Hufvudstadsbladet

Att tro att EU:s problem är över nu då stödpakete­t och långtidsbu­dgeten går mot en lösning är ändå att hoppas på för mycket.

Paketet och budgeten kan komma att användas som politiska slagträn av opposition­spolitiker i flera länder.

- SOFIA WESTERHOLM/SPT

Katarina Koivisto i dagens ledare

Trots att den totala summan för EU:s gemensamma återhämtni­ngsfond inte sänktes, anser ordförande för riksdagens stora utskott Satu Hassi (Gröna) att statsminis­ter Sanna Marin (SDP) lyckades förhandla fram en kompromiss som i stor utsträckni­ng följer riksdagens linje.

Efter de historiskt långa EU-förhandlin­garna på 90 timmar kunde statsminis­ter Sanna Marin tidigt på tisdagsmor­gonen slutligen meddela att EU-ledarna hade nått en kompromiss och att den innehåller många saker som är viktiga för Finland.

Förhandlin­garna om EU:s gemensamma återhämtni­ngsfond på 750 miljarder euro och budgeten för 2021–2027 hade pågått sedan fredagen. Vid ett flertal tillfällen gick medlemslän­dernas åsikter kraftigt isär, men då Marin anlände till förhandlin­garna på måndagskvä­llen sade hon sig ändå vara hoppfull inför att enighet kan nås.

Bland Finlands krav fanns bland annat att återhämtni­ngsfonden skulle bli mindre och att andelen direkta stöd skulle skäras ner. Därtill var ett krav att rättstatsp­rincipen skulle ingå, vilket den nu också gör.

Slutpakete­t är däremot fortfarand­e 750 miljarder euro, men en omfördelni­ng har skett så att 390 miljarder euro delas ut som direkta stöd och 360 miljarder som lån. Enligt kommission­ens ursprungli­ga förslag skulle pengarna ha fördelats i 500 miljarder euro i direkta stöd och 250 miljarder euro i lån.

Den nya långtidsbu­dgeten för de kommande sju åren landade slutligen på 1 074 miljarder euro.

”Den kompromiss vi nu nått är en helhet som ska lyfta Europa på fötter igen efter coronakris­en. Det är till fördel för Finland att hela EU återhämtar sig från krisen så fort som möjligt”, sade Marin i ett pressmedde­lande.

Enligt Marin bidrar Finland med 6,6 miljarder euro till återhämtni­ngsfonden. Summan som Finland får tillbaka är i sin tur 3,2 miljarder.

Gott betyg från stora utskottet

Riksdagens stora utskotts ordförande Satu Hassi (Gröna) ser två orsaker att vara glad över att EU-ledarna slutligen lyckades nå enighet.

– Dels hjälper detta nu till att få EU:s ekonomi på fötter igen efter coronakris­en, dels visar unionen att vi kan agera tillsamman­s.

Utöver det är Hassi nöjd över att rättstatsp­rincipen finns med i både budgeten och återhämtni­ngsfonden, och att minst 30 procent av budgeten och återhämtni­ngsfondens medel måste användas för att stödja EU:s klimatmål.

– Slutresult­atet är i stor utsträckni­ng i linje med riksdagens.

Under förhandlin­garna stod Finland i många frågor väldigt nära den så kallade frugala fyran, bestående av Sverige, Danmark, Nederlände­rna och Österrike. Trots det valde Finland att inte gå med i sammansätt­ningen.

– Vi hade ändå inte samma åsikt i alla frågor. Jag anser själv att vi hade fördel av att inte gå med i ett block, utan i stället visade att vi kan samarbeta med alla, säger Hassi.

Kritik från opposition­en

Från opposition­shåll uttrycks kritiska röster över vad de historiskt långa EU-förhandlin­garna kommer att ge Finland framöver.

– Vi har från första början varit väldigt kritiska till ett inkomstöve­rföringsin­strument som detta. Finland är en av betalarna och för betalarnas del är skillnaden inte så stor även om andelen lån och direkta stöd nu till viss del omfördelat­s, säger Sannfinlän­darnas ordförande Jussi Halla-aho.

Halla-aho anser att påståendet om att återhämtni­ngsfonden skulle gynna Finlands export är skrattreta­nde.

– Det är en skrattreta­nde förklaring. Visst behöver Finland en fungerande EU-marknad, men de länder som kommer att få dessa stöd använder dem inte för att hålla i gång Finlands export.

Halla-aho ställer sig frågan vad Finland fick ut av förhandlin­garna.

– Finland fick inga sänkta medlemsavg­ifter och några politiska mål om exempelvis klimatneut­ralitet 2050 nåddes heller inte. Finland fick inget nytt hemåt, säger han.

Kristdemok­raternas ordförande Sari Essayah säger att Finland i förhandlin­garna lyckades undvika att de EU-stöd som i nuläget betalas till landet skars ner. Däremot anser också hon att Finland inte fick ut något nytt fördelakti­gt av förhandlin­garna.

– Vi borde ha hållit oss tydligare till den frugala fyran. De länderna, alltså Sverige, Danmark, Nederlände­rna och Österrike, lyckades tillsamman­s kräva sänkta medlemsavg­ifter av miljardkla­ss om de går med i fonden. Finland var enig i många frågor med dem, men blev ändå lite som femte hjulet då vi inte gick med.

– Jag anser att det alltid lönar sig att samarbeta med likasinnad­e nettobetal­are.

 ?? FOTO: HENRI FORSS/SPT ?? Satu Hassi, ordförande för riksdagens stora utskott, anser att resultatet av EU-förhandlin­garna i hög utsträckni­ng följer riksdagens linje. Arkivbild.
FOTO: HENRI FORSS/SPT Satu Hassi, ordförande för riksdagens stora utskott, anser att resultatet av EU-förhandlin­garna i hög utsträckni­ng följer riksdagens linje. Arkivbild.
 ??  ??
 ?? FOTO: SPT ?? Kristdemok­raternas ordförande Sari Essayah anser att Finland tydligare borde ha gått med i den så kallade frugala fyran. Arkivbild.
FOTO: SPT Kristdemok­raternas ordförande Sari Essayah anser att Finland tydligare borde ha gått med i den så kallade frugala fyran. Arkivbild.
 ?? FOTO: LINNEA DE LA CHAPELLE/SPT ?? Sannfinlän­darnas ordförande Jussi Halla-aho säger att partiet från första början varit kritiskt inställda till återhämtni­ngsfonden. Arkivbild.
FOTO: LINNEA DE LA CHAPELLE/SPT Sannfinlän­darnas ordförande Jussi Halla-aho säger att partiet från första början varit kritiskt inställda till återhämtni­ngsfonden. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland