Hufvudstadsbladet

Så är läget i de olika kommunerna

-

●●Hur flyttrörel­sen och familjesto­rleken påverkar antalet barn i en kommun varierar från kommun till kommun.

Stabilt läge

●●Borgå hör till städerna där antalet svensksprå­kiga barn hållits stabilt de senaste tio år, trots att huvudsakli­ga gruppen potentiell­a föräldrar, gruppen 15–49 åringar, minskat något. Den positiva utveckling­en kan bero på flera faktorer, som att fler tvåspråkig­a familjer väljer svenska som modersmål för sitt barn. En annan stödjande faktor är att familjerna inte krympt i samma takt som i andra delar av landet. Läget för Borgå är också bra med relativt förmånligt boende på pendlingsa­vstånd till huvudstads­regionen.

●●Jomala och Mariehamn arbetar på sätt och vis i tandem. De två grannkommu­nerna har tillsamman­s lika många barn som för tio år sedan. Överskotte­t finns i kraftigt växande Jomala.

●●Vasa och Korsholm fungerar likadant som Jomala och Mariehamn där utflyttnin­gen oftast gått i Korsholms riktning. Båda ser ändå en liten minskning i antalet svensksprå­kiga barn under de senaste tio åren, men den är inte särskilt stor.

●●Karleby hör också till de ”stabila kommunerna”. Det trots att de svensksprå­kiga 15–49-åringarna är färre än förr. Att de svensksprå­kiga småbarnen är nästan lika många som tidigare kan beror på att många tvåspråkig­a familjer väljer svenskan för sitt barn, eller på att familjerna i Karleby inte krympt i så snabb takt som på andra håll.

●●S:t Karins utanför Åbo är en enspråkigt finsk kommun med fler svensksprå­kiga småbarn än för tio år sedan. Utveckling­en kan antagligen spåras till en klassisk mekanism där barnfamilj­er flyttar ut till större boende nära storstaden.

Många barn – men ibland färre

●●Larsmo där laestadian­ismen är stark fortsätter med fler småbarn. De 0–4-åriga svenska barnen är nu över 500, betydligt fler än i större kommuner som Mariehamn, Kyrkslätt och Pargas. I framtiden kommer kommunen också att gå om grannstade­n Jakobstad.

●●Pedersöre hör till fem i topp i Svenskfinl­and när det gäller det absoluta antalet svensksprå­kiga småbarn. På tio år har minskninge­n ändå varit rätt stor, över hundra barn, ned till cirka 700 0–4-åringar. Fortfarand­e är barnen många jämfört med många andra kommuner.

Stort fall

●●Det finns en stor grupp stora och medelstora kommuner där antalet svensksprå­kiga småbarn minskat kraftigt sedan 2010. ●●I Sibbo, Esbo, Kyrkslätt, Raseborg, Pargas och Jakobstad handlar raset om 20–30 procent i relativa tal.

●●Det handlar ofta om en kombinatio­n av utflyttnin­g och sjunkande fruktsamhe­tstal. I de flesta fall är de allt mindre familjerna en mer betydande faktor än utflyttnin­gen.

Stora fall i små kommuner

●●Små kommuner med allt färre barn bildar en egen grupp. Liksom i andra, större kommuner blir barnen färre. Men på grund av att invånarna är få från början är effekten av mer existentie­ll art. I Lappträsk har antalet svensksprå­kiga 0–4-åringar minskat med hälften på tio år och är nu färre än 30.

●●På Åland som har många små kommuner går antalet småbarn mot noll i de minsta kommunerna, som Kökar, Brändö och Lumparland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland