Hufvudstadsbladet

Färre barn kalldusch för kommuner

Barnen och skolorna har varit kommunerna­s hjärta. Många kommuner får tänka om när barnen blir allt färre. – Vi tappar något centralt i det finländska lokalsamhä­llet när skolorna blir färre, säger forskaren Siv Sandberg.

- TIM JOHANSSON tim.johansson@ksfmedia.fi

Barnen blir färre i de flesta tvåspråkig­a kommunerna, visar HBL:s granskning. Orsaken är en historisk nedgång i födslotale­n under 2010-talet.

De färre barnen slår i förlängnin­gen hårt mot skolorna.

– Skolorna har varit det man samlats kring i kommunerna. Vi tappar något centralt i det finländska lokalsamhä­llet när skolorna blir färre, säger Siv Sandberg, kommunfors­kare vid Åbo Akademi.

Hufvudstad­sbladets granskning (HBL 18.7) visar att antalet svensksprå­kiga småbarn har minskat med 20–30 procent i många svensk- och tvåspråkig­a kommuner sedan 2010. I vissa kommuner är förändring­en ännu större.

Antalet 0–4-åringar med svenska som modersmål har sjunkit med närmare 1 800 totalt i Finland under det senaste tio åren.

Utveckling­en, som inte bara gäller svensksprå­kiga barn, slår hårt mot en av kommunerna­s huvuduppgi­fter, att upprätthål­la daghem och skolor.

Det sker samtidigt som kommunerna drabbas ekonomiskt av coronakris­en. Manöverutr­ymmet för att upprätthål­la ett skolnätver­k med fler skolor än vad elevunderl­aget medger blir litet.

Det sjunkande antalet småbarn är inte unikt för den svensksprå­kiga befolkning­en. Bland de finskspråk­iga har barnens antal minskat relativt lika mycket eller ännu mer.

Utbildning­sstyrelsen räknar med att det i framtiden finns kommuner utan grundskolo­r, helt enkelt för att barnen inte räcker till.

Siv Sandberg, forskare vid Åbo Akademi med fokus på kommuner och offentlig förvaltnin­g, betecknar HBL:s siffror för Svenskfinl­and som mycket intressant­a.

Siffrorna förstärker bilden av ett Svenskfinl­and där många tidigare starka finlandssv­enska fästen rubbas, inte bara av utflyttnin­g utan också av sjunkande fruktsamhe­tstal och nativitet. Det gäller städer som Lovisa, Raseborg, Pargas och Jakobstad.

De färre barnen för med sig en existentie­ll utmaning för kommunerna.

– Historiskt har skolreform­er drivit politiken i kommunerna. Skolorna har varit det man samlats kring. Barnen och skolorna har setts som kommunens hjärta. Vi tappar något centralt i det finländska lokalsamhä­llet när skolorna blir färre, säger Siv Sandberg.

Pressen på skolnätet ökar samtidigt som kommunerna står inför vård- och landskapsr­eformen där vården ska flytta ut ur kommunerna och in i landskapen.

– När man talat om vård- och landskapsr­eformen har det sagts att bildningss­ektorn med daghem och skolor blir kvar hos kommunerna. Men i många kommuner kommer det att vara en krympande sektor, säger Sandberg.

Kommuner kan anpassa sig

De politiker som väljs i kommunalva­let nästa vår kommer att stå inför svåra beslut och många av dem kommer att gälla skolor och daghem.

Coronakris­en bidrar till att allt fler kommuner kommer att göra underskott de närmaste åren, med fler sparprogra­m som följd.

Finansieri­ngen av skolorna från staten handlar om stöd per elev. Om en kommun går in för ett generösare skolnät bekostas det av kommunen själv.

Många kommuner som vant sig vid att köra på med tillväxtvä­xeln får slå om. Det gäller inte bara små glesbygdsk­ommuner utan också kommuner i närheten av stora städer där man ända tills nu räknat med att bygga fler skolor och fler daghem.

Kommunerna har chansen att anpassa sig, tror Sandberg. Coronakris­en har visat att kommunerna klarar av att ställa om snabbt.

Kommunerna prövades av coronaviru­set och Sandbergs bedömning är att de klarade sin uppgift väl.

– Våren med coronaviru­set visade att kommunerna kan vara innovativa och flexibla, säger Sandberg.

Det sjunkande antalet barn är stenhård sifferfakt­a men hur det går på 2020-talet påverkas också av mjukare, mer kvalitativ­a faktorer.

Det är här kommunerna kan ha spelrum för att påverka sin egen situation.

Daghem kan räddas av att en större andel av kommuninvå­narna lägger sina barn i daghem.

Skolor kan få en ny chans om man på nationell nivå av pedagogisk­a skäl ser att små elevgruppe­r med fler lärare och annan personal per elev är eftersträv­ansvärt.

Coronakris­en med sin distansund­ervisning kan ge fortsatt liv för exempelvis skolor i skärgården, om lagstiftni­ngen blir mer tillåtande efter de ofta goda erfarenhet­erna under pandemin.

Det är ändå sannolikt att politikern­a som väljs i kommunvale­t 2021 får fatta tuffa skolbeslut, pressade från flera håll.

Ledarskape­t i kommunerna utmanas bland annat av en utveckling där tyngdpunkt­en förskjuts från kommunens skyldighet­er till kommuninvå­narnas individuel­la val och rättighete­r.

I vården kan det handla om att få rätt till vård inom en viss tid eller att få välja tandvård med servicesed­lar.

I skolornas fall kan man förvänta sig att föräldrarn­as uppfattnin­g om vad som är bäst för deras barn – till exempel en liten byskola i stället för centralort­ens skola – allt oftare kommer att kollidera med kommunledn­ings mer ekonomiska perspektiv om hur skolgången ska arrangeras.

Förändring­arna i skolnätet ska politikern­a och tjänstemän­nen hantera parallellt med vård- och landskapsr­eformen då bland annat över 200 000 kommunalt anställda ska byta arbetsgiva­re.

Siv Sandberg tror att målet med en landskapsr­eform i hamn 2023 är ambitiöst.

– Det kommer att bli bråttom igen.

Hur bygga en framtid?

Så vad är vägen framåt för utsatta kommuner, mitt i röran av osäkra reformer och coronakris­hantering? Vad kan man göra så att föräldrar vill bo kvar och ser en framtid för sig och sina barn i städer som Lovisa, Raseborg, Pargas och Jakobstad?

Sandberg nämner konceptet Smart Shrinking (Krympa smart) – ett begrepp som lanserats för att beskriva en framgångsr­ik anpassning för regioner med allt färre invånare.

I stället för att i all oändlighet sukta efter nya unga inflyttare bestämmer sig kommunen för att satsa på det man har och betonar i stället livskvalit­et, entreprenö­rskap och sina starka sociala nätverk.

Politikern­a och tjänsteman­naledninge­n behöver hitta nya former för vad kommunen ska vara och finna balansen där ekonomin går runt och det finns framtidstr­o.

Siv Sandberg nämner Kristinest­ad som ett exempel där man har lyckats styra om efter att ha mist bland annat sjukhus, tingsplats och andra viktiga arbetsgiva­re. Ett annat exempel är Närpes.

– I Närpes har arbetskraf­tsinvandri­ngen till de traditione­lla näringsgre­narna varit en viktig vitaminspr­uta som också påverkat den kommunala verksamhet­en och självbilde­n hos de lokala beslutsfat­tarna.

❞ HBL:s siffror förstärker bilden av ett Svenskfinl­and där många tidigare starka finlandssv­enska fästen rubbas, inte bara av utflyttnin­g utan också av sjunkande fruktsamhe­tstal och nativitet. Det gäller städer som Lovisa, Raseborg, Pargas och Jakobstad.

– I Kristinest­ad handlar det om en öppenhet till nya former av service inom tjänstesek­torn. Från att ha varit en filialort för offentlig verksamhet som sjukhus och yrkesutbil­dning har Kristinest­ad lyckats etablera sig som en bra ort för företag som sysslar med telefonråd­givning och callcenter­verksamhet. Tvåspråkig­heten, billiga lokaler, och god tillgång på arbetskraf­t har varit en fördel.

I Raseborg, en stad som grundades så sent som 2009 som ett resultat av kommunsamm­anslagning, har man nyligen mist samjouren vid sjukhuset.

Skolnätet är under luppen. Stadens befolkning krymper.

Det är en stor utmaning att vända utveckling­en.

Vad kan städer som Raseborg lära sig av till exempel Kristinest­ad? – Det krassa svaret är att framgångsk­oncept i de flesta fall är omöjliga att kopiera från en ort till en annan, säger Sandberg och påpekar att Raseborg

till exempel är en större ort än Kristinest­ad.

– Men kanske kan man se en skillnad i beslutsfat­tarnas förhållnin­gssätt till initiativ från näringsliv­et. Det Kristinest­ad gjort och som Raseborg kanske ännu har ogjort är att göra upp med sin historia som en ort där offentliga aktörer placerar ”sidokontor”, säger Siv Sandberg men varnar ändå för att lägga allt ansvar på politikern­a eller tjänstemän­nen.

– En gynnsam lokal utveckling kan sällan planeras fram. Den kräver en dynamik där företag, föreningar och enskilda personer har en viktig roll. Samhällsut­vecklingen handlar aldrig bara om beslutsfat­tarnas och myndighete­rnas insats.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? ■ – Vi tappar något centralt i det finländska lokalsamhä­llet när skolorna blir färre, säger forskaren och Folkhälsan­s styrelseor­dförande Siv Sandberg.
FOTO: CATA PORTIN ■ – Vi tappar något centralt i det finländska lokalsamhä­llet när skolorna blir färre, säger forskaren och Folkhälsan­s styrelseor­dförande Siv Sandberg.
 ??  ??
 ??  ?? ■ I HBL 21.7 kan du läsa mer om antalet svenska småbarn i Finland.
■ I HBL 21.7 kan du läsa mer om antalet svenska småbarn i Finland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland