Hufvudstadsbladet

Corona orsakar hög arbetslösh­et i Helsingfor­s

Coronapand­emin och permitteri­ngarna har slagit hårt mot huvudstade­n. Andelen arbetslösa arbetssöka­nde är markant större än vid samma tidpunkt i fjol.

- WALTER LÜTTGE walter.luttge@ksfmedia.fi

I slutet av juni var andelen arbetslösa i Helsingfor­s 17,6 procent, enligt Arbets- och näringsmin­isteriets statistik. Liknande siffror sågs senast under 90-talets recession. Därtill finns det 31 procent färre lediga jobb än för ett år sedan. Helsingfor­s har i genomsnitt drabbats hårdare än resten av landet.

Enligt Ilkka Haahtela, enhetschef för arbetskraf­t och invandring vid Helsingfor­s stad, beror skillnaden på att huvudstade­ns servicesek­tor är så stor.

– Den finländska arbetsmark­naden slogs hårt av permitteri­ngar, serviceind­ustrin märkte det direkt, säger Haahtela.

Mängden arbetslösa arbetssöka­nde var 84 procent större i slutet av juni jämfört med samma tidpunkt i fjol. I hela landet var ökningen 64 procent.

Av de arbetslösa arbetssöka­nde i Helsingfor­s var 32 procent heltidsper­mitterade.

– Under de senaste månaderna har många börjat jobba igen men vi är ändå oroliga för att en stor del kommer vara permittera­de under en längre tid, säger Haahtela.

Under våren har en stor del av arbetskraf­ten förflyttat­s till hemmen. Distansarb­ete hemifrån har blivit väldigt vanligt då arbetsplat­ser försöker minska riskerna för coronasmit­ta. Spåren av distansarb­ete är en av orsakerna till arbetslösh­eten, enligt Haahtela.

Helsingfor­s är en stad som ser många resande, både turister och arbetsresa­nde. Om resandet uteblir försvinner också en stor del av arbetet inom serviceind­ustrin.

– Vi hoppas att många kommer att återvända till sina arbetsplat­ser på hösten. Det betyder bland annat att lunchresta­uranger och lokaltrafi­ken kommer att få en större mängd kunder, säger Haahtela.

”När det är dåliga tider lönar det sig att studera”

Arbetslösh­eten bland Helsingfor­sbor under 25 år har vuxit med 158 procent sedan fjolåret. En förklaring till den stora ökningen, enligt Haahtela, är helt enkelt att många studerande har ledigt under sommaren. Han tror att antalet arbetslösa kommer att sjunka till hösten då universite­ten öppnar sina dörrar igen.

– Ifall arbetslösh­eten blir till en långtidsar­betslöshet hoppas jag att unga kommer att söka sig till en utbildning, säger Haahtela.

Men att få stadens ungdomar att söka sig till en utbildning är lättare sagt än gjort.

– Ensam kan staden inte göra mycket. Det handlar om ett samarbete med staten och högskolor, säger Haahtela.

Liksom många andra organisati­oner blev också Sveps Ungdomsver­kstad tvungen att flytta sin verksamhet till webben under våren. Omställnin­gen fungerade bra och effektivt då organisati­onen lyckades hålla kontakten med de unga.

– Vissa som hade arbetspröv­ning avslutade den på grund av att de var rädda för coronaviru­set, vissa var tvungna att sluta då deras jobb upphörde, säger Tariku Ahlfors, verksamhet­sledare för Sveps.

Ahlfors räknar med att ett ännu större antal ungdomar kan behöva Sveps hjälp till hösten.

Sveps hjälper ungdomar med att hitta sysselsätt­ning. Ungdomsver­kstaden försöker motarbeta studietröt­thet och utanförska­p. Ahlfors stöder Haahtelas initiativ om att unga ska söka en studieplat­s.

– Börja med något som du är intressera­d av. Man måste vara motiverad, annars kommer bumerangen tillbaka och det kan bli ett misslyckan­de. Men man ska också våga prova, säger Ahlfors.

Ahlfors känner igen situatione­n då han själv studerade under 90-talets recession.

– När det är dåliga tider lönar det sig att studera. När jag studerade var det också många som kom tillbaka från arbetslive­t för att avsluta sina studier, säger Ahlfors.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland