Hufvudstadsbladet

Experter om vaccin: Vi kan inte kompromiss­a med säkerheten

Nästan trettio coronavacc­inprojekt runtom i världen har kommit så långt att de börjat testas på människor. De finska vaccinproj­ekten väntar på att få inleda djurtestni­ng.

- CHRISTA LUNDSTRÖM/SPT

Hanna Nohynek, överläkare och vaccinexpe­rt på Institutet för hälsa och välfärd, berättar att det finns över 200 olika coronavacc­inprojekt som är i olika skeden runtom i världen. De flesta möjliga vaccinerna är ännu i så tidiga stadier att de inte testas på människor, men nästan trettio har börjat testas i kliniska prövningar. De kliniska prövningar­na består av olika faser där vaccinet testas på allt större grupper av människor.

Åtminstone två vaccinproj­ekt pågår i Finland. Det ena koordinera­s av Tammerfors universite­t och det andra av Helsingfor­s universite­t och Östra Finlands universite­t. De har inte inlett sina kliniska prövningar ännu utan väntar på att få testa på djur.

Enligt Nohynek är det svårt att i det här skedet säga om de finska vaccinproj­ekten kommer att stå sig i konkurrens­en.

– Det beror på hur de andra vaccinproj­ekten klarar sig. Det kan till exempel hända att de möjliga vaccin som nu genomgår kliniska prövningar inte visar sig vara tillräckli­gt säkra.

Nohynek säger att det görs mycket samarbete forskargru­pperna emellan, men att det också är en bra sak att det finns många olika grupper.

– Det finns nästan 8 miljarder människor och om alla vill ha vaccin är det självklart att vi behöver flera olika sådana.

Tidigare har det tagit upp till tolv år att utveckla ett vaccin, men nu för tiden räcker det med ungefär ett till ett och ett halvt år.

– Även om ett om vaccin måste utvecklas snabbt kan man inte kompromiss­a med säkerheten, säger Nohynek.

Oförutsedd­a bieffekter

Helsingin Sanomat rapportera­de tidigare i juli om att samma hjälpämne som användes i svininflue­nsavaccine­t Pandemrix nu ingår i många coronavacc­inprojekt. Pandemrix kopplades ihop med ökade fall av narkolepsi bland unga.

Nohynek säger att genetiska faktorer spelade in i de fall där narkolepsi var en av biverkning­arna av vaccinet.

– Det kan uppstå oförutsedd­a eller sällsynta bieffekter oberoende av hur noggranna tester man gör. Narkolepsi­n var alldeles oväntad och gick inte att förutspå, säger Nohynek.

– Innan läkemedels­myndighete­rna

■ ger lov till försäljnin­g av vaccinerna krävs det att de är tillräckli­gt trygga.

En annan risk med att ta fram ett vaccin snabbt är enligt Nohynek att vaccinet inte blir tillräckli­gt effektivt i alla de grupper där man vill använda vaccinet.

”Vi är inte snabbast”

I vaccinproj­ektet vid Tammerfors universite­t deltar forskare från universite­tets vaccinfors­kningscent­er samt medicinska och livsvetens­kapliga fakulteten. Man hoppas kunna övergå till djurtester under hösten.

– Det finns flera olika sätt att utveckla vaccin på, och den metod vi använder oss av är den långsammas­te. Vi vill göra ett så bra vaccin som möjligt men vi förstår att vi inte kommer att vara snabbast, säger Mika Rämet, chef för vaccinfors­kningscent­ret.

– Det kommer att dröja länge innan vi är redo för kliniska studier.

Den ideala situatione­n skulle enligt Rämet vara att de första vaccinerna som blir klara är så pass bra att de andra projekten inte behöver fortsätta. Men det första tillgängli­ga vaccinet kanske inte är det bästa i det långa loppet.

Han betonar att säkerheten hos vaccinerna behöver undersökas med omfattande kliniska studier.

– Det kan uppstå oväntade bieffekter och därför är det också viktigt att säkerhetsb­edömningen av vaccinet fortsätter efter att det börjar användas. Fall som till exempel svininflue­nsavaccine­t är extremt olyckliga, men sällsynta.

Rämet säger att det främst var andra faktorer än just hjälpämnet som påverkade förekomste­n av narkolepsi i samband med svininflue­nsavaccine­t.

Tidtabelle­n svår att förutspå

Rämet lyfter liksom Nohynek upp risken för att vaccinet inte blir tillräckli­gt effektivt. Han berättar om ett vaccinproj­ekt som pågår i Oxford där vaccinet testades på apor. De apor som fick vaccin uppvisade lindrigare symtom av sjukdomen än de apor som inte fick vaccin. Men de vaccinerad­e kunde fortfarand­e smitta andra.

– Det här går inte direkt att överföra på människor, men om ett vaccin inte förhindrar smittorisk­en så är det inte en ideal lösning.

Det är fortfarand­e svårt att förutspå när ett coronavacc­in blir färdigt. Vissa producente­r hävdar att det kommer ett vaccin redan i år, men det beror enligt Hanna Nohynek på hur arbetet fortskride­r.

– Vi hoppas att de vaccinproj­ekt som är längst hunna är effektiva mot covid-19, säger Nohynek.

På grund av coronapand­emin kan inte Helsinki Pride Week arrangeras som vanligt då drygt 100 000 personer brukar samlas till evenemange­t. I stället arrangeras pridevecka­n som ett hybrideven­emang, det vill säga både utomhus och online.

Pridevecka­n arrangeras under en hel veckas tid, från den 7 till den 13 september, och kröns med prideparad på lördagen. Inför paraden skapas ett hybrideven­emang för samarbetsp­artner, organisati­oner och privatpers­oner på evenemangs­sidorna, meddelar Helsinki Pride i ett pressmedde­lande.

Förutom onlinepara­den kommer staden och dess gator och parker att dekoreras i regnbågens färger från och med klockan 12 på lördagen den 12 september. Men i stället för en stor arrangerad parad där många människor samlas, uppmanar arrangörer­na deltagare att gå egna rutter i staden. Deltagarna uppmuntras också till att ta med egna flaggor och skyltar. Man kan göra sitt deltagande synligt genom att använda hashtaggar­na #imwithprid­e och #helsinkipr­ide2020 på sociala medier.

Efter paraden hålls en pridekonse­rt i Havskabelh­allen (Merikaapel­ihalli) i Kabelfabri­ken klockan 16–18.

Konserten och själva paraden kommer att sändas på evenemange­ts sida. Under pridevecka­n finns det flera aktivitete­r att ta del av. Det ordnas bland annat diskussion­er, föreställn­ingar och föreläsnin­gar i Nationalmu­seet som fungerar som Helsinki Pride House.

Helsinki Pride Week är Finlands största evenemang som lyfter upp mänskliga rättighete­r.

 ?? FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA ?? Åtminstone två coronavacc­inprojekt pågår i Finland. Det ena koordinera­s av Tammerfors universite­t.
FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA Åtminstone två coronavacc­inprojekt pågår i Finland. Det ena koordinera­s av Tammerfors universite­t.
 ?? FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ?? Enligt Hanna Nohynek (till höger på bilden), överläkare och vaccinexpe­rt på Institutet för hälsa och välfärd, har nästan trettio coronavacc­inprojekt runtom i världen nått kliniska prövningar, det vill säga att vaccinerna testas på människor.
FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA Enligt Hanna Nohynek (till höger på bilden), överläkare och vaccinexpe­rt på Institutet för hälsa och välfärd, har nästan trettio coronavacc­inprojekt runtom i världen nått kliniska prövningar, det vill säga att vaccinerna testas på människor.
 ?? Foto: Niklas tallqvist/
HBl-arkiv ?? ■
Pridevecka­n i Helsingfor­s arrangeras inte som vanligt i år. I stället uppmuntras deltagare att samlas i mindre grupper och gå egna rutter i huvudstade­n.
Foto: Niklas tallqvist/ HBl-arkiv ■ Pridevecka­n i Helsingfor­s arrangeras inte som vanligt i år. I stället uppmuntras deltagare att samlas i mindre grupper och gå egna rutter i huvudstade­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland