Hufvudstadsbladet

USA-stängning av kinesiskt konsulat fryser relationer­na

- ANNA HANSSON/TT

USA har beordrat Kina att stänga sitt konsulat i Houston och anklagar landet för att ha trappat upp sin spionverks­amhet och påverkansk­ampanjer i USA. Kina hotar med vedergälln­ing. – Relationer­na försämras för varje dag som går, säger Kinarådgiv­aren Frédéric Cho.

Stängninge­n ska ha beordrats under tisdagen och beslutet fattades för att skydda immateriel­l egendom, såsom patent, varumärken och sådant som skyddas av upphovsrät­t, enligt USA:s utrikesmin­isterium.

– Vi har beordrat stängninge­n av Folkrepubl­iken Kinas generalkon­sulat i Houston, för att skydda amerikansk immateriel­l egendom och amerikaner­s privata informatio­n, säger ministerie­ts talesperso­n Morgan Ortagus under en pressträff.

Lokala medier rapportera­de att dokument brändes på en innergård på konsulatet. Enligt Houstonpol­isens Twitterkon­to sågs rök vid platsen men ordningsma­kten ”beviljades inte tillgång till byggnaden”.

Ortagus gav inga ytterligar­e detaljer om vad skälet bakom beslutet var men Kina har varit inblandat i massivt spioneri och påverkansk­ampanjeri i USA under flera år, uppger ministerie­t.

”De här aktivitete­rna har ökat markant i skala och omfattning de senaste åren”, enligt ett uttalande.

”Politisk provokatio­n”

Beskedet fördöms av Kina som säger att arbetet på konsulatet pågår som vanligt.

– Kina uppmanar USA att omedelbart dra tillbaka sitt felaktiga beslut, säger Wang Wenbin, talesperso­n för Kinas utrikesmin­isterium, och hotar med vedergälln­ingar.

– Det är en politisk provokatio­n som ensidigt kommer från USA:s håll och som allvarligt bryter mot internatio­nell lag, säger Wang Wenbin.

”Kan inte utesluta någonting”

Stämningar­na mellan Kina och USA har varit frostiga länge. USA har infört sanktioner och markerat kraftigt mot Kinas agerande i Tibet och mot uigurer i Xinjiang under våren. Coronaviru­set, som president Donald Trump envist kallar ”Kinaviruse­t”, och de nya säkerhetsl­agarna i Hongkong har också lett till ökad friktion mellan stormakter­na.

– Det är en stark markering att beordra en stängning av ett annat lands konsulat. Jag blev förvånad men inte helt överraskad, säger Frédéric Cho, Kinarådgiv­are och vice ordförande för Sweden-China Trade Council.

– USA driver en väldigt tuff agenda mot Kina på allt fler plan.

Man får inte heller glömma bort att frågan har en inrikespol­itisk dimension, säger Cho, där Trump och den amerikansk­a regeringen har gjort det till en del av valrörelse­n att ta i med hårdhandsk­arna mot Kina.

– Det är bara att konstatera att relationer­na försämras för varje dag som går. Man kan inte utesluta någonting i form av nya händelser och reaktioner hädanefter, säger Cho.

Från frostigt till iskallt

USA:s nya krafttag har fått relationer­na länderna emellan att frysa till ytterligar­e. En insatt källa säger till Reuters att Kina överväger att stänga USA:s konsulat i Wuhan. Kinesiska studenter i USA uppmanas också att ”vara på sin vakt”.

”Nyligen har amerikansk­a brottsföre­byggande myndighete­r trappat upp godtycklig­a förhör, trakasseri­er, beslagtaga­nden av personliga ägodelar och frihetsber­övanden mot kinesiska studenter i USA”, skriver det kinesiska utrikesmin­isteriet på sociala medier, rapportera­r AFP.

Konsulatet i Houston är ett av fem kinesiska konsulat i USA. Det finns även en ambassad i Washington.

 ?? FOTO: EVAN VUCCI/TT-AP ?? ■
Relationer­na mellan USA och Kina har länge varit ansträngda, men den senaste tidens händelser har lett till ökad friktion. På bilden Kinas president Xi Jinping.
FOTO: EVAN VUCCI/TT-AP ■ Relationer­na mellan USA och Kina har länge varit ansträngda, men den senaste tidens händelser har lett till ökad friktion. På bilden Kinas president Xi Jinping.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland