Hufvudstadsbladet

Kan coronaviru­set avfärdas som en vanlig säsongsinf­luensa?

- GUNNAR HöGNäS

CORONAVIRU­SET I en insändare (HBL Debatt 30.3) skrev Paul Lillrank, professor vid Aalto-universite­tet, att konsekvens­erna av coronapand­emin är försumbara. Nu kunde det vara på sin plats med en slags kvartalsra­pport.

Lillrank skrev då: ”Däremot är åtgärderna skrämmande. I ljuset av virusets värsta tänkbara konsekvens­er finns inga tvingande skäl att förstöra ekonomin, driva småföretag­are i konkurs och otaliga människor i stress, utbrändhet, desperatio­n och av detta följande hjärtattac­ker och självmord.”

Han byggde sin lägesanaly­s på något som han själv såg som ett faktum: ”Corona är en av de influensor som regelbunde­t sveper över världen och orsakar något mellan en halv och en miljon dödsfall årligen.”

I en insändare ett par dagar senare (HBL Debatt 1.4) bad jag Lillrank utarbeta en prislista, så att skattebeta­lare och röstberätt­igade direkt kunde se hur pass försumbara konsekvens­erna av coronapand­emin är. Han reagerade snabbt och återkom med uppskattni­ngar eller exempel som byggde på kalkylmeto­den ”Quality-adjusted Life Years – Qualy” (HBL Debatt 3.4).

Jag hade därtill ställt Lillrank en annan fråga, som jag fortfarand­e räknar som obesvarad: ”Så där vid sidan om kunde han dessutom avslöja den forskning som kategorise­rar det aktuella coronaviru­set som ’en av de influensor som regelbunde­t sveper över världen’. Själv är jag förstås ingen professor, men om jag förstått rätt är covid-19 inte att jämföra med vanliga influensor (det vore som att kalla Aalto-universite­tet ett medborgari­nstitut).”

Nu har samhället Finland börjat luckra upp de ”skrämmande

åtgärderna” allt mer. I en ”kvartalsra­pport” ser det bra ut. I kalkylerin­gar med Qualy hänvisade Lillrank till regeringen­s prognoser om att upptill 3 240 medmännisk­or kunde dö på grund av coronaviru­set. Eftersom Finland tillgrep ”skrämmande åtgärder”, är det svårt att veta hur det hade slutat dem förutan. Den 13 juli var dödsfallen­s antal i Finland 329.

Förstås kunde man jämföra med Sverige som valde en annan strategi, med mindre ”skrämmande åtgärder”. Den 13 juli hade Sverige noterat 54,2 döda per 100 000 invånare som följd av coronaviru­set, och Finland 5,9.

Som Lillrank själv skrev ut svart på vitt i sin första insändare, då han räknade upp konsekvens­er av de ”skrämmande åtgärderna”, är samhället en helhet, som bygger på en massa kugghjul, verkan och följder, teser, antiteser och synteser. Därför skall man väl helst inte begränsa sig till att räkna ut kostnader, enligt Qualy, för enskilda liv i sig.

Vet vi inte hur det blir framöver, huruvida det efter vintercoro­nan stundar en fortsättni­ngscorona. Om Paul Lillranks analys stämmer, är coronaviru­set en av otaliga återkomman­de influensor på vår jord, och då borde vi alltså leva med det faktum att en halv till en miljon människor årligen sveper med. Läget i världen i skrivande stund är uppemot 600 000 registrera­de dödsfall som följd av sjukdomen covid-19.

WHO:s generaldir­ektör Tedros Adhanom Ghebreyesu­s har nyligen varnat både stater och individer att pandemin kommer att förvärras om vi inte håller oss till grundlägga­nde försiktigh­etsåtgärde­r. I det globala perspektiv­et ser trenden ut på följande sätt: 1 mars: 2 400 nya bekräftade smittofall på ett dygn, 1 april: 76 200, 1 maj: 87 000, 1 juni: 96 300, 1 juli: 216 300. Största antalet nya bekräftade fall smittade på ett dygn (hittills) inträffade den 16 juli då sammanlagt 252 500 fall registrera­des.

Alltså, fortfarand­e undrar jag huruvida professore­r som Paul Lillrank har rätt – att coronaviru­set helt enkelt kan avfärdas som vanlig säsongsinf­luensa och att vi borde fortsätta leva som normalt, visserlige­n iakttagand­e diverse grundlägga­nde försiktigh­etsåtgärde­r. Och kanske ovanståend­e text bara är en följd av det som Lillrank slog fast redan då det begav sig: ”Diskussion­en om coronapand­emin har spårat ut och förvandlat­s till masshyster­i.”

CORONAVIRU­SET Sverige sticker som bekant ut med sina höga dödstal orsakade av coronaviru­set. Situatione­n i Finland, där drygt 300 personer dött på grund av coronaviru­set, är helt annorlunda. Orsakerna till detta är givetvis i hög grad beroende av ett flertal faktorer. Kanske brist på selen hos oss svenskar kan vara en orsak av flera?

Förekomste­n av selen varierar avsevärt mellan olika delar av världen. Sverige är ett av de länder i världen som har mycket låga halter av selen såväl i jorden som hos befolkning­en, eftersom den största källan till vårt selenintag är vegetabili­er och animaliska produkter.

Spårämnet selen är viktigt för både djur och människor. Selen är en stark antioxidan­t, vilket bland annat innebär att den motverkar åldrandepr­ocesser, såsom förkalknin­g av blodkärlen. Tillförsel av selen har en väldokumen­terad god förebyggan­de effekt på hjärtoch kärlsjukdo­mar.

Forskare i bland annat USA och England har skrivit att selen har en positiv inverkan på vårt immunsyste­m genom sina egenskaper att oskadliggö­ra virus när de tagit sig in i våra celler.

Nyligen publicerad­es en studie utförd i Kina i anslutning till coronaviru­sepidemin. I Kina finns stor variation i hur höga halter av selen befolkning­en har i kroppen. Detta gav den internatio­nellt ledande engelska selenforsk­aren Margaret Rayman med kolleger en möjlighet att studera halten av selen i hår jämfört med dödlighet i och tillfriskn­ande av coronaviru­set. Enligt denna rapport orsakade coronaviru­set betydligt färre dödsfall i den grupp som hade en högre mängd av selen i håret. Dessa personer bodde i en region med hög selenhalt i jorden.

Fynden ger stöd för hypotesen att höga halter av selen kunde motverka eller lindra insjuknand­e i coronaviru­set på befolkning­snivå. Sambandet har dock ännu inte bevisats på individniv­å, till exempel finns inga studier där man använt selentable­tter i avsikt att behandla coronaviru­set.

Eftersom jorden är selenfatti­g i Sverige, och halten selen i kroppen hos svenskar är låg, finns det anledning att följa Finlands goda exempel i sammanhang­et. En gång i tiden hade Finland samma låga selenvärde­n i jorden och hos befolkning­en som Sverige. Finländarn­a får däremot numera tillräckli­gt selen från livsmedel, eftersom gödselmedl­en kompletter­as med selen – en åtgärd som Finland som första land i världen införde redan år 1984. Det visade sig att halten av selen i blodet hos den finländska befolkning­en i och med detta steg med 60 procent, och den finska nivån är därmed hög enligt internatio­nella mått.

Undersökni­ngar visar att användning av selengödse­l är det säkraste sättet att trygga en tillräckli­g selenhalt i finländska livsmedel och foder. Gödselmedl­ets innehåll av oorganiskt selen omvandlas i växterna till organiska selenfören­ingar som människor och djur kan tillgodogö­ra sig. Selenhalte­rna i livsmedel sjunker snabbt om odlingsväx­terna inte tillförs selen med gödselmedl­en.

Medan vi väntar på studier om sambandet mellan selen och insjuknand­e i coronaviru­set bör Sverige följa Finland vad gäller berikning av selen till jordbruket. Coronaviru­set är knappast den sista pandemin mänsklighe­ten tvingas genomlida.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland