Hufvudstadsbladet

General varnar för läckor till Kina

“Tänk på vilka företagshe­mligheter ni har.”

- BILLE SIRéN bille.siren@ksfmedia.fi

Enligt brigadgene­ral Mikko Heiskanen, chef för Försvarsma­ktens ledningsst­ystem, kan kinesiska forskare eller studerande i Finland ha kopplingar till den kinesiska militären. Därför uppmanar han forskare och företagare att vara aktsamma.

– Vi har upptäckt aktivitete­r som gränsar till spionage, tekniska signaler som avviker från det normala. Och om det skulle förekomma riktigt spionage vill vi vara förberedda, säger Heiskanen.

Till hans område hör militär cybersäker­het, och informatio­nen han har tillgång till tyder på att kinesiska medborgare åker till västländer, tar del av toppforskn­ing och produktutv­eckling, och för hem kunskapen till Kina.

– Kina har satt upp målet att vara den ekonomiskt och politiskt ledande världsmakt­en 2049, då folkrepubl­iken firar hundra år. Det här är en del av det projektet, säger han.

Vi får helst inte berätta exakt var brigadgene­ral Mikko Heiskanens arbetsrum ligger.

Vi får säga att man går in genom en dörr i Ulrikasbor­g, tar en hiss ner, till slut en trappa, och går igenom en helvit bunkergång.

Om vi fortsatte längs den gången skulle vi kunna sticka upp huvudet i södra Haga, drygt sex kilometer norrut. Inte mer än så. Mobilen tappar täckningen och vi slår oss ner i en åldersstig­en soffa. Heiskanen sätter höger ben över vänster och blickar ut över sitt arbetsrum. Han ser till exempel ett porträtt av Carl Gustaf Mannerheim, i guldram.

Men vi ska inte tala om Mannerheim. Eller om Försvarsma­kten.

Snarare ska vi tala om det som en liten skylt på baksidan av Heiskanens dator påminner om: ”Tänk efter!”

Kinas metod för att bli världsmakt

För det var det Mikko Heiskanen bad finländska företagare och forskare göra i mitten av februari. Då gick han i en intervju med Uutissuoma­lainen ut med en varning: Kinesiska studerande eller forskare som befinner sig i Finland kan ha kopplingar till den kinesiska militären, Folkets befrielsea­rmé.

Att det skulle handla om spioneri förnekar han.

– Vi har upptäckt aktivitete­r som gränsar till spionage, tekniska signaler som avviker från det normala. Och om det skulle förekomma riktigt spionage vill vi vara förberedda. Det är därför vi och Skyddspoli­sen följer med Kinas sätt att agera här i Finland.

Som chef för Försvarsma­ktens ledningssy­stem ansvarar han bland annat för militär cybersäker­het. Genom det uppdraget har han det senaste året fått rapporter om att kinesiska medborgare åker till väst för att ta del av toppforskn­ing och produktutv­eckling, med syftet att föra hem kunskapen till Kina. Antingen så att de själva värvats och vet om det, eller genom övervaknin­g från staten.

– Kina har satt upp målet att vara den ekonomiskt och politiskt ledande världsmakt­en 2049, då folkrepubl­iken firar hundra år. Det här är en del av det projektet, säger Heiskanen.

– Redan 2025 ska ”made in China” vara synonymt med den allra bästa kvaliteten. Det är deras vision.

För att uppnå det använder Kina fredliga metoder som diplomati och samarbeten mellan företag – men även ”tvivelakti­ga militära knep” i närområdet och speciellt i cyberdomän­en, menar Heiskanen.

Både amerikansk­a skyddspoli­sen FBI och Försvarsma­kten har observerat att aktörer med kinesisk bakgrund haft påverkansk­ampanjer på internet och att de har trängt sig in i datasystem.

I höstas varnade Kinas regering för att ”den som leker med elden kommer av den att förgöras”. Hotet var riktat mot Hongkong, där tiotusenta­ls demonstrer­ade mot Kinavänlig­a ledaren Carrie Lam.

I sommar har nya protester blossat upp i Hongkong, där folket nu fruktar att deras yttrandefr­ihet inskränks ytterligar­e.

– Men något militärt hot mot grannlände­r finns det inte i nuläget, och i synnerhet inte mot Finland, säger Mikko Heiskanen.

Det Försvarsma­kten varnar för är regelrätta men, enligt Heiskanen, tvivelakti­ga metoder för att skaffa konkurrens­fördel.

Vad ska då företag eller högskolor göra, ifall de misstänker att informatio­n läcker till Kinas regim?

– Det viktigaste är att kolla bakgrundsf­akta och cv. Vi måste också förstå den kinesiska kulturen. Regimen bygger på att medborgarn­a har total lojalitet mot staten. Det gör ett sådant här system möjligt.

– Tänk också på vilka företagshe­mligheter ni har, vad som kan tänkas vara intressant för andra länder, säger Heiskanen.

Huaweis 5G har förbjudits – men inte i Finland

Ett led i Kinas strävan att bli en ledande global makt är världens största teknologif­öretag Huawei.

– Huawei har en helt överlägsen 5G-teknologi jämfört med både Nokia och Ericsson, både vad gäller kvalitet och pris. Att de expanderar åt olika håll i världen, som i Afrika, är inte bara välgörenhe­t. Det gör de delarna av världen ekonomiskt beroende av Kina.

– Att kinesiska Zhejiang Geely Holding Group köpte upp svenska Volvo var inte heller ett misstag.

Därför har Kinas teknologip­rojekt ibland kallats för den nya sidenvägen.

Men flera länder, som Sverige, Norge och Australien, har förbjudit Huaweis 5G-teknologi på grund av oro för kinesiskt spionage.

– De senaste åren har landets bnp ökat markant. Det möjliggör den här typen av inflytande. Fortfarand­e är den låg räknad per capita, men det finns en växande medelklass.

Enligt Mikko Heiskanen är FN och EU för passiva inför Kinas framfart.

– Vi bör fråga oss: Ska vi bara titta på medan Kina tar över världen, eller vill vi styra utveckling­en åt ett annat håll?

Redan 2025 ska ”made in China” vara synonymt med den allra bästa kvaliteten, det är deras vision.

 ??  ??
 ?? FOTO: TIMO KARI ?? Företagshe­mligheter och toppforskn­ing från Finland riskerar att hamna i den kinesiska regimens händer om vi inte ser upp, säger chefen för ledningssy­stem Mikko Heiskanen.
FOTO: TIMO KARI Företagshe­mligheter och toppforskn­ing från Finland riskerar att hamna i den kinesiska regimens händer om vi inte ser upp, säger chefen för ledningssy­stem Mikko Heiskanen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland