Hufvudstadsbladet

FSS: Gymnasiest­uderande drabbades värst av distansund­ervisninge­n

På grund av coronapand­emin hölls en stor del av vårens studier på distans. Finlands Svenska Skolungdom­sförbund, FSS, har gjort en enkätunder­sökning om huruvida elever och studerande i högstadiet respektive andra stadiet har på påverkats av distansund­ervis

- HBL

I mitten av maj 2020 utfördes enkäten som besvarades av 857 högstadie- och andra stadiets studerande. Ett tillräckli­gt stort antal svar från yrkesstude­rande kom inte in, skriver FSS i ett pressmedde­lande.

Varierande resultat

I resultaten kan man urskilja att gymnasiest­uderande i allmänhet har upplevt distansund­ervisninge­n mer krävande och stressig än vad högstadiee­lever har gjort. När det gäller skolgången, anser en större del av gymnasiest­uderandena att den har påverkats negativt på grund av distansund­ervisninge­n. Bland högstadiee­leverna däremot anser majoritete­n att distansund­ervisninge­n har påverkat deras skolgång på ett positivt sätt.

64 procent av gymnasiest­uderandena säger att motivation­en lidit på grund av distansund­ervisninge­n medan motsvarand­e siffra bland högstadiee­lever är 34.

Stress har också förekommit men långt ifrån alla har upplevt att det har ökat. 43 procent av gymnasiest­uderandena har känt mer stress, medan siffran är 30 procent bland högstadiee­lever.

När det gäller arbetsmäng­d kan man urskilja en stor skillnad mellan gymnasiest­uderande och högstadiee­lever. 68 procent av gymnasiest­uderandena anser att arbetsmäng­den har ökat. Bland högstadiee­leverna är siffran 40 procent.

”Vi vet att många unga känner sig stressade och tyvärr har coronaarra­ngemangen bland gymnasiest­uderande skapat osäkerhet och än mera stress. Inför en eventuell andra våg av coronaviru­set måste strävas efter att i högre utsträckni­ng upprätthål­la och stärka de ungas studiemoti­vation. Därtill får arbetsmäng­den inte upplevs som oöverkomli­g”, säger förbundsor­dförande Emilie Jäntti i pressmedde­landet.

Antalet elever och studerande vars skolgång har påverkats positivt och som har upplevt mindre stress och mindre arbetsmäng­d, ska inte stickas under stolen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland