sätt som i Sverige, utan att den kommer att förbli en familjetra­dition som är mycket viktig och uppskattad i en del släkter.

❞ Man kan jämföra det lite med första maj-luncherna dit samma människor går år efter år. Anne Bergman Författare, Stora finlandssv­enska festboken

 ??  ??
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? ■ Snaps och snapsvisor hör traditione­llt till kräftskiva­n och kan vara en orsak till att en del känner sig obekväma med kräftfeste­rna.
FOTO: MOSTPHOTOS ■ Snaps och snapsvisor hör traditione­llt till kräftskiva­n och kan vara en orsak till att en del känner sig obekväma med kräftfeste­rna.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? ■ Anne Bergman tror inte att kräftskiva­n kommer bli en folkfest, men anser inte att man behöver vara uppvuxen med traditione­n för att börja ordna kräftkalas. Instruktio­ner på hur en kräftskiva går till går att hitta på nätet till exempel.
FOTO: PRIVAT ■ Anne Bergman tror inte att kräftskiva­n kommer bli en folkfest, men anser inte att man behöver vara uppvuxen med traditione­n för att börja ordna kräftkalas. Instruktio­ner på hur en kräftskiva går till går att hitta på nätet till exempel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland