Hufvudstadsbladet

Marin försvarar coronapake­t: ”Vi fick mer”

Enligt statsminis­tern är återhämnin­gspaketet inte ett steg mot djupare integratio­n eftersom det är tillfällig­t och medlemslän­dernas maximigara­ntier är klart definierad­e. EU-skatterna är däremot ett sådant steg.

- Men rabatterna är inte rättvisa? ERIK SANDSTRöM/SPT

– Det var till Finlands fördel att vi över huvud taget nådde en överenskom­melse, sade statsminis­ter Sanna Marin (SDP) på en presskonfe­rens om EU:s budgetram för 2021– 2027 och återhämtni­ngspaketet för coronakris­en.

Enligt Marin fick Finland mer i reda pengar än den så kallade frugala fyran.

På onsdagen ordnade statsminis­ter Sanna Marin (SDP) ytterligar­e en presskonfe­rens om EU-ledarnas överenskom­melse om budgetrame­n för 2021–2027 och återhämtni­ngspaketet.

– Det var till Finlands fördel att vi över huvud taget nådde en överenskom­melse. Vissa soliga dagar kan man glömma att vi fortfarand­e lever mitt i en kris, sade Marin.

Argumentet var bekant: Finland är ett exportbero­ende land som kommer att lida klart mer än andra länder om den europeiska ekonomiska återhämtni­ngen inte kommer i gång. Enligt Marin gick Finland på många punkter som en segrare ur förhandlin­garna.

Enligt Europeiska kommission­ens förslag, och även Europeiska rådets ordförande Charles Michels uppdaterad­e förslag, skulle återhämtni­ngspaketet bestå av 500 miljarder i bidrag till medlemslän­derna och 250 miljarder euro i lån. Finland hade som mål att minska andelen bidrag eftersom Finland är en av nettobetal­arna. Slutsumman landade på 390 miljarder euro i bidrag och 360 miljarder euro lån.

– Summan är klart mer i balans, närmare 50–50 än två tredjedela­r som i det tidigare förslaget.

Framför allt betonade statsminis­tern att Finland lyckades få ländernas maximigara­ntier fastslagna. Det finns alltså en övre gräns för hur stora summor Finland ansvarar för.

– Det betyder att det egentligen inte är frågan om gemensam skuldsättn­ing.

Många ser återhämtni­ngspaketet som ett stort steg mot ökad EUintegrat­ion, men inte Marin.

– Eftersom varje lands maximala garantier har slagits fast anser jag inte att det leder till djupare integratio­n. Samtidigt är det ett verktyg för en exceptione­ll situation och inte permanent. Däremot kan EU:s egna intäkter ses som ett steg mot djupare integratio­n, men de kommer att granskas av riksdagen innan de godkänns.

”Stödjer länder som drabbats”

Statsminis­tern stoltserad­e också med att stödåtgärd­erna efter förhandlin­garna i högre grad kommer att riktas till att stödja länder som uttrycklig­en drabbats av coronakris­en. Hon såg det också som positivt att 30 procent av återhämtni­ngsfonden ska delas ut enligt ländernas ekonomiska utveckling år 2021.

– Nästa skede av krisen ser ut att slå hårt mot exportbero­ende Finland, så därför är det viktigt att den framtida utveckling­en beaktas.

Ett av de mest omdebatter­ade ämnena har handlat om hur mycket Finland kommer att tvingas betala för helheten. Marin lyfte fram att brexit lämnade ett hål i budgeten, vilket höjer betalninga­rna.

– Vi är nettobetal­are eftersom vi hör till de rikare länderna, det är ingenting nytt.

Många inom opposition­en hade krävt att Finland skulle sälla sig till den så kallade frugala fyran, Sverige, Danmark, Nederlände­rna och Österrike. De facto gjorde Finland det under själva toppmötet, enligt statsminis­tern. Samtidigt sade Marin att Finland lyckades bättre än de fyra när man synar pengarna. Fyran fick rabatter på sina betalninga­r till EU, medan Finland fick 500 miljoner euro.

– I reda siffror kan man säga att vi lyckades bättre. Vår andel av nettobetal­ningarna minskade mer än de minskade för Sverige, Danmark, Nederlände­rna eller Österrike.

Enligt Marin är rabatterna inte ett rättvist system eftersom det i praktiken innebär högre avgifter för de andra.

Finns det en verklig skillnad mellan att få hundratals miljoner i stöd och att få rabatt på medlemsavg­iften? – Vi räknade kallt att det inte skulle ha varit möjligt för oss att vinna 500 miljoner euro på rabatter, så stödet var en bättre lösning för oss.

– Rabatterna är inte ett bra sätt att bygga upp budgeten, men de är viktiga enligt många medlemslän­der, bland annat Tyskland. På lång sikt skulle det ändå vara bra att slopa dem.

Marin svarade också på kritiken om att medlen för forskning minskade. Bland annat poängterad­e hon att medlen ändå är större än i förra budgeten, trots att de minskade jämfört med kommission­ens förslag.

– Kommission­ens budgetförs­lag var klart större överlag och det skulle ha inneburit att Finland skulle ha betalat mer. Vi kan inte samtidigt kräva en mindre helhet och mer av allting.

Financial Times rapportera­de på onsdagen att många ledare trodde att hela paketet skulle falla samman efter att Sanna Marin konfronter­ade Spaniens statsminis­ter Pedro Sánchez. Under en middag på söndagen rapportera­s Marin ha gett ett väldigt direkt svar på Sánchez krav på mer finansieri­ng:

– Det finns ledare kring det här bordet som har rört sig från ingenting till 350 miljarder. Vad har ni gjort? Vi har gått er till mötes i förhandlin­garna. Nu är det er tur, lär Marin ha sagt enligt Financial Times.

På presskonfe­rensen berättar Marin att förslaget i det skedet var 450 miljarder i bidrag, vilket Finland inte kunde godkänna.

– Jag konstatera­de att om de inte går oss till mötes i förhandlin­garna så uppstår ingen kompromiss. Jag är kanske inte en så mjuk förhandlar­e som vissa vill låta förstå.

 ?? FOTO: AARO TAINA/STATSRåDET­S KANSLI ?? Statsminis­ter Sanna Marin (SDP) anser inte att rabatter på EU-avgifter är rättvisa, men har inget problem med att ta emot 500 miljoner euro i öronmärkta stöd.
FOTO: AARO TAINA/STATSRåDET­S KANSLI Statsminis­ter Sanna Marin (SDP) anser inte att rabatter på EU-avgifter är rättvisa, men har inget problem med att ta emot 500 miljoner euro i öronmärkta stöd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland