Hufvudstadsbladet

Principern­a gav vika för miljardern­a

-

skriver att Finland inte hör till överenskom­melsens förlorare, och att den ”frugala fyran” till skillnad från Finland hade råd att kräva rabatt på sina stöd till EU.

”Gjorde Finland rätt då man inte allierade sig med den frugala fyran? I princip allierade sig Finland, även om man sade annat. Finland krävde sida vid sida med den frugala fyran nedskärnin­gar i bidrag och ett mindre krispaket.

Finland avviker från den frugala fyran genom att godkänna en något större budget för EU och inte kräva rabatt på sin medlemsavg­ift.

Varför krävde de andra det då? Eftersom de är EU-budgetens största nettobetal­are, betydligt större än Finland. De fick fler rabatter, men är fortfarand­e större nettobetal­are än Finland. (...) Dessutom har Finland sin egen ’återbäring av medlemsavg­iften’: landsbygde­ns finansieri­ng. (...) Den här gången fick Finland 400 miljoner euro för landsbygde­ns utveckling och 100 miljoner euro för glest befolkade regioner för den kommande budgetperi­oden.”

Ilta-Sanomat skriver att det i budgetöver­enskommels­en inte syns att Finland enligt prognosern­a återhämtar sig långsammas­t från coronakris­en.

”De som vill följa Tysklands linje har motiverat att Finland gynnas av den tyska exportindu­strins framgång. Kanske, men Finland bör se sig själv i spegeln. Med enbart Finlands stöd lyfter man inte till exempel Italien ur krisen. Däremot är räkningen dyr för vår lilla samhällsek­onomi. (...) För den snälla eleven blir inte mycket kvar, men EU:s bråkstakar ser ut att casha in, delvis på Finlands pengar. Som EU-ordförande­land krävde Finland rättsstats­principer som villkor för EUstöden. Förgäves: Polen och Ungern klarar sig bra i dagens EU. Finland betalar.”

Dagens Nyheter anser att EU:s principer fick ge vika för coronamilj­arderna.

”De fyra sparsamma försökte pressa fram villkor om att bidragsmot­tagare ska acceptera EU:s värderinga­r om demokrati, rättsstatl­iga principer och yttrandefr­ihet. Därav blir intet. (...) För Macron och Merkel var EU:s ’enighet’ kring återhämtni­ngsfonden viktigare än att Viktor Orbán och hans polska vänner håller sig till demokratis­ka spelregler. (...) Frankrike är toppmötets segrare, tillsamman­s med Italien, Polen och Ungern. Det finns det ingen större anledning att jubla åt.”

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ??
FOTO: MOSTPHOTOS

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland