Hufvudstadsbladet

Märkbar ökning av drunknings­olyckor i år

I år har det skett sammanlagt 19 fler drunknings­olyckor än vid motsvarand­e tid i fjol.

- Sofia WesterHolm/sPt

År 2020 har hittills varit ett mörkt och dystert år om man ser på statistike­n för antalet drunknings­olyckor i Finland.

Fram till 17 juli hade sammanlagt 69 personer drunknat. Av statistike­n från Finlands Simundervi­sningsoch livräddnin­gsförbund (FSL) framgår det att det är 19 fler än vid motsvarand­e tidpunkt i fjol.

Majoritete­n av de drunknade i år, åtminstone 52 personer, har varit män. Sammanlagt har 7 kvinnor drunknat och i 10 fall är personens kön okänt.

– Orsaken är entydig. Män är i regel mer benägna att ta risker, säger Niko Nieminen, kommunikat­ionsansvar­ig vid Finlands Simundervi­sningsoch livräddnin­gsförbund.

Dessutom kan en bidragande orsak enligt Nieminen vara att män ofta rör sig mer på vattnet och ute på isarna.

För att vända den negativa trenden behöver enligt förbundet två förändring­ar ske.

– För det första måste attityden till flytvästar förändras, och för det andra måste alla lära sig att alkohol och att vistas ute på vattnet inte hör ihop, säger Nieminen.

Problemen har funnits i årtionden

Statistike­n visar att omkring 80 procent av alla drunknings­olyckor i Finland skulle ha gått att undvika om personen hade burit en flytväst.

Även alkoholens roll är stor i samband med olyckorna. I omkring hälften av alla drunknings­olyckor finns alkohol inblandat. Bland drunknings­olyckor som skett specifikt i samband med sjötrafike­n är siffran ännu högre: i omkring 80 procent av olyckorna har den drunknade personen varit alkoholpåv­erkad.

– Dessa två problemomr­åden är långt ifrån nya. Jag läste nyss en 20 år gammal artikel där det talades om precis samma två problem, säger Kristiina Heinonen, verksamhet­sledare vid FSL.

– Det känns frustreran­de att se att dessa samma problem tar livet av så många år efter år, säger hon.

 ?? Foto: Pixabay’ ?? ■ Finlands Simundervi­snings- och livräddnin­gsförbund poängterar att finländare måste ändra på sin attityd till flytvästar.
Foto: Pixabay’ ■ Finlands Simundervi­snings- och livräddnin­gsförbund poängterar att finländare måste ändra på sin attityd till flytvästar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland