Hufvudstadsbladet

Finland ändrar knappast sina krav trots ljusning

Sveriges statsepide­miolog Anders Tegnell säger till Yle att antalet smittade i Sverige har minskat snabbt, vilket kunde öppna upp för Finlandsre­sor. Mika Salminen på Institutet för hälsa och välfärd kontrar med att kraven knappast luckras upp, men att gra

-

Enligt Sveriges statsepide­miolog AndersTegn­ell är det inte otänkbart att Sverige snart uppfyller Finlands krav för lyfta reserestri­ktioner, skriver Yle.

För fria resor mellan Finland och ett annat land kräver Finland att det andra landet håller sig på en nivå av högst 8 coronafall per 100 000 invånare under en tvåveckors­period.

För en månad sedan hade Sverige 100 fall per 100 000 invånare. Två veckor senare hade talet halverats.

Enligt Tegnell är Sverige som helhet nu nere på 20 fall per 100 000 invånare, och det finns regioner som redan nu ligger under 8 fall. Han vågar ändå inte gissa när Sverige uppnår kriteriet för fria resor till Finland.

– Jag hade inte trott att det skulle gå så fort som det gjort de senaste veckorna. Fortsätter det på det viset så kanske vi är där om ett par veckor, men vi får väl se. Sen får vi ju se hur det blir i Finland, det är en annan del av diskussion­en, säger han.

Mika Salminen, direktör vid Institutet för hälsa och välfärd, säger att Finland knappast viker från sin nuvarande linje. Enligt honom kan specialåtg­ärder ändå tillämpas.

– Ifall antalet smittade ligger vid en nivå på 10 coronafall per 100 000 invånare under en period på två veckor och trenden är positiv är det teoretiskt möjligt för regeringen att fatta nya beslut gällande restriktio­ner, säger Salminen.

Salminen tror att Finland knappast kommer att ändra på sina kriterier för fri rörlighet, men tycker att Sverige är på rätt väg. Han säger att antalet nyupptäckt­a fall per vecka i Sverige ännu är så pass högt att man inte kan andas ut.

– Regeringen i Finland har gått in för striktare gränser än linjen i EU som kategorise­rar 20 coronafall per 100 000 invånare under en tvåveckors­period som ett bra läge. Det har inte varit tal om att justera finländska kriterier, säger Salminen.

 ?? ANDERSSON/LEHTIKUVA-AFP ?? Mika Salminen och Anders Tegnell. FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA/MAGNUS
ANDERSSON/LEHTIKUVA-AFP Mika Salminen och Anders Tegnell. FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA/MAGNUS

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland