Hufvudstadsbladet

”Rädda Finnkampen”

Svenskar har alltjämt reseförbud in till Finland. Nu uppmanar Svenska friidrotts­förbundet regeringen att påverka finska politiker så att svenska friidrotta­re kan tävla i klassiska Sverigekam­pen i Tammerfors, enligt Dagens Nyheter.

- Hbl-tt

”Vi är tacksamma om ni i era kontakter med regeringen i Finland samt andra relevanta individer och grupper kan ta initiativ som gör det möjligt för Finska och Svenska friidrotts­förbundet att arrangera Finnkampen även detta speciella år”, skriver förbundet i ett brev som är riktat till bland annat statsminis­ter Stefan Löfven (S), utrikesmin­ister Ann Linde (S) och idrottsmin­ister Amanda Lind (MP).

”Väldigt angelägna”

Den traditione­lla Finnkampen, eller Sverigekam­pen, är tänkt att äga rum den 5–6 september i Tammerfors – men om de svenska idrottarna släpps över den finländska gränsen är högst osäkert med tanke på reseförbud­et in till landet.

– Finnkampen är ju världens äldsta landskamp. Så vi är väldigt angelägna om att tävlingen ska gå att genomföra. Men det hör ju ihop med hur de finska myndighete­rna ser på möjlighete­rna för svenskar att resa till Finland, så där vill vi att våra svenska politiker påverkar sina finska kollegor, säger Johan Storåkers, ordförande i Svenska friidrotts­förbundet, till DN.

Brevet ska, förutom till statsråden, även ha skickats till högt uppsatta politiska tjänstemän i Sverige och företrädar­e för Folkhälsom­yndigheten.

Tagit fram hälsoproto­koll

För att garantera att tävlingen blir hälsosäker har förbundet i brevet lyft fram flera tänkbara åtgärder: coronatest av alla svenska friidrotta­re och tränare innan avfärd, skippa ungdomskla­ssen i Finnkampen och att maximalt 70 personer per dag flyger över till Tammerfors från Sverige.

– Vi har kommit långt med att ta fram ett hälsoproto­koll och anser att vi har tittat väldigt noggrant på säkerhetsl­äget ur ett hälsopersp­ektiv, säger Johan Storåkers.

 ?? Foto: EMMI KoRHoNEN/LEHtIKUVA ?? ■ Finlands Viola Westling, Sveriges Yolanda Ngarambe och Sara Kuivisto tävlar på 800 meter i Sverigekam­pen i fjol.
Foto: EMMI KoRHoNEN/LEHtIKUVA ■ Finlands Viola Westling, Sveriges Yolanda Ngarambe och Sara Kuivisto tävlar på 800 meter i Sverigekam­pen i fjol.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland