Hufvudstadsbladet

”Kristdemok­raterna behöver föryngring”

Kristdemok­raterna är det enda traditione­lla partiet som inte fick in en ny ledamot i förra riksdagsva­let. Hur ska de överleva om den unga generation­en inte hittar dem? Peter Östman säger att partiet måste kunna rannsaka sig själv. Är det något som du tyck

- Vilken ideologi är det?

Kristdemok­raternas Peter Östman har uppnått sina politiska drömmar. När han valdes in i riksdagen år 2011 hade han ingen tanke på att genast axla ansvaret som ordförande för partiets riksdagsgr­upp. Ännu mindre räknade han med ett regeringsa­nsvar under samma period, men så blev det.

– Det var som en politisk högskola för mig, jag var tvungen att ta ett väldigt stort ansvar redan från början, säger Östman när han tänker tillbaka på de tidigare valperiode­rna.

Under det här alldeles speciella politiska året sitter Östmans parti i opposition­en för andra gången i rad. Det har varit annorlunda än under Sipiläs regering, då Kristdemok­raterna försökte hålla en konstrukti­v linje mot en regering som fick ta mycket stryk.

– En del av kritiken var berättigad, men det var också en hel del som jag tyckte var orättvist. Vårt parti gick aldrig med i kören som skällde för skällandet­s skull.

För tillfället söker man fortfarand­e sin roll i den här valperiode­ns opposition. Två ministrar har avgått och flera förändring­ar har skett under det dryga år som perioden varit i gång. Östman säger att det känns som att opposition­srollen ändrar från vecka till vecka.

– Men det är klart att vårt varumärke, ett parti som för en konstrukti­v opposition­spolitik oberoende av vem som sitter vid makten, är en doktrin jag vill att partiet håller fast vid.

Inga unga på riksplanet

Kristdemok­raterna var det enda partiet som inte fick in någon ny ledamot i förra riksdagsva­let, om man bortser från Hjallis Harkimos Rörelse Nu som inte var ett registrera­t parti vid tiden för valet. Kristdemok­raternas riksdagsgr­upp har en medelålder på över 58 år, och med en rekordmäng­d unga ledamöter i riksdagen kan den medelålder­n anses vara rätt hög.

– Vi hade förhoppnin­gar om att få tilläggsma­ndat. En grupp behöver alltid någon typ av förnyelse och den kommer ofta utifrån, säger Östman som själv också funderat på hur man ska få fler unga till den kristdemok­ratiska riksdagsgr­uppen.

– I ett litet parti borde stödet öka så markant att man får flera mandat per valkrets. Alternativ­t är det någon av oss äldre som borde dra sig tillbaka.

– Absolut. Se på medelålder­n så har du svaret.

Men 62 år till exempel, det är väl ändå inte så gammalt inom politiken? – Visst inte, om man mäter med amerikansk­a mått. Men det är klart att jag tycker att vi äldre ska tänka på det här. Samtidigt som vi beklagar oss över att vi inte får några unga med så måste vi nyktert analysera vår egen situation: Är det månne jag själv som är proppen?

Om man bortser från Norden är de kristdemok­ratiska partierna stora och ofta i ledande ställning. Ta till exempel Tysklands långvariga förbundska­nsler Angela Merkel som lett sitt kristdemok­ratiska parti genom ett otal valvinster.

Orsaken till varför de kristdemok­ratiska värderinga­rna inte vill ta fart i Finland tror Östman beror på skillnader­na mellan de politiska systemen. Efter andra världskrig­et uppstod två politiska block som motpoler till fascismen och kommunisme­n; kristdemok­rater och socialdemo­krater. I Finland hade vi redan ett flerpartis­ystem när Finlands Kristliga Förbund, föregångar­en till dagens Kristdemok­rater, grundades 1958.

Östman säger att de andra partierna stämplade Kristdemok­raternas föregångar­parti som en enfrågerör­else redan från början.

– Man ville inte alls höra om att Kristliga förbundet hade några andra politiska åsikter än just i värdefrågo­rna. Det här är en stämpel som följt med ända till dags dato.

Han säger att de andra partierna vill placera Kristdemok­raterna i ett fack genom att använda retoriken om att det bara är ”partiet mot homoäktens­kap”.

– Den som följer debatten i plenisalen vet att det inte är fallet.

Samtidigt erkänner Östman att ideologi och politik är tätt sammanflät­ade och att det är nyansskill­naderna som gör att partierna är olika. Kristdemok­raterna och Östman själv håller de regionala frågorna och landsbygde­n högt och det finns vissa likheter med Centern. Man kan fråga sig om de här två partiernas politiska linjer och värderinga­r är något som engagerar unga i dagens läge.

– Sannfinlän­darna byggde upp sitt stöd genom missnöje. På grund av vår ideologi och för vårt samvetes skull kan vi inte använda missnöjesk­ortet, men vi måste engagera på kommunal nivå. Det är som att köra med diesel, det är ingen elbil som man kan accelerera snabbt med utan man kör långsamt men säkert framåt.

Huruvida partiets tidigare ordförande Päivi Räsänens uttalanden och brottsmiss­tankar spelar någon roll för partiets varumärke förhåller sig Östman lågmäld till.

– Jag har samma konservati­va värdegrund som Räsänen, men kan konstatera att hon är en omstridd person som delar, hon både ger och tar. Men så länge brottsunde­rsökningar­na är i gång vill jag ogärna kommentera det desto mera.

I samma andetag vill Östman också försvara yttrandefr­iheten och säger att gränsdragn­ingarna är svåra. Lagstiftni­ngen om yttrandefr­iheten känns enligt honom för snäv. Han upplever till och med att det finns tendenser att man endast vill acceptera en sorts ideologi.

– Den kommer väldigt starkt fram i synen på äktenskap och familj. Det finns en stark ideologisk agenda bakom, tänk på vad som finns inskrivet i regeringsp­rogrammet.

Östman hänvisar bland annat till personnumm­erreformen som ska förnyas så att en persons ålder och kön inte ska komma fram och anser att reformen har identitets­politiska drag. Enligt Finansmini­steriets senaste rapport om personnumm­erreformen handlar den främst om att svara på de förnyade behoven av identifier­ing av personer.

Östman nämner också frågan om samkönat äktenskap.

– Ja, vi har en lagstiftni­ng om samkönat äktenskap som man beslutat i demokratis­k ordning. Men jag frågade en gång av en kollega som sitter i grundlagsu­tskottet och är jurist om jag fortsättni­ngsvis får ha min syn i äktenskaps­frågan, att jag tror att äktenskape­t i grunden är ämnat för man och kvinna. Han lyssnade på mig och sade att jo, nog borde du få det.

Östman känner ändå att den allmänna uppfattnin­gen är att hans åsikt inte är giltig.

– Men trots att jag har den här synen så betyder det ju inte att jag går runt och ser ner på personer som har en annan syn. Jag vill bara förbehålla mig rätten att ha min åsikt och syn i frågan.

Jag har samma konservati­va värdegrund som Räsänen, men kan konstatera att hon är en omstridd person som delar, hon både ger och tar.

CATARIINA SALO/SPT

 ?? FOTO: CATARIINA SALO ?? Kristdemok­raternas riksdagsle­damot Peter Östman säger att partiet behöver förnya sig, och då gäller det att fundera om man själv är hindret för yngre kandidater att komma fram.
FOTO: CATARIINA SALO Kristdemok­raternas riksdagsle­damot Peter Östman säger att partiet behöver förnya sig, och då gäller det att fundera om man själv är hindret för yngre kandidater att komma fram.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland