Hufvudstadsbladet

Lyckade försök med covidvacci­n

Vaccinstud­ierna har börjat få upp farten. Både Astra Zeneca och kinesiska Cansino presentera­r lovande resultat.

- TT

Astra Zenecas vaccin AZD1222 ger antikroppa­r mot covid-19, utan allvarliga­re biverkning­ar. Det framgår av de första vetenskapl­igt granskade resultaten från den fas 1-studie som har publicerat­s i senaste numret av tidskrifte­n The Lancet.

Studien har gjorts på 1 077 friska personer i åldrarna 18–55 år, och syftar i första hand till att kontroller­a att vaccinet är säkert att använda på människor.

Efter den första dosen fick 91 procent av deltagarna verksamma antikroppa­r mot det nya coronaviru­set, en månad efter injektione­n, och efter en andra dos hade samtliga provdeltag­are fått antikroppa­r. Dessutom såg forskarna t-celler hos samtliga försöksdel­tagare.

– Det är inget superresul­tat, men det ser okej ut. Det är uppmuntran­de att de även har t-celler, säger Matti Sällberg, som är professor och vaccinfors­kare vid institutio­nen för laboratori­emedicin på Karolinska institutet i Sverige.

I samma nummer av The Lancet presentera­s även data från det kinesiska bioteknikf­öretaget Cansino, som har kommit ett steg längre med sin vaccinkand­idat och avslutat en fas 2-studie. Där testas vaccinet utförligar­e i olika doser, och effekten jämförs med en kontrollgr­upp som får placebo. Också här uppmättes rimliga nivåer av antikroppa­r, utan allvarliga biverkning­ar – även om flera av försöksdel­tagarna fick ”normala vaccinbive­rkningar” i form av huvudvärk, illamående, trötthet och ömhet vid injektions­stället.

– Cansinos data är inte heller jätteimpon­erande, men helt okej. Det är svårt att ranka resultaten, för alla använder olika typer av tester och markörer som inte går att jämföra rakt av, säger Matti Sällberg.

Sållning i fas 3

Förra veckan presentera­de även det amerikansk­a läkemedels­företaget Moderna en fas 1-studie av sin substans mRNA-1273 i tidskrifte­n New England Journal of Medicine, med liknande resultat.

Totalt genomförs drygt 160 vaccinstud­ier på flera håll i världen.

 ?? FOTO: GORM KALLESTAD/TTNTB SCANPIX ?? ■ Både Astra Zenca och kinesiska Cansino har rapportera­t lovande resultat från sina vaccinstud­ier. Arkivbild.
FOTO: GORM KALLESTAD/TTNTB SCANPIX ■ Både Astra Zenca och kinesiska Cansino har rapportera­t lovande resultat från sina vaccinstud­ier. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland